Site pictogram Colombiaans.nl

WK Vrouwenvoetbal met Colombiaans tintje

WK Vrouwenvoetbal met Colombiaans tintje
globalsoccershop

Hoewel de Colombiaanse vrouwenselectie zich niet heeft weten te kwalificeren voor het WK, zijn de Oranje Leeuwinnen daarentegen wél afgereisd met een vleugje Colombiaans bloed. Liza van der Most is diegene die de Colombiaanse eer toch wel een klein beetje hoog te houden heeft.
Door: Luis

Liza van der Most speelt sinds 2012 bij Ajax en het Nederlands elftal. Samen met de Oranje Leeuwinnen is zij afgereisd om deel te nemen aan het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Nederland zit in de groep met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen.

De stad van cacao

De biologische moeder van Liza kwam uit Tumaco. Via Wereldkinderen kwam ze terecht in Nederland en groeide op in Papendrecht. Ze groeide op met haar oudere zus die ook uit Colombia komt en twee jongere kinderen van haar (adoptie)ouders.

Vroeg bezig met de bal

‘Ik voetbalde vaak met een vriendinnetje en zei toen al dat ik de droom had om ooit in het Nederlands elftal te staan’. Ze zou een aantal jaren later op 20 augustus 2014 daadwerkelijk debuteren als Oranje Leeuwin tegen Brazilië (0-0).

Waarom het Nederlands elftal?

‘Toen ik 18 was had ik misschien nog een keuze. Ik stond hier wel even bij stil en realiseerde me dat ik nooit meer voor Colombia zou kunnen uitkomen. Ik ben blij met mijn keuze, maar natuurlijk had het me ook tof geleken om voor Colombia uit te komen omdat je dan in een ander team speelt met een compleet andere vibe en omgeving’.

Biologische familie

‘Ik heb mijn biologische moeder gevonden, ontmoet en weet wie mijn biologische vader is. Ik heb nu contact met hen’, zegt Liza hierover. De zoektocht wilde ze in alle rust doen en heel gericht. ‘Ik vertel niet snel over mijn adoptieverhaal. Ik probeer dat een beetje af te schermen. Anders had ik me ook kunnen opgeven voor een programma zoals Spoorloos, dat had me veel kosten bespaard. Sommigen kiezen hiervoor, maar zelf zou ik dat nooit doen. Dat is een keuze maar vraag me wel af, prima dat je zoekt, maar moet de hele wereld dit dan zien? In die zin heb ik daar niets mee’.

Biografie

Liza werd geboren in Bogotá op 8 oktober 1993 en speelt bij Ajax als verdediger. Ze draagt rugnummer 2 en won het Europees Kampioenschap voor Vrouwen 2017. Het WK Vrouwenvoetbal begint aanstaande vrijdag. De Nederlands vrouwenelftal neemt het dinsdag 11 juni op tegen Nieuw-Zeeland. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

Mobiele versie afsluiten