Site pictogram Colombiaans.nl

Venezuela drijft het op de spits

globalsoccershop

Venezuela drijft het op de spits

Een militair vliegtuig uit Venezuela heeft afgelopen zondag opnieuw zonder toestemming het Colombiaanse luchtruim betreden. Dit was de tweede keer en zorgt voor grotere spanningen tussen de twee landen.

Het was afgelopen zaterdag ook al het geval dat een Venezolaanse vliegtuig het Colombiaanse luchtruim binnentrad zonder toestemming. Toen cirkelden een vliegtuig zo’n 3 kilometer in het luchtruim boven een militaire basis. Afgelopen zondagavond maakten de Venezolanen het wel heel bond door maar liefst 10 kilometer de grens over te steken zonder toestemming.

Deze incidenten zorgen ervoor dat de spanningen tussen beide landen oplopen. Venezolaanse president Maduro zorgde vorige maand al voor verhoogde spanningen door zo’n 1.300 Colombianen het land letterlijk uit te zetten en vele andere Colombianen gingen door het geweld vrijwillig terug.

Schijnvertoning president Maduro

De Verenigde Naties bracht vorige week de schokkende cijfers naar buiten dat in totaal zo’n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten hebben. Maduro beweert dat hij de Colombianen uitzet vanwege hun “criminele gedrag” zoals drugssmokkel maar veel critici melden dat hij route de zeer slechte economische situatie probeert te verhullen door dit voorval.

De Verenigde Naties meldt daarnaast ook dat Venezuela zich niet aan humanitaire afspraken houden. Venezuela mag Colombianen zonder eerlijk proces niet het land uitzetten en niet zomaar hun eigendommen vernielen. Beiden zaken zijn daadwerkelijk gebeurd maar Venezuela ontkent alles.

Mobiele versie afsluiten