Site pictogram Colombiaans.nl

Vredesoverleg met ELN van start

Vredesoverleg met ELN van start
globalsoccershop

Hoewel de afwikkeling van nieuwe voorwaarden voor de FARC nog in volle gang zijn, is er gisteren begonnen met het vredesoverleg met de ELN. De onderhandelingen worden vanaf 27 oktober gevoerd in Ecuador.

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), voert net zoals de FARC al decennia oorlog tegen de regering. Zij zijn echter iets korter actief dan de FARC, sinds 1965. De beweging is opgericht door radicale katholieke priesters (Fabio Vásquez Castaño). Zij lieten zich inspireren door de Cubaanse revolutie. Men vermoedt dat zij tussen de 4000-5000 strijders in dienst hebben, gedurende de jaren werd dit aantal echter uitgedund. In 2013 bleven er zelfs naar schatting tussen de 1380 – 3000 strijders over. De huidige leiders zijn Antonio García en Francisco Galán.

Sinds 2014 voeren de regering en de ELN al verkennende gesprekken over een wapenstilstand. Ook in 2008 probeerde ELN aan de onderhandelingstafel te komen, maar zonder resultaat. Vrede met zowel de FARC als ELN zou niet automatisch een einde betekenen van het geweld in Colombia, maar biedt op economisch gebied wel meer mogelijkheden voor in- en export.

Mobiele versie afsluiten