Site pictogram Colombiaans.nl

De tour van Quintana en de andere Colombianen

globalsoccershop

De rit van zondag naar Andorra was een spectaculaire. Niet alleen vanwege het apocalyptische weer bij het omhoog rijden van de slotklim en door de heroïsche zege van Tom Dumoulin, maar ook omdat de favorieten elkaar flink bestookten op de Arcalis. Toch bleven de echte kandidaat eindwinnaars heel dicht bij elkaar. Quintana viel Froome niet aan. De Colombiaan bleef bij de Brit als hij aanviel en zorgde ervoor dat hij altijd oplettend koerste.

Quintana staat er, gekeken naar de vorige jaren, nog altijd prima voor in het algemene klassement. De Colombiaan volgt op 23 seconden van geletruidrager Froome. Tussen de twee kemphanen staan de Brit Yates en de Ier Martin. De vorige jaren had Froome op dit moment in de drieweekse ronde al een veel groter gat bij elkaar gefietst. Nairo noemde zijn tijdverlies van zondag, na afloop van de etappe, een ‘slordigheid’. De verloren 23 seconden moet de Colombiaan echter toch ergens terug gaan halen. Morgen is daar een eerste goede kans voor, als de Touretappe aankomt op de legendarische Mont Ventoux.

Gisteren en vandaag staan te boek als overgangsritten. De strijd om de eindzege zal hier waarschijnlijk niet weer losbarsten. Al is het altijd uitkijken voor de wind en waaiers. Het is eens goed te kijken naar de andere Colombianen in de Tour. Dat zijn er, als je Quintana even niet meerekent, ‘slechts’ drie. Vorig jaar waren er nog zes.

Sergio Luis Henao (Team Sky / Rionegro, 10 december 1987)
Henao (foto) is een 28-jarige renner die al jaren uitkomt voor de Britse ploeg Sky. In deze Tour is hij één van de meesterknechten die ervoor moeten zorgen dat Chris Froome de Tour wint. Dat hij mag starten in deze Tour was nog even onzeker dit voorjaar. Voor een tweede keer werd Henao namelijk tijdelijk uit competitie gehaald door zijn ploeg. Net als in 2014 waren er problemen met zijn bloedpaspoort. Een aantal van zijn waardes waren afwijkend. Team Sky vond het beide keren lastig om te bepalen waar deze waardes vandaan kwamen. Maar aangenomen wordt dat het ligt aan de hoogtes waarop Henao woont. Daardoor veranderen waardes per definitie. Als Henao zelf zijn kansen krijgt als kopman in (semi)klassiekers finisht hij vaak voorin. Zo werd hij dit jaar 3e in de Tour Down Under in Australië, 6e in Parijs-Nice en 2e in de Ronde van het Baskenland. In de grote rondes is hij echter een knecht voor Froome of een ander speerpunt bij Sky. Hij zou dit jaar in de Giro moeten werken voor de Spanjaard Landa maar mocht, vanwege de problemen met zijn waardes, niet starten. In deze Tour lijkt hij de sterkste luitenant van Chris Froome. Zelf staat hij overigens ook nog binnen de minuut van de klassementsleider.

Winner Anacona (Movistar / Tunja, 11 augustus 1988)
Anacona is een 27-jarige knecht in de ploeg van Quintana. Afomstig van de Italiaanse Lampre formatie, is Winner nu aan zijn tweede seizoen bij Movistar bezig. Binnen de ploeg fungeert hij als hardrijder op het vlakke (hij was als junior actief op de baan en werd nationaal junioren tijdritkampioen van zijn land in 2006) en als helper in het middengebergte. Je zult hem zelden of nooit als één van de laatst overgebleven knechten bij Quintana zien. Zijn belangrijkste overwinning is een rit in de Vuelta. De Ronde van Spanje dus. Tijdens de editie van 2014 won hij de 9e rit. Een pittige bergrit waarin de vroege ontsnapping de zegen van het peleton en de klassementsrenners kregen. Hij kan dus zeker een berg over.

Jarlinson Pantano (IAM Cycling / Cali, 19 november 1988)
Pantano is een 27-jarige klimmer uit de Zwitsere IAM Cycling ploeg. Deze Colombiaan timmert de laatste anderhalf jaar stevig aan de weg. Hij werd vorig jaar 19e in de Tour en werd vorige maand nog 4e in de Ronde van Zwitserland, waar hij tevens een rit won. In deze Tour was Matthias Frank op papier de kopman van de IAM ploeg, maar de Zwitser presteert niet naar zijn vermogen. Hierdoor is het een ploeg van vrijbuiters geworden. We zullen Pantano dus in de derde week vast nog wel eens in een ontsnapping in een bergrit zien. Vlak hem dan zeker niet uit, want je wordt niet zomaar 19e in de Tour en hij heeft een prima sprintje in de benen.

De etappe van vandaag (woensdag) is geëindigd nadat ik dit stuk schreef. Sagan won de rit, maar Froome won weer 12 seconden extra op zijn concurrenten, dus ook op Quintana, door op 10 kilometer van de finish met ploegmaat Thomas, Sagan en diens ploegmaat Bodnar, te ontsnappen uit het peleton. Door de ‘gunstige’ wind konden ze met zijn vieren voorop blijven. Quintana zat alleen en kon niet reageren. De Movistar ploeg bleek niet bij machten om Froome terug te halen. Zodoende staat Nairo inmiddels op 35 seconden achterstand. De sfeer in de bus bij de Spaanse formatie zal bepaald niet vrolijk zijn…

Marc
– Sportcorrespondent Colombiaans.nl

foto deportenet

Mobiele versie afsluiten