Site pictogram Colombiaans.nl

Nieuw Colombiaans vredesakkoord fluitend door Senaat

globalsoccershop

Het Senaat heeft het hernieuwde vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC goedgekeurd. De stemming was met 75 voor – 0 tegen unaniem. Diegene die tegen waren, weigerden te stemmen.

Definitief geen nieuw referendum

Waar Uribe een groot voorstander was van een nieuw referendum, wuifde zijn tegenstanders dit verzoek weg. Hierdoor krijgt het Colombiaanse volk niet de mogelijkheid het vredesakkoord compleet onder ogen te krijgen.
Zojuist is het nieuwe vredesakkoord goedgekeurd door de Senaat en gaat het nu door naar het Congres. Deze laatste “horde” werd door Santos aangewezen als goede graadmeter voor het volk. Uribe zei echter dat een stemming van het Congres “helemaal geen goede vervanger is voor het referendum voor het volk”.

Niets lijkt het definitieve in- en uitvoering van een nieuw vredesakkoord in de weg te staan. Dat zou betekenen dat er na 52 jaar een einde komt aan het langdurige conflict tussen de FARC en de regering. Hiermee zou president Santos geschiedenis schrijven als president. Eén van zijn belangrijkste en tevens laatste politieke actie. Een einde maken aan het conflict. Een conflict die aan meer dan 260.000 mensen het leven hebben gekost.

Meer dan 300 pagina’s aan documentatie

Volgens president Santos komt het meer dan 300-pagina-tellende akkoord meer tegemoet aan de eisen van de nee-stemmer. De FARC-strijders krijgen hogere straffen. Uribe blijft echter beweren dat de FARC er alsnog zeer genadig vanaf komt. Het vredesproces heeft in totaal meer dan 4 jaar geduurd en de gesprekken vonden voornamelijk plaats in Havanna.

Mobiele versie afsluiten