Site pictogram Colombiaans.nl

Wanneer wordt het vredesakoord ondertekend?

globalsoccershop

Het was een mooie dag, die 23 september van vorig jaar toen FARC-leider Rodrigo ‘Timochenko’ Londoño en president Santos elkaar een historische handdruk gaven. Er werd afgesproken om details uit te werken en het vredesakkoord voor of op 23 maart 2016 te ondertekenen. Met nog een week te gaan gaven beide partijen afgelopen week aan deze datum niet te gaan halen.

Niet alleen de FARC wil meer tijd maar ook Juan Fernando Cristo, de minister van Binnenlandse Zaken gaf aan dat er een aantal details nog uitgewerkt moeten worden. Dat houdt in dat er GEEN vredesakkoord getekend zal worden op 23 maart. De minister van Binnenlandse Zaken van Colombia gaf wel aan dat hij uiteraard in mei een ondertekend vredesakkoord verwacht. Er is meer tijd nodig.

De Colombiaanse regering en de FARC onderhandelen ondertussen al sinds 2012 over vrede en de voorwaarden die hierbij horen. Het langstlopende conflict van Zuid-Amerika heeft het meeste voet in de aarde qua het bespreken van de voorwaarden als het gaat om de definitieve ontwapening en de terechtstelling van de daders van moorden en ontvoerden.

Het is te hopen dat het vredesakkoord spoedig wordt ondertekend. Zeker nu het buitenland Colombia met al zijn pracht en praal begint te ontdekken. Het toerisme trekt aan en iedereen is positief gestemd dat het akkoord daadwerkelijk getekend gaat worden. Het is nog even een kwestie van geduld. Wanneer het vredesakkoord getekend zal worden zal dit wereldnieuws zijn. We houden je uiteraard op de hoogte!

foto: bloggingsbyboz

Mobiele versie afsluiten