Site pictogram Colombiaans.nl

Vliegtuigramp Colombia… Hoe nu verder?

globalsoccershop

De nasleep van de vliegtuigramp gaat nog wel even duren. Ondertussen hebben onderzoekers aangetoond dat het vliegtuig inderdaad neerstortte vanwege te weinig brandstof aan boord. Dit tot woede van velen.

Pijnlijk was de uitkomst van het onderzoek dat gezamenlijk door Braziliaanse- en Britse onderzoekers is uitgevoerd en nog in gang is. Kort hierop werd de geluidsopname vrijgegeven van conversaties uit de cockpit. De gezagvoerder roept hard: “Mayday, mayday, help ons de landingsbaan te bereiken, help”. Na zijn laatste zin stopt de verbinding. Waarschijnlijk omdat het vliegtuig op dat moment neerstortte. Colombiaanse media lekten ook een andere opname van de piloot die vroeg of hij zijn toestel mocht landen vanwege brandstofproblemen.

Onderzoekers zijn nog druk bezig te onderzoeken waarom het vliegtuig over te weinig brandstof beschikte. Het vliegtuig van het Boliviaanse Lamia vertrok dinsdag uit São Paulo en ging na een tussenstop in Santa Cruz (Bolivia) door naar Medellín. Terwijl onderzoekers zoals gezegd nog vollop bezig zijn met het onderzoek wisten vliegtuigexperts en Colombiaanse luchtvaartonderzoekers het eerder al zeker te weten, er was te weinig brandstof.

Het vliegtuig stortte neer en vloog niet in brand, dat kwam volgens deze experts omdat de tanks leeg waren. Ook hoorden de omwonenden het vliegtuig geen geluiden maken voor het de grond raakte. Voorlopig mag het Boliviaanse Lamia voor onbepaalde tijd niet meer vliegen.

Hoe nu verder met voetbalclub Chapecoense?

Gisteren en eergisteren werden er indrukwekkende herdenkingen gehouden in Brazilië en Colombia. Er waren in Medellín tienduizenden mensen op de been om de nabestaanden van Chapecoense een warm hart toe te dragen (zie onderstaande video). Zij kwamen samen in het station Estadio Atanasio Girardot. Dit warme Colombiaanse gebaar werd erg op prijs gesteld door de Brazilianen. Chapecoense gaf aan graag door te willen op het hoogte niveau in Brazilië, maar met welke spelers? Oud-Wereldspeler van het jaar Ronaldinho gaf aan wel wat te voelen om de getroffen club uit de brand te helpen.

Ook andere clubs hebben aangeboden Chapecoense te voorzien van spelers in aanloop van het laatste competitieduel op 11 december tegen Atlético Mineiro. Vicevoorzitter Ivan Tozzo zegt strijdbaar ‘We moeten de club gaan structureren en nieuwe spelers aantrekken’. De club uit Chapeco krijgt hulp uit alle hoeken. Er werd al ideeën geopperd dat Chapecoense de aankomende drie seizoenen niet kan degraderen en spelers te huur krijgt van een aantal topclubs. Chapecoense had 22 spelers onder contract waarvan er 19 om het leven kwamen.

‘Als ik vandaag sterf, sterf ik als een blij man’

Aanvankelijk stonden er 81 passagiers op de lijst, maar op het laatste moment bleven er een aantal spelers thuis. Het dodental blijft staan op 71. Ook in de Champions League en de Europa League zal er een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp.

Chapecoense haalde een kleine week eerder de finale door rivaal Palmeiras te verslaan in de halve finale van de Copa Sudamericana. Iedereen van Chapecoense was door het dolle heen, het was een wonder, een droom! Ze hadden als kleine club zichzelf op behoorlijk niveau waar weten te maken. Het dak ging er letterlijk af. De trainer zei die bewuste donderdag na het behalen van de finale: “Dit is het mooiste moment uit mijn leven, alles wat ik wilde bereiken, heb ik nu eindelijk bereikt”. “Als ik vandaag sterf, sterf ik als gelukkig man”.

Vijf dagen later kwam de trainer om. Zijn zoon voetbalt ook bij Chapecoense. Hij zou ook meereizen, maar kwam er op het vliegveld van Sao Paulo achter dat hij zijn paspoort was vergeten en ging weer naar huis. Dat redde hem zijn leven.

Mobiele versie afsluiten