Site pictogram Colombiaans.nl

Nieuw Festival genaamd Festival ColorEs Colombia

globalsoccershop

Van 8 t/m 11 december a.s. vindt de eerste editie van het Festival ColorEs Colombia plaats met aandacht voor hedendaagse muziek en kunst uit Colombia. Hoofdgasten zijn het toonaangevende Guafa Trio en de jonge band La Jagua. Zij treden aan voor een dubbelconcert in het Bimhuis (Amsterdam) op 9 en in De Doelen (Rotterdam) op 10 december. Op 11 december in het Bijlmer Parktheater kunt u naar een speciale Latin Crossroads-editie met Guafa Trio, fluitist Ronald Snijders en pianist Juan Pablo Dobal, o.l.v. percussionist Jaime Rodríguez (i.s.m. het Bimhuis). Behalve muziek is er ook een lezing óver muziek en een schilderijenexpositie van de bekende Colombiaanse kunstschilder en muziekkenner Diego Pombo.

Initiator en bandleider Jaime Rodríguez

Initiator en bandleider Jaime Rodríguez zegt hierover: ‘Tijdens recente bezoeken aan Colombia was ik overdonderd door de vele nieuwe muziekgroepen. Ik was vooral verrast door de hoge kwaliteit en enorme vernieuwingsdrang en creativiteit van de jonge generatie: nieuwe muziek met een typisch Colombiaanse sound. Met het Festival ColorEs Colombia willen wij laten zien hoe bruisend en vitaal Colombia is, vooral op muzikaal gebied.’

‘Nieuwe Colombiaanse muziek’

Europa kent vooral de cumbia als ‘typisch’ Colombiaanse muziek. De laatste tien, vijftien jaar zijn in Colombia zijn steeds meer jonge musici zich gaan interesseren voor de diverse traditionele muziekstijlen. Deze worden door hen met elkaar gecombineerd of gemixed met pop, jazz, hiphop, electronische muziek etcetera. Het levert allerlei nieuwe stijlen op met een uitgesproken Colombiaanse signatuur, te vatten onder de noemer ‘Nieuwe Colombiaanse Muziek’. Dit festival toont hiervan twee sprekende voorbeelden.

Expositie, lezing en speciale editie ‘Latin Crossroads’

Naast de drie concerten uit het hoofdprogramma is er een schoolconcert en een lezing die live wordt ‘geïlustreerd’ door La Jagua in kwartetbezetting. In Galerie Art Singel 100 in Amsterdam houdt de Colombiaanse kunstenaar Diego Pombo een schilderijen-expositie (van 3 tot 18 december). Dezelfde Pombo, naast kunstenaar ook muziekkenner geeft in Instituto Cervantes in Utrecht een lezing over de ‘kustmuziek’ van Colombia en nieuwe muziekstromingen (8 december)

Programma Festival Colores Colombia

Muziek
Vr 9 dec 20.30 Guafa Trio en La Jagua AMSTERDAM Bimhuis
Za 10 dec 20.15 Guafa Trio en La Jagua ROTTERDAM De Doelen
Zo 11 dec 15.00 ‘Latin Crossroads’ i.s.m. Bimhuis AMSTERDAM Bijlmer Parktheater
Met Guafa Trio, Ronald Snijders, Juan Pablo Dobal, Jaime Rodríguez

Lezing
Do 8 dec 18.30 ‘De muziek van het Pacifische kustgebied van Colombia en haar nieuwe makers’ door Diego Pombo – met live muziek door La Jagua (kwartet) UTRECHT Instituto Cervantes

Schilderijenexpositie
3 – 18 dec ‘Bolivar Enamorado’ door Diego Pombo AMSTERDAM Galerie Art Singel 100

GUAFA TRIO

Het Guafa Trio (zie foto) is een van de belangrijkste groepen binnen de scene van traditionele hedendaagse muziek in Colombia. Hun arrangementen zijn verrassend en opzwepend, hun spel virtuoos én speels. Ze spelen muziek uit Midden-Colombia (Andes) en de Oostelijke gedeelte (Los Llanos Orientales) in een niet-traditionale bezetting.

LA JAGUA

De 12-koppige band La Jagua (zie foto) is een zeer jonge exponent van de ‘Nieuwe Colombiaanse Muziek’. Met hun energieke podiumpresentatie bieden zij een originele mengeling van traditionele stijlen uit de beide kustgebieden en de Andes, wat resulteert in een interessante muzikale ‘mestizaje’ ofwel kruisbestuiving van verschillende culturele invloeden.

Links:
www.festivalcolorescolombia.com (festivalwebsite)
www.ronaldsnijders.nl
www.jaimerodriguez.nl
www.youtube.com/watch?v=TKIhPyQBt3U (Guafa Trio)
www.youtube.com/watch?v=2OuFDpKKMuU (La Jagua)

Mobiele versie afsluiten