Site pictogram Colombiaans.nl

Terugblik Tour: Scherp Movistar team schept verwachting voor hooggebergte

globalsoccershop

Voor de Belgen was er gisteren enige genoegdoening na de uitschakeling op het EK voetbal. Greg van Avermaet (een Belg) wint de rit en pakt het geel. Thomas de Gendt (een Belg) rijdt lang met van Avermaet op kop, wordt tweede en pakt de bolletjestrui. België boven dus, in een etappe die – niet verrassend – uitdraait op een strijd op twee fronten. Een duel om de dagzege en een duel daarachter, in het peleton.

Als de vluchters eenmaal een kwartier voorsprong hebben, zo ongeveer halverwege de etappe, besluit het Movistar team van Quintana eens aan de boom te schudden. De pittige bergjes in het Centraal Massief lenen zich er namelijk prima voor om de mannen van de jongens te scheiden. Het peleton wordt kleiner en kleiner onder impuls van de (veelal Spaanse) knechten van de Quintana brigade.

De ploeg van Chris Froome (Sky) neemt het commando in het peleton over tijdens de laatste bergjes van de etappe. De actie van de Movistar boys heeft erin geresulteerd dat er nog maar een goeie twintig man bijeen zitten. Inmiddels wordt de groep dan ook de ‘favorietengroep’ genoemd, want van een peleton kun je echt niet meer spreken. Als Sky tijdens de laatste klimmetjes de kop neemt, verschijnt ook een andere Colombiaan aan de kop. Sergio Luis Henao, knecht in bergen van Froome. Met de favorietengroep rijden ze op de finish af, zo’n 5 minuten na winaar van Avermaet.

De top van de laatste klim van de dag lag, zoals gisteren besproken, op 2,5e kilometer van de streep. Het tempo van Sky knechten Thomas, Nieve en Henao is hard, maar niet hard genoeg om de ongeduldige jonge Romain Bardet (kopman van Ag2R en podium kandidaat) ervan te weerhouden om net onder de top nog even te versnellen. Gelijk springen Nairo en zijn luxe knecht Alejandro Valverde (vorig jaar na Froome en Quintana de nummer 3 in de eindrangschikking) in het wiel van de enthousiaste Fransman. De ervaren Spanjaard Valverde neemt over en sleurt kopman Quintana op en over de streep. Contador verliest door deze actie in de slotkilometers nog maar eens een halve minuut.

Movistar oogt scherp. Movistar oogt klaar voor een bikkelharde strijd met Froome. De mannen zijn al even van de jongens gescheiden. In een groep van 18 ‘favorieten’ kwamen Valverde en Quintana gisteren over de streep. Op de voet gevolgd door nog een knecht; Dani Moreno. Ook de andere adjudanten van de Spaanse armada met Colombiaanse kopman kunnen aan het einde van de dag zeggen dat zij de boel eens goed uit elkaar hebben gereden over de eerste bergjes in de Tour van 2016.

Vandaag weer een rit voor de sprinters en dus een dag van rust voor Nairo en co. Welverdiende rust, want het collectief Movistar lijkt uitstekend in orde. Belangrijke rust ook, want morgen wacht de eerste Pyreneeëncol. De Col d’ Aspin.

Marc
– Sportcorrespondent Colombiaans.nl

Mobiele versie afsluiten