Site pictogram Colombiaans.nl

Stage lopen in Colombia

Stage lopen in Colombia
globalsoccershop

Voor velen is het een langgekoesterde droom en sinds een tijdje is het mogelijk. Stage lopen in Colombia! Stage lopen in Colombia kun je doen met Paisa Internship. Paisa Internship is een stagebemiddelingsbureau dat zich focust op het verbinden van Colombiaanse bedrijven met Nederlandse HBO- en Universitaire studenten die stage willen lopen in Colombia.

In het katern Nederlander in Colombia deel 10 spraken we met Conor Bannon, de oprichter van Paisa Internship. Hij liep zelf stage in Medellín en werd verliefd op het land en de mensen. Hij besloot een stagebemiddelingsbureau te stichten en zie daar… Inmiddels begeleidt hij meerdere studenten naar een stage met accomodatie, salaris en Spaanse lessen. Ook organiseert hij voor de studenten bijeenkomsten en activiteiten zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen.

Hieronder interviewen we Ben. Ben heeft stage gelopen in Colombia en heeft de tijd van zijn leven gehad. Wil je meer informatie of ook stagelopen? Laat dit dan weten aan Paisa Internship. We stellen Ben hieronder een paar vragen over zijn ervaring met het stage lopen in Colombia.

1. Wat is jouw naam en studieachtergrond?

‘Mijn naam is Ben en ik ben een derdejaars student International Business & Management aan de Hogeschool
Rotterdam’.

2. Waar in Colombia heb jij stage gelopen en waarom heb jij voor deze stad gekozen en voor Colombia in het algemeen?

‘De keuze voor Colombia kwam bepaald niet uit de lucht vallen. Na het langdurig overwegen van opties in verschillende werelddelen heb ik besloten dat het een land moest in Latijns-Amerika moest worden. Het klimaat, de betaalbaarheid en de rijke natuur van het land heeft mij er toe doen besluiten om op Colombia in te zetten. Die eerste, het klimaat, was dan ook de leidende factor in het kiezen van de stad Medellín’.

3. Welke plekken heb jij bezocht in Colombia en welke is jouw favoriete plek?

‘Gedurende mijn stageperiode in Colombia heb ik veel gereisd door het hele land. Van oude, charismatische dorpjes gelegen in adembenemende valleien tot warme sfeervolle kustplaatsen. Mijn favoriete plek om te ontspannen is er in ieder geval een aan de Caribische kust. Parque Tayrona is voor mij het mooiste gebied voor wat betreft natuur. Het oude stadscentrum van Cartagena is heel goed bewaard gebleven waardoor je de bewogen geschiedenis nog steeds proeft. Hoe veel ik ook van de kust houd, de beste werk- en leefomgeving in Colombia is voor mij Medellín of het aangelegen Envigado’.

4. Is Colombia zoals jij het je had voorgesteld?

‘Colombia heeft mijn verwachtingen in alle opzichten overtroffen. Nu ga ik sowieso altijd ergens naartoe zonder hoge verwachtingen, maar de positieve ervaringen die ik daar heb gehad, had ik nooit durven dromen’.

5. Wat vond je het leukste aan Colombia?

‘Het is lastig om slechts één ding te noemen. Het is voor mij vooral de combinatie geweest van het klimaat en de cultuur. De mensen en omgangsvormen die deze cultuur vormen hebben mij vanaf het allereerste begin geïnteresseerd. Naast hun gastvrijheid en onbaatzuchtigheid zijn veel Colombianen, met name de Paisas, zorgeloos en liefhebbend. Deze mensen hebben mij vanaf dag 1 thuis laten voelen. Dat is iets waar ik hen altijd dankbaar voor zal zijn’.

6. Wat was jouw leukste ervaring in Colombia?

‘De binnenlandse tripjes zullen mij lang bijblijven, maar de decembermaand staat in Colombia garant voor een hele maand feest en hebben op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Dankzij een gezellige familie en fijne vrienden heb ik hier veel plezier gehad. Een maand lang dansen, muziek maken, lekker eten en spelletjes spelen heeft ervoor gezorgd dat ik mij bijna een Colombiaan voel’.

7. Wat ga jij het meeste missen uit Colombia?

‘De mensen die ik daar ontmoet heb en met name één vrouw in het bijzonder. Met haar ben ik praktisch in elke uithoek van het land geweest. Dat is meteen het volgende dat ik ontzettend zal missen. Het maakt niet uit hoe vaak je er op uit trekt in Colombia, iedere keer weer word je verrast door nieuwe, adembenemende landschappen en de ontelbare, mooie en afgelegen plekjes waar je het ene na het andere pareltje vindt’.

8. Wat vond je van de mensen?

‘Geweldig. Ik heb de kans gehad om veel mensen te ontmoeten en iedere keer weer wisten zij mij te verbazen met hun positieve visie, zelfs als de omstandigheden zich daar totaal niet voor leende. Er is altijd tijd voor familie, vrienden, en zaken die er niet toe doen kunnen tot morgen wachten’.

9. Waar heb jij stage gelopen en wat beviel jou aan deze stage?

‘Bij het bedrijf Abira, gespecialiseerd in het verbouwen en exporteren van groene koffie. Groene koffie is de benaming voor onbewerkte koffiebonen, dus niet gebrand. Het fijne aan deze stage was dat ik terecht kwam in een jong, dynamisch en relatief klein team. Hierdoor heb ik veel kunnen leren, was ik geen nummertje, en heb ik mij volledig kunnen focussen op de stage en mijn ontwikkeling’.

10. Hoe zag een gewone werkdag er uit?

‘De dag begon met ontbijten en goede koffie waarna ik naar het kantoor liep, ongeveer 25 minuten verderop. Daar begon de dag meestal met een korte bespreking waarin de aandachtspunten voor die dag of week werden besproken. Rond 13.00 uur was het tijd voor de lunch in een van de vele restaurantjes in de omgeving. Voor 5 euro krijg je een volledige maaltijd. Geweldig lekker!’

11. Sluit de stage die jij gelopen hebt aan bij jouw studie?

‘Ja, de stage was een mix van marketing en finance binnen een internationaal opererend bedrijf. Dit sluit naadloos aan bij mijn studie International Business dus was een groot succes’.

12. Is jouw Spaans niveau vooruit gegaan gedurende jouw stage in Colombia?

‘Oh ja, zeker. Ik werkte in een bedrijf met veel Amerikanen, dus sprak wel veel Engels, maar in mijn vrije tijd sprak ik veel Spaans. Buiten mijn werk werd niet veel Engels gesproken sowieso niet veel in Colombia. Op mijn school in Nederland had ik vooraf de basis al geleerd, maar kon deze ervaring nooit in de praktijk brengen. Het Spaans moet je zoveel mogelijk oefenen en heb ik uitgebreid de kans voor gekregen’.

13. Zie je verschillen in het arbeidsveld tussen Nederland en Colombia?

‘Tuurlijk zijn er veel verschillen als het gaat om cultuur. Ook organisatorisch gaat het er anders aan toe dan in Nederland. De ervaarde ‘power distance’ ligt veel hoger. Dat heeft te maken met de hiërarchische structuur van veel Colombiaanse bedrijven. De drempel om even met het hogere management te praten over koetjes en kalfjes ligt daar een stuk hoger. In mijn bedrijf was daar wel ruimte voor, maar ik denk dat zij hierin een uitzondering zijn. Verder werken Colombianen hard, veel, maar ook vaak inefficiënt met als gevolg dat ze tot ’s avonds laat op kantoor zitten. Voor de lunch nemen ze uitgebreid de tijd, iets wat ik wel begreep’.

14. Zou jij studenten aanraden om stage te lopen met Paisa Internship in Colombia?

‘Ik zou studenten Paisa Internship aanraden die houden van gemak. Alles werd geregeld en was superchill! Dit ging van een betaalde stage tot zelfs een accomodatie. Mocht je liever niet gebruik maken van dit platinum-pakket dan kun je alles zelf regelen als je dat wilt. Daarentegen is het zelf vinden van een stageplaats wel lastig zonder hulp. In Colombia draait het namelijk om het hebben van connecties’.

Tot slot

Wil je stage lopen in Colombia of meer informatie hierover, neem dan eens contact op met Conor Bannon (conor.bannon@paisainternship.com) van Paisa Internship.

Nederlander in Colombia 10: Conor

Mobiele versie afsluiten