Site pictogram Colombiaans.nl

Vredesactivist uit Colombia speciale gast Movies that Matter festival

onverharde-weg-naar-vrede-11
globalsoccershop

Farid Julicué is koffieboer en leider van zijn gemeenschap in het dorp Caldono in Colombia, volgende week verlaat hij voor het eerst zijn geboorteland. Hij is genomineerd als “Boodschapper van de vrede” in de categorie “Activist” op het Movies that Matter festival in Den Haag, hét internationale film- en debatfestival van Nederland.

» Koop hier tickets voor de wereldpremière van Onverharde weg naar vrede voor a.s. zaterdag en andere data

In de documentaire “Onverharde weg naar vrede/Unpaved road to peace” speelt Farid Julicué (foto hierboven) de hoofdrol in een documentaire van regisseur Jaap van ’t Kruis over het vredesproces in Colombia. Het festival heeft Farid Julicué speciaal uitgenodigd en hij zal na alle vertoningen, net als de regisseur aanwezig zijn bij de Q&A’s. Op 23 Maart gaat de documentaire hier in wereldpremière, check hier de link en programma voor alle vertoningsdata en de kaartverkoop, wees erbij!

Link video profiel Farid:

» Koop hier tickets voor de wereldpremière van Onverharde weg naar vrede voor a.s. zaterdag en andere data

Labratorium van de vrede

Farid Julicué wil zijn Colombiaanse dorp omvormen tot een ‘laboratorium voor vrede’. Maar na decennia van pijn is vrede iets waar je hard voor moet werken. Farid Julicué is een trotse inwoner van Caldono. ‘Caldono is één grote familie,’ zegt hij. ‘Als hier iets gebeurt, overkomt het ons allemaal.’ Dit Colombiaanse dorp lag in de frontlinie van het gewapende conflict dat het land vanaf 1964 teisterde. Vele partijen begingen gruwelijkheden: overheidstroepen, door de overheid gesteunde paramilitairen, criminele organisaties en linkse guerrillabewegingen. Naar schatting 267.000 mensen kwamen om, de meesten burgers, en bijna 7 miljoen mensen moesten huis en haard ontvluchten.

Vrede is als een vlinder

In schriften noteerde Farid Julicué alle manieren waarop de oorlog zijn dorp trof. Hij beschreef zijn eigen observaties en legde getuigenissen van dorpsgenoten vast. Toen in 2016 de Colombiaanse overheid een vredesovereenkomst sloot met de grootste guerrillabeweging, FARC, was Julicué hoopvol. Tegelijkertijd wist hij dat vrede niet vanzelf komt. ‘Vrede is als een vlinder met prachtige kleuren. Maar zo kwetsbaar,’ zegt hij in de aangrijpende documentaire Onverharde weg naar Vrede.
» Koop hier tickets voor de wereldpremière van Onverharde weg naar vrede voor a.s. zaterdag en andere data

Na het vredesakkoord moesten voormalige FARC-strijders uit Caldono terug de maatschappij in. Julicué was vastbesloten ze een vreedzame thuiskomst te bezorgen. ‘Ik wil met ze praten,’ zei hij. ‘We moeten de kans benutten die het vredesakkoord ons biedt.’ Maar hoe breng je verzoening tot stand wanneer de dorpelingen nog steeds al het geweld en de vernietiging door FARC niet zijn vergeten? Voor velen is de pijn nog te vers.


Julicué weet dat vrede stichten moeilijk is. Voor hem en andere gemeenschapsleiders is het steeds onveiliger nu gewapende groeperingen het vredesproces proberen te verstoren. Alleen al in 2018 zijn in Colombia 125 gemeenschapsleiders vermoord. Toch geeft Farid Julicué niet op. ‘Ik denk aan mijn kinderen en kleinkinderen’ zegt hij. ‘Ik wil dat ze op een dag wonen in een laboratorium van vrede in Caldono.

Op het Movies that Matter festival in Den Haag, kun je deze bijzondere Colombiaanse vredesactivist ontmoeten en spreken na afloop van alle vertoningen.

Tickets en extra info

Regisseur: Jaap van ‘t Kruis
Producent: Doxy
Nederland 2019, 56 min.
Documentaire

Gesproken taal: Spaans
Ondertiteling: Engels
Data:
zaterdag 23 maart 2019 17:15, Theater a/h Spui GZ, Den Haag
(Wereldpremiere) *
zondag 24 maart 2019 19:00 Zaal 5 maandag 25 maart 2019 19:00 Zaal 3 dinsdag 26 maart 2019 21:30 Zaal 1*

Tickets: Website Movies That Matter

Lees ook: Colombiaans.nl en Movies That Matter nodigen je uit voor de wereldpremière van: Onverharde weg naar Vrede

Mobiele versie afsluiten