Site pictogram Colombiaans.nl

Op bezoek bij de koffieboeren van Colombia

Op bezoek bij de koffieboeren van Colombia
globalsoccershop

Peter Hummels is Key Account Manager en ging namens Fairtrade Original op werkbezoek bij een aantal koffieboeren uit Colombia. Hij liep een aantal dagen mee en leerde veel over het product en over Colombia.

Peter Hummels is accountmanager voor Fairtrade Original. In januari ging hij voor zijn werk op bezoek bij koffieboeren in Colombia. Hieronder lees je zijn verslag over zijn bezoek aan een aantal koffieboeren van Colombia

DOOR: PETER

Samen met klanten ging ik in de Sierra Nevada met eigen ogen bekijken hoe belangrijk fairtrade is voor boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie Red Ecolsierra in Santa Marta. Zo leerde ik veel over de impact die de Fairtrade premie heeft op het dagelijkse leven van de boeren, maar ondertussen leerde ik van alles over koffiebessen, koffiebonen en de route van een boon.

In totaal hebben we drie koffieboeren in de omgeving van het plaatsje Palmor bezocht. Drie totaal verschillende situaties, die toch veel overeenkomsten hebben.

Als eerste ontmoet ik Javier, een jonge koffieboer van 34 die zijn finca op aanzienlijke hoogte heeft liggen, bijna 1900 meter. Javier is geboren in de regio, en is in 2011 teruggekeerd naar zijn geboortestreek. De regio had voordien zwaar te lijden onder gewapende conflicten. Hij sloot zich niet alleen aan bij de coöperatie omdat hij zo een betere prijs voor zijn koffiebonen kan krijgen, maar ook vanwege de andere zaken die de organisatie hem biedt.

De coöperatie zorgt voor de verkoop van de bonen, en helpt bij bijvoorbeeld de diversificatie van inkomen: naast koffie verbouwen veel boeren ook cacao, produceren zij honing en er is net een afdeling voor ecotoerisme gestart. Honing is trouwens van groot belang voor de bestuiving van de gewassen, en de bijen zorgen ook voor bepaalde smaakpaletten in de koffie. Hiermee houden zij de lokale biodiversiteit en de koffieproductie in stand.

Ondanks mijn zeer gebrekkige Spaans kan ik Javier toch enkele vragen stellen – een collega die het Spaans wel goed beheerst springt bij. Javier gelooft in de toekomst. Hij is erg trots dat hij ons mag ontvangen en we eten met z’n allen een heerlijke lunch in zijn huis. Het blijkt de eerste keer te zijn dat hij een eindklant ontmoet. Daarom hebben zijn plukkers en hij ook veel vragen voor ons. Ze willen bijvoorbeeld weten welke gewassen wij in Nederland verbouwen, en of we groeipotentieel zien in de koffiebonen die hij levert.

Bij koffieboer Darwin gaat het er iets anders aan toe: Darwin heeft een finca waar in principe een andere bedrijfsleider de dagelijkse leiding heeft. Darwin zelf koopt namens de coöperatie in het plaatsje Palmor de koffiebonen in van de boeren en slaat deze op in zijn warehouse. Vanuit zijn warehouse wordt de koffie aan de coöperatie geleverd, die er weer voor zorgt dat de laatste kwaliteitschecks worden gedaan en de koffie op het schip wordt gezet. In het warehouse van Darwin wordt de prijs bepaald op basis van volume, kwaliteit en rendement. Maar de fairtrade minimumprijs staat vast en wordt áltijd betaald. Zelfs als de wereldmarktprijs onder deze grens zakt, ontvangt de koffieboer deze gegarandeerde minimumprijs met hierboven op een Fairtrade premie.

De boeren spreken democratisch af waar deze Fairtrade premie aan besteed wordt. Maar in periodes dat boeren alleen de minimumprijs en Fairtrade premie krijgen, betekent dat helaas dat ze niet altijd een leefbaar inkomen verdienen.. Daarom is de diversificatie van de inkomstenbron die ik al eerder noemde zo belangrijk. Een boer is dan minder afhankelijk van de wereldmarktprijs of van een gelukte oogst. Fair Trade Original betaalt deze boeren trouwens meer dan de minimumprijs en de Fairtrade (Max Havelaar) premie.

Wij betalen een additionele impact-premie van €0,40 per kilo gebrande koffiebonen. Met deze premie kunnen boeren extra investeringen doen. In het eerste jaar kochten wij bijna honderdduizend kilo koffie in uit Colombia, en dat wordt steeds meer.. Bij dit soort aantallen zet zo’n extra premie van in totaal 40.000 euro vorig jaar wel zoden aan de dijk!

Als laatste ontmoette ik Edgar. Ook een enorm trotse boer, die hoopt – of eigenlijk weet- dat zijn dochters later ook koffieboerin zullen worden. Zijn jongste dochters van 9 en 12 mogen nu al meedenken over hoe de kwaliteit van de bonen en het rendement van de grond kunnen worden verbeterd. Zo hebben ze beide een eigen stukje grond, waarop ze niet zelf werken, maar waarover ze wel alle beslissingen nemen.

En met succes! Zijn jongste dochter heeft op háár stukje grond een van de hoogste kwaliteitscores behaald, haar bonen gelden dus als de beste. Nou, dan mag je ook trots zijn als vader!

Bij de coöperatie Red Ecolsierra zijn ongeveer 350 boeren aangesloten, vaak families. Hun koffie vind je gewoon in de schappen van bijvoorbeeld Albert Heijn (Link naar de webshop).

Lees ook

– Nederlander in Colombia 32: Anko (CEO Avianca)
– Copa America uitgesteld naar 2021 vanwege het coronavirus
– De leukste programma’s over Colombia.. gewoon gratis!

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Mobiele versie afsluiten