Site pictogram Colombiaans.nl

Venezolaanse president Maduro sluit grens met Colombia en veroorzaakt extreem geweld

globalsoccershop

Colombiaans.nl EXCLUSIEF:

Venezolaanse president Maduro sluit grens met Colombia. De Venezolaanse President Maduro heeft het bevel gegeven om de Venezolaanse grens met Colombia te sluiten, na een schietincident waarbij drie Venezolaanse militairen en één burger gewond raakten.

Deze militairen waren op een missie tegen het smokkelen van goederen, dat veel plaats vindt op de grens. Daarnaast zijn er veel Colombianen die zich in Venezuela bevinden terug naar Colombia gestuurd, omdat ze geen legale immigrant waren en er zich paramilitairen onder bevonden.
Maduro zegt dat hij deze maatregelen heeft genomen om de rust te herstellen aan de Venezolaanse grens, en wil hiermee het smokkelen tegengaan. Dit heeft veel kritiek opgeleverd tegen de Venezolaanse president. President Santos heeft gezegd dat hij dit probleem graag diplomatiek wilt oplossen, en dat hij samen met Maduro andere oplossingen wilt vinden tegen het smokkelen van goederen bij de grens.

Sinds vorige week heeft Venezuela maar liefst al 1100 Colombianen het land uitgezet. Ze worden door de overheid van Venezuela verdacht van het illegaal vervoeren van kruidenierswaren en aardgas. Daarnaast werden er zelfs diverse huizen van Colombiaanse inwoners in de regio vernield. Door het oplaaien van dit extreme geweld aan de grens hebben nog eens 6000 andere Colombianen die aan de overkant van de Venezolaanse grens wonen beslist per direct terug te keren naar Colombia.

In totaal zijn zo’n 15.000 Colombia in en nabij Venezuela het land uitgevlucht vanwege het oplaaien van dit geweld. Ondertusssen mogen de kinderen weer het land in om naar school te gaan. Maar de recent “goede verhoudingen” tussen beide landen is ondertussen ernstig bekoeld. De regering van de Venezolaanse president Maduro beschuldigt de Colombianen in de grensstreek van de economische misère in zijn land. Vorige week werden daarom zo’n 1.300 Colombianen in het grensgebied bij elkaar gedreven en via de rivier uitgezet. Duizenden anderen hadden dit moment al zien aankomen, en waren voor die tijd al gevlucht. Net over de grens met Colombia is in het stadje Cúcuta een opvangzone ingericht.

Mobiele versie afsluiten