Site pictogram Colombiaans.nl

Santos: ‘Fidel heeft veel bijgedragen aan vrede in Colombia’

Santos: ‘Fidel heeft veel bijgedragen aan vrede in Colombia’
globalsoccershop

Santos ontving afgelopen zaterdag officieel de Nobelprijs voor de Vrede. Het Belgische Knack sprak met Santos over het proces, zijn prijs en de toekomst.

‘Nee, ik had niet verwacht dat ik de Nobelprijs voor de Vrede zou winnen’. ‘Mijn zoon verraste me met dit nieuws in de morgen en voelde me zeer vereerd’. ‘Deze prijs is een echte erkenning voor het Colombiaanse volk en dan in het bijzonder voor de slachtoffers die deze oorlog heeft gekend’.

Politieke reputatie op het spel gezet voor vrede

‘De onderhandelingen waren niet altijd eenvoudig. Ook omdat, als we eruit kwamen, het akkoord middels het referendum werd afgekeurd door het volk. Je komt dan in een spagaat te staan. Ga je door onderhandelen? Of gooi je de handdoek in de ring? Maar telkens dacht ik terug aan de getuigenissen van de vele slachtoffers en ging door. Hun vrijgevigheid en overtuiging dat de vrede de weg naar een oplossing was hebben me gesterkt om door te gaan. De waarheid is echter wel dat ik mijn politieke reputatie op het spel heb gezet voor de vrede’.
‘Hoe ik herinnerd wil worden? In plaats van hieraan te denken hoop ik dat mensen in de geschiedenisboeken lezen dat na het ondertekenen van het vredesakkoord Colombia in een welvaartsperiode is aanbeland. En dat Colombia capabel was om al het potentieel uit zijn mogelijkheden te halen’.

Fidel heeft veel bijgedragen aan de vrede

Over de recent overleden Cubaanse ex-president Fidel Castro zei Santos het volgende: ‘Hij heeft zeer veel bijgedragen aan de vrede van Colombia. Hij veroordeelde de gewapende strijd vanaf het begin’. ‘Doordat hij dit standpunt innam droeg hij bij aan dat de Colombiaanse guerrillero’s en vooral de FARC bereid waren om zijn standpunt over te nemen. In die zin voel ik dankbaarheid omdat Cuba altijd haar dienst en wil heeft aangeboden om een uitweg te vinden in de vredesonderhandelingen in Colombia’.

foto Reuters

Mobiele versie afsluiten