Site pictogram Colombiaans.nl

Nieuwe bedreiging voor Colombia: De criminele organisatie Los Urabeños

Imágenes de la incautación de 7 toneladas de cocaína del sábado pasado. Foto: AP
globalsoccershop

Foto: AP

Terwijl de vredesbesprekingen tussen de regering en de FARC op dit moment uiterst moeizaam verlopen, duikt er ondertussen een nieuwe gewapende groepering op. Los Urabeños heten ze, ook wel: ‘zij die uit Urabá komen’, is een rechtse paramilitaire groep die drugs smokkelt.


foto: van Google afbeeldingen

Wie zijn Los Urabeños?

Los Urabeños heeft zijn inkomsten te danken uit de drugssmokkel. Eind 2011 verklaarde zij hun concurrenten in Medellín, Los Rastrojos, al de oorlog. Los Urabeños lijkt nieuw, maar bestaat feitelijk al sinds 2001. Men schat hun manschappenaantal in op ongeveer 1.200 soldaten. Deze groep wordt nu al gezien als de sterkste neo-paramilitaire groep van Zuid-Amerika.

Dat heeft ertoe geleid dat vorige week in het noorden van Colombia maar liefst meer dan 400 mensen op de vlucht zijn geslagen omdat Los Urabeños en de FARC verwikkeld zijn in zware gewapende gevechten. Deze minioorlogen worden gevoerd in Antioquia en dan in de regio El Bagre. De berichten die hierover naar buiten komen hierover zijn schaars. Men daar spreekt over gijzelingen en moorden maar bevestigd niets.

Tot slot

De aanwezigheid en ‘spierballenvertoon’ van Los Urabeños is een grote teleurstelling voor de regering. Nu er zicht was op betere tijden, dient er zich nu een volgende groepering aan die dood en verderf zaait in Colombia.

Nu naast de AUC ook de FARC zijn wapens hopelijk spoedig gaat neerleggen is er nog veel werk te verrichten. Anderzijds is het wel de vraag of de illusie ‘vrede’ eigenlijk wel aannemelijk is, dit omdat er nog steeds erg veel geld omgaat in de drugshandel. Er zal altijd een groepering bestaan die geld wil verdienen aan de verslaving van anderen. Wordt vast vervolgd…

Mobiele versie afsluiten