Site pictogram Colombiaans.nl

Tanja Nijmeijer positief gestemd over vredesproces

vrede in colombia
globalsoccershop

Nijmeijer zegt zeer positief gestemd te zijn over het verloop van het vredesproces. Anderzijds maakt ze duidelijk dat dit wel “een laatste kans betreft”. De regering probeert al jaren een vredesakkoord te bewerkstelligen en de FARC aan te zetten tot het neerleggen van de wapens. Sinds eind 2012 zijn beide partijen in gesprek, maar tot een definitief akkoord kwam het vooralsnog niet.

De inmiddels 37-jarige Nijmeijer laat aan ThePostOnline weten: “Het is een belangrijk akkoord waar we mee bezig zijn. We proberen een definitief einde te maken aan de oorlog. Afgelopen 20 juli hebben wij al een signaal afgegeven door een eenzijdig bestand af te leggen. Wanneer beide partijen hun wapen neerleggen kan men definitief beginnen aan de wederopbouw van Colombia.”

Nijmeijer strijdt sinds 2002 met de FARC en was ondermeer betrokken bij de ontvoeringen van Betancourt, Rojas en de 3 Amerikanen. Zij doet dienst als tolk en verzorgt public relations. “Wij hebben nu de wapens neergelegd. Hieruit zijn verbeteringen ontstaan. Het is niet mogelijk om dit eenzijdige bestand in stand te houden, daarom hopen we ook dat de regering zijn deel van de afspraken na zal komen en op korte termijn ook zijn wapens neerlegt.”

[adrotate banner=”4″]

President Santos, die inmiddels de ene klap na de andere klap moet incasseren door de publieke opinie zegt: “We zijn nog nooit zo ver gekomen, dit mag niet meer fout gaan”. De gesprekken over het vredesproces vinden plaats in Havanna.

3 cruciale onderwerpen in de onderhandelingen

1. hoe maken we een einde aan de oorlog?
2. hoe zit het met de duizenden gewapende strijders en militairen? Wie van hen moet vervolgd worden?
3. beide partijen hebben erkend onschduldigen te hebben gedood? Meer dan 10.000 mensen zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt, wie moeten de slachtoffers van het conflict compenseren voor die schade?

Nederlandse politici naar Colombia

Tweede Kamerlid Harry Van Bommel en VVD-lid van het EU-parlement Hans van Baalen zal Cuba bezoeken om in een gesprek te gaan met Nijmeijer om duidelijkheid te krijgen over het vredesproces en de onderhandelingen. De vier landen die het vredesproces openlijk steunen zijn: Noorwegen, Cuba, Chili en Venezuela. Zij hebben de strijdende partijen al vaker opgeroepen om het geweld definitief te staken.

Mobiele versie afsluiten