De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe

by Colombiaans.nl
De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
globalsoccershop




Van 2002 tot 2010 was hij aan de macht als president van Colombia. Veel mensen houden van hem, maar veel mensen hebben een heel andere mening over de voormalig president. Toen Álvaro Uribe in 2002 werd verkozen, waren grote delen van Colombia in de handen van de guerillas. Hij deed grote beloftes om hier wat aan te doen. Dit tegen elke prijs, zo zal snel blijken…

Het was te mooi om waar te zijn. Uribe was notabene zelf slachtoffer geworden toen zijn vader omkwam bij een mislukte deal met de FARC. De kersverse president kon zich dus goed verplaatsen in de slachtoffers van de guerrilla. Alvaro Uribe deelde op politiek vlak rake klappen uit aan de guerrilla’s waarbij zelfs grote leiders zoals Raul Reyes en Tomás Medina bij militaire operaties het leven lieten.

Daarnaast zijn vele ontvoerden zoals Clara Rojas en Ingrid Betancourt bevrijd. Veel territorium werd herwonnen en de Colombianen konden op veel routes weer veilig reizen. De Colombiaanse bevolking kreeg weer hoop en ontwikkelde een positief gevoel bij de manier van regeren, die na vele bloederige jaren er niet beter op leken te worden.

Het eerste regeertermijn van Uribe leek dus af te stevenen op een groot regeersucces. Maar… later lekten er diverse berichten dat Uribe helemaal niet zo ‘schoon’ te werk ging als dat hij en zijn secondanten en het Colombiaanse volk deed geloven. Hij was ondertussen al een tijd bezig met zijn tweede termijn en er lekten diverse berichten naar buiten die helemaal niet positief waren. Uribe werd steeds minder geliefd. Deze mensen kennen de waarheid. Deze zogenoemde ‘Uribe-haters’ maken de ex-president uit voor ‘moordenaar’.

Omdat Colombiaans.nl staat voor eerlijk- en openheid van zaken, duiken we de aankomende tijd in de geschiedenis van het regeertermijn van Uribe 1 en termijn 2. Onze correspondent in Colombia, Diego, beschrijft aan de hand van diverse bronnen de gevoelige informatie die nooit naar buiten werd gebracht, maar die toch een heel ander licht werpen op de zogenoemde ‘heldenstatus’ van Uribe. We sommen hieronder drie pijnpunten van Uribe 1 en 2 op.

Ten eerste wordt Uribe ervan beschuldigd samen met de paramilitairen (illegale groeperingen die tegen de guerrilla vechten) samen te werken, hij financierde deze en liet ze hun gang gaan, waarmee hij veel moord en slachtpartijen van onschuldige burgers deels op zijn naam heeft staan.

Ten tweede: Onder zijn bewind vond ook de ‘falsos positivos’-schandaal plaats, waar hij direct of indirect mee te maken heeft. De ‘falsos positivos’ zijn de maar liefst 3345 onschuldige burgers (vooral boeren en vluchtelingen) die door het leger zijn vermoord. Deze slachtoffers werden verkleed als guerrillastrijders. Bij de ‘valse positieven’, werden de cijfers op een positieve manier beïnvloed, maar dat deze helemaal niet zo rooskleurig waren, zou spoedig aan het licht komen. Zo werden de statistieken gemanipuleerd, dit werd gedreven door het financieel aantrekkelijke beloningssysteem door de regering van Alvaro Uribe in werking werd gesteld. Eén van die beloningen was dan dat de militairen per dode guerilla strijder 3.815.000 COP kregen, en de pelotonen met de meeste ‘kills’ op hun naam zou heel de maand december vakantie krijgen.




Als derde reden is de ‘Wet 100’ die Uribe in het leven heeft geroepen in 1993 toen hij senator was, waardoor de gezondheidszorg in Colombia voor een grote deel geprivatiseerd werd. Met als consequentie dat ziekenhuizen, klinieken en huisartsenposten mensen die hulpbehoevend zijn mogen weigeren. Hierdoor ontstaan lange wachttijden en veel corruptie. Jaarlijks overlijden veel hulpbehoevenden als gevolg van deze wet.

Deze daden van Alvaro Uribe wegen wat mij betreft zwaarder dan de goede dingen die hij heeft gedaan. Over de ‘valse positieven’ volgt binnenkort een uitgebreid artikel op Colombiaans.nl. Dit omdat Uribe en zijn daden deel uitmaken van een belangrijk en recent stukje geschiedenis van Colombia.

Diego
Correspondent Colombiaans.nl
Colombiaans exclusive

Lees meer over Uribe

» Colombiaanse ex-president Uribe stopt als senator
» Broer van Alvaro Uribe opgepakt voor moord
» Trump had geheime vergadering met Colombiaanse ex-presidenten Uribe en Pastrana




Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?