Site pictogram Colombiaans.nl

Wat zeggen Colombiaanse ambassadeurs over ons land?

globalsoccershop

Wat moet je zeker doen in Colombia wanneer je maar 48 uur in het land bent? Wat zijn de meest voorkomende misconcepties over Colombia en haar bevolking? Welk boek vertegenwoordigt het land het beste en welke film illustreert de Colombiaanse cultuur en gewoonten? Dit zijn vragen die de online reisspecialist TravelBird aan ambassadeurs, werkende op ambassades over de hele wereld, heeft gesteld. Ook twee Colombiaanse ambassadeurs, Juan José Quintana werkende in Den Haag en Jorge Leyva werkende in Oslo, komen aan bod. Zij geven inzichtvolle antwoorden over wat je in Colombia zeker gezien moet hebben, clichés die ze veel te vaak hebben gehoord, interessante boeken die je moet lezen en films die je moet zien.

Wat te doen in Colombia op 48 uur tijd?

Quintana raadt ten eerste aan om de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en het vooraanstaande Botero museum te bezoeken. Verder zijn de Catedral de Sal in Zipaquirá, Plaza Mayor in Villa de Leyva en het sprookjesachtige koloniale stadscentrum van Cartagena een must. Vult dit geen 48 uur? Dan raadt Leyva ook nog aan om de Amazone te ontdekken, zodat je de pracht van de Colombiaanse natuur kan aanschouwen. Heb je trek gekregen na al die activiteiten? Dan moet je volgens Quintana Bandeja Paisa en Ajiaco Santafereño proberen.

De grootste misconcepties over Colombia

Colombia is een prachtig land met ontzettend veel diversiteit in natuur, cultuur en geschiedenis. Maar er bestaan helaas ook veel negatieve stereotypes over het land en de inwoners, die worden versterkt door films, series en simpelweg mensen die niet beter weten. Ambassadeur Leyva kaart het meest voorkomende misverstand aan: “Pablo Escobar is niet representatief voor het hele land”. Ook Quintana heeft hier duidelijke woorden over: “De grootste misconceptie is dat Colombianen onbetrouwbaar zijn en zich bezighouden met drugshandel en dat Colombia een gevaarlijk, gewelddadig land is. Beide zijn niet waar”. Gelukkig weten wij dat Colombia inmiddels de negentiger jaren achter zich heeft gelaten en dat het land erg veel te bieden heeft.

Het boek dat Colombia het beste vertegenwoordigt

Volgens ambassadeur Quintana vertegenwoordigt Cien Años de Soledad (Honderd jaar eenzaamheid) Colombia het beste. De roman van de bekende schrijver Gabriel Garcia Márquez neemt je mee in de geschiedenis van meerdere generaties van de familie Buendía, waarvan de stamvader de stichter van het stadje Macondo is. In het boek worden historische gebeurtenissen vermengd met fictieve verhaallijnen, waardoor het zowel de Colombiaanse geschiedenis als de cultuur illustreert. Levya raadt ook een boek aan van de Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Márquez; El amor en los tiempos del cólera (Liefde in Tijden van Cholera). Deze roman gaat over de onmogelijke en onschuldige liefde tussen de verliefde Florentino en de jonge Fermina. De uiterst beschrijvende manier van vertellen zorgt ervoor dat je direct wordt getransporteerd naar Colombia omstreeks het begin van de twintigste eeuw en een gevoel krijgt van het leven destijds.

Welke film illustreert het land het beste?

Quintana laat weten dat La Estrategia del Caracol (The Strategy of the Snail) de eigenaardigheden van Colombia het beste weergeeft. Dit comedy-drama geproduceerd door Sergio Cabrera in 1993, illustreert het leven tijdens de goede en slechte dagen van families uit de arbeidersklasse die in Bogotá leven. Zowel het sociale leven als de cultuur in het toenmalige Colombia worden in de film op een bijzondere en komische wijze overgebracht. Leyva raadt een film aan die je op een heel andere manier het land laat ontdekken; Colombia magia salvaje (Colombia: wild magic). Deze natuurdocumentaire geeft op prachtige beeldende wijze de flora en fauna van Colombia weer.

Nog een van de bezienswaardigheden in Colombia niet gezien? Nooit een boek van Gabriel Garcia Márquez gelezen? Of nog nooit La Estrategia del Caracol of Colombia Magia Salvaje bekeken? Dan moet je dat heel snel gaan doen! Luister naar de Colombiaanse ambassadeurs en laat je overvallen door de Colombiaanse magie.

Foto: Wikipedia

Mobiele versie afsluiten