Fernando Botero

by Colombiaans.nl
Fernando Botero
globalsoccershop

Fernando Botero

Fernando Botero is een schilder en beeldhouwer. Botero is geboren en getogen in Medellín op 19 april 1932. Aanvankelijk wilde Botero een matador worden. Hiervoor volgde hij twee jaar lang een opleiding. Hier bleek hij te weinig talent voor te hebben. Omdat hij interesse had in stierengevechten, schilderde Botero deze gevechten tussen man en stier regelmatig. Op een dag bouwde hij dit uit door een landschap te schilderen. Vanaf dat moment noemde hij zichzelf een kunstenaar.

Hij besloot een opleiding te volgen aan de Academia de San Fernando in het Spaanse Madrid. Vanaf 1971 is Botero begonnen met beeldhouwwerken. Sinds 1953 is Fernando Botero voornamelijk woonachtig in Parijs maar is door zijn afkomst uiteraard geïnspireerd door de Zuid-Amerikaanse cultuur. Dit kwam met name door uiting door het kleurgebruik en de thema’s.

fernando botero

Fernando Botero creërt bronzen beelden, maar ook schilderijen en tekeningen. Deze lijken op het eerste gezicht op dikke of opgezwolle mensen en dieren… maar! Botero wil vooral laten weten dat het geen dikke mensen zijn, maar hij wil de nadruk leggen op plezier.


Interview met Botero

Lees het interview dat wij een paar jaar geleden met hem hadden in de Kunsthal van Rotterdam. We spraken met Fernando en zijn dochter.


Door de omvang van de voorwerpen en lichaamsdelen wil hij het belang aanduiden van plezier van het leven. Voor de scherpe Botero-kijkers kun je het effect zien waarin het soms lijkt alsof de gezwollen mensen lijken te zweven.

fernando botero
De hoofden zijn dan relatief groot en de handen en voeten daarentegen weer klein. De gezichtsuitdrukkingen zoals mond, ogen, en oren zijn kleiner dan de realiteit. Ook kijken de geportretteerde personen vaak scheel.

De gezichten lijken echter wel ‘typisch’ Zuid-Amerikaans. Vrouwen hebben een kleinere boezem die niet lijken te passen bij hun welgevormde derrière. De vrouwen worden vaak afgebeeld met gekruiste benen en één arm boven het hoofd.

fernando botero
Als je kijkt naar bijvoorbeeld de paarden, zijn de hoofden vaak kleiner afgebeeld dan zij in werkelijkheid zouden zijn. De algemene indruk van Botero is zeer positief en zijn kunst zeer toegankelijk. Dit komt doordat het vaak een komische en ontroerende noot heeft, met soms een tikje schokkend effect.

Botero noemt zijn stijl figuuratieve ‘plasticisme’. Dat houdt in dat hij in elke figuur of elk beeld probeert het puur plastische naar voren te laten komen. Fernando Botero doet weinig met stofaanduiding. Hierdoor lijkt ieder oppervlak dezelfde doffe structuur te hebben.

fernando botero

Thema’s

Botero heeft een eigen stijl en durfde confronterende onderwerpen in zijn kunst te laten zien. Hij maakte in de ‘Botero-stijl’ onder meer werken na van oude meesters zoals Diego Velázques en Leonardo Da Vinci. Ook ging hij bloederige en geweldadige thema’s zoals de Colombiaanse burgeroorlog niet uit de weg. Hij schilderde afbeeldingen van de president, een arrestatie, executies en huilende weduwes. Het was niet alleen maar kommer en kwel, want vaak schilderde hij ook feestende en dansende mensen. Dit vaak onder het licht van enkele kale peertjes, maar nooit is er een glimlach te ontdekken op de gezichten.

Vandaag de dag

Vandaag de dag maakt Fernando Botero nog steeds volop kunstwerken en exposeert deze. In 2000 heeft hij het grootste deel van zijn collectie geschonken aan het Banco De La República te Bogotá. Hij stelde slechts maar één voorwaarde. De collectie van de 208 (!) werken moesten permanent tentoongesteld worden en de toegang tot het museum gratis. Van Botero staan er 123 werken. Dan moet je denken aan schilderijen, beelden en tekeningen.

De 85 andere werken zijn van Europese kunstenaars zoals Picasso, Chagall, Corot, Renoir, Bonnard, Dali, Beckmann, Delvaux, Giacometti, Matisse, Miró en een aantal anderen. Dit zijn werken die Botero heeft verzameld in de loop van zijn leven in verschillende huizen. Hij heeft onder meer gewoond in New York, Parijs, Monte Carlo en Pietrasanta.

Titels van de werken van Fernando Botero

Botero staat bekend om zijn specifieke naamgeving aan kunstwerken. Hij geeft ze titels die het centrale onderwerp exact aanduiden. Van oorspong zijn alle titels in het Spaans. Hieronder zie je een aantal kunstwerken en hun titels.

  • Adán y Eva / Adam en Eva
  • Baile / Dansfeest
  • El Bano / Het bad
  • El comedor / De eetkamer
  • Cardenal / Kardinaal
  • La muerte de Escobar – De Dood van Escobar
  • Casa de Marta Pintuco / Het huis van Marta Pintuco
  • Hombre y mujer / Man en vrouw
  • Hombre con baston / Man met wandelstok
  • La calle / De weg
  • La corrida / Het stierengevecht
  • La mesa de la cocina / De keukentafel
  • La playa / Het strand
  • La senorita Riviere / Mevrouw Riviere (naar: Ingres)
  • Mujer leyendo / Lezende vrouw
  • Narajas / Sinaasappels
  • Naturaleza cafetera azul / Stilleven met blauwe koffiepot
  • Naturaleza con lampara / Stilleven met lamp
  • Naturaleza con langosta / Stilleven met kreeft
  • Naturaleza con mandolina / Stilleven met mandoline
  • Picnic / Picknick

Bekijk hieronder een greep uit de werken van Fernando Botero

Schaf Fernando Botero producten aan via Colombiaans.nl bij Bol.com

Bekijk hieronder boeken met overzichten van de werken van Botero.

Foto’s van het Fernando Botero museum in Bogotá

Het museum is geopend op 1 november 2000 en bevat 123 werken van de grootmeester zelf. Je vindt er schilderijen, sculpturen en tekeningen van Fernando Botero. In het museum kun je een audiotour volgen. Deze biedt helaas geen Nederlands als taal aan, maar wel Engels, Frans en Spaans. Naast werken van Botero vind je 85 andere kunstwerken van onder meer Picasso, Chagall, Renoir, Monet, Pissarro and Miró, Dalí en Max Ernst. Het museum trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

fernando boterofernando boterofernando boterofernando boterofernando boterofernando botero

Hoe is Fernando Botero overleden?

Meer over Botero

– Hoe is Fernando Botero overleden?
– Ons interview met Fernando Botero
– Levensverhaal: Fernando Botero