Site pictogram Colombiaans.nl

Peru en Colombia zijn Amazonebranden zat en komen in actie

globalsoccershop

Waar de Braziliaanse president Bolsonaro eerder niet om hulp vroeg en zeker niet wilde, komt hij hierop terug. Peru en Colombia zaten even langs de zijlijn maar kunnen het niet meer met leden ogen aan zien. Daarom organiseren de twee landen een zogenoemde ‘Amazonetop’. Met deze top willen zij een speciaal ‘Pact’ ontwikkelen om de Amazone beter te beschermen.

20 miljoen dollar aangeboden

Eerder gaven de G7-landen aan maar liefst 20 miljoen dollar beschikbaar te stellen aan noodhulp aan de Amazonebranden. De G7 ontstond in 1976 en bestaat uit de landen: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten.

Toch wel hulp

President Bolsonaro (Foto hierboven links) wil na het aanbieden van 20 miljoen dollar toch wel hulp. Eerder lag hij in de clinch met Franse president Macron (Foto hierboven rechts). Hij zei over de Franse president onder meer; “Hij kan niet eens een brand in een kerk voorkomen”, verwijzend naar de brand van het afgelopen voorjaar in de Notre-Dame. Brazilië kende de afgelopen decennia een bedenkelijke reputatie op het gebied van presidenten. Enige vorm van omkoping, corruptie en dubbele agenda’s waren de Braziliaanse presidenten niet vreemd.

‘Niet eens geen geld om brandweermannen te sturen’

“Op dit moment ontbreekt de middelen om de brand te blussen, laat staan brandweermannen te sturen. We zitten niet te wachten op lessen uit Parijs. Ik weet niet wat Europa wil maar het komt over alsof zij de Amazone-regio die grondstofrijk is te willen gebruiken voor eigen gewin”, aldus Bolsonaro.

Peru en Colombia staan op

Terwijl Brazilië en Frankrijk ruzie maken en Bolsonaro de 20 miljoen niet eerder wil accepteren dan wanneer Macron zijn excuses aanbiedt, maken Peru en Colombia zich op voor een Amazonetop. De Peruaanse president Martin Vizcarra (foto hierboven links) en Colombiaanse collegapresident Duque hebben een vergadering uitgeroepen en roepen alle staats- en regeringsleiders in het Amazonegebied samen voor een spoedbijeenkomst op 6 september. Deze wordt gehouden in het Colombiaanse Leticia. Op deze manier willen zij de krachten bundelen om het Amazonegebied te beschermen.

De Pact

De bedoeling van de bijeenkomst is een ‘Pact’ afsluiten dat met respect en soevereiniteit van alle staten de instandhouding van het Amazonegebied moet verzekeren. Ook bescherming en duurzame ontwikkeling voor de gemeenschappen die in het gebied wonen moeten hiermee gewaarborgd worden.

Verdeling van het Amazonegebied

Het Amazonegebied is zeer zeer groot. Met zo’n 5.5 miljoen km² wordt het ook wel de ‘Longen van de Wereld’ genoemd. Niet zonder reden. Het groene gebied is verspreid over 9 landen. Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%). Meer dan de helft van al het overgebleven regenwoud op aarde ligt in het Amazonegebied.

Mobiele versie afsluiten