Site pictogram Colombiaans.nl

VN: FARC is ontwapend

globalsoccershop

Hoewel het aanvankelijk in mei de bedoeling was dat de FARC al haar wapens in zou leveren, is de ontwapening gisteren definitief een feit. De FARC is ontwapend.

Ongeveer 6800 strijders hebben 7132 wapens zijn ingeleverd volgens de VN. Echter blijft hiervan een klein gedeelte tot begin augustus in bezig van de FARC om de ontwapeningskampen te beschermen. In deze zogenoemde ontwapeningskampen worden de ex-FARC-strijders voorbereid op een burgerlijk leven in de maatschappij. Later zullen President Santos en FARC-leider Timochenko elkaar bij een kamp ontmoeten om het historische akkoord te herdenken en de ontwapening kracht bij te zetten.

Achter op schema

Het akkoord werd gesloten in november en de ontwapening zou volgens kenners snel voltooid moeten zijn, maar de data van de ontwapening werd een aantal keren opgeschoven. Ook lopen andere formaliteiten zoals de wetsverandering en demobilisatie van een aantal gebieden vertraging op. Van de wapens die ingeleverd worden, wordt een herdenkingsmonument gemaakt. De FARC zal hierna gaan zetelen in de Colombiaanse regering. De aankomende jaren zullen zij 10 zetels krijgen.

Mobiele versie afsluiten