Site pictogram Colombiaans.nl

Onderhandeling met Colombiaanse ELN op niets uitgelopen

Vredesoverleg met ELN van start
globalsoccershop

Dat meldt Belga in een nieuwsbericht. Het dialoog tussen de regering van Colombia en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) vond de afgelopen dagen plaats vóór een aantreden van de nieuwe president Iván Duque. President Duque zal op 7 augustus officieel zijn werkzaamheden als president van Colombia oppakken. Het was inmiddels onderhandelingsronde zes.


Pablo Beltran (zie foto boven, persoon in rood rechts), hoofdonderhandelaar van de ELN, zei in een eerder stadium nog dat er “vordering” werd gemaakt, maar er zeker nog geen sprake was van een akkoord. De onderhandelaar namens de regering, Gustavo Bell (zie foto boven, persoon links) gaf na de gesprekken aan dat het succes van de dialoog nu voortaan zal afhangen van de nieuwe president.

Hard tegen hard

De angst in Colombia bestaat dat de nieuwe president helemaal niet bereid is water bij de ELN-wijn te doen om een of meerdere compromissen te sluiten. Deze ‘zero tolerance policy’ riep Duque immers uit een van zijn belangrijkste campagnepunten waarmee hij won.

Wat aankomende president Iván Duque aanvankelijk wilde zijn de punten van het vredesakkoord aanscherpen. Wat gevreesd wordt is dat een gedeelte van de gedemobiliseerde strijders wederom naar hun wapens zullen grijpen. Bij de inaugurele zitting van het nieuwe parlement eind vorige maand riep Santos Duque nog op om het verdrag te respecteren om te voorkomen dat er “oude problemen” zouden ontstaan. Naar schatting bestaat de ELN uit ongeveer 1500 leden. Ex-president Santos bereikte een akkoord met de FARC dat leidde tot de demobilisering van 7000 strijders.

Lees ook:

» Santos hoopt op akkoord ELN voor aftreden
» Het verschil tussen de FARC en ELN
» Vlaming schrapt huwelijk in Colombia vanwege afpersing ELN
» Een Colombia zonder de FARC, Golfclan en ELN… en dan?

Mobiele versie afsluiten