Site pictogram Colombiaans.nl

Net afgestudeerden uitgeknepen in Colombia

nieuws uit colombia
globalsoccershop

De laatste jaren is dit veelal het onderwerp van gesprek. De belangrijke vraag die hierbij wordt gesteld is vaak: “Staan de salarissen wel gelijk aan het levensonderhoud?” En hoe zit dit als je net bent afgestudeerd? Kan ik van het salaris dat geboden wordt wel mijn vaste lasten betalen?

We vallen gelijk met de deur in huis. Een zeer recent onderzoek heeft uitgewezen dat als je in Colombia net bent afgestudeerd het niet makkelijk hebt. Veel bedrijven bieden relatief weinig salaris omdat ze vinden dat de net afgestudeerden weinig ervaring hebben, maar stellen daar tegenover wél torenhoge eisen en vaardigheden. Dit strookt natuurlijk niet met de werkelijkheid.
De Colombiaanse variant van het UWV genaamd Elempleon.com heeft cijfers naar buiten gebracht die een harde realiteit laten zien van de salarissen van net afgestudeerden. Stel je voor: Als je als werknemer een baan hebt in het recht, sociale communicatie of ingenieur bent en een jaar werkervaring hebt verdien je rond de 1.400.000 pesos (COP) per maand. Dat is nog geen€ 450,-

Zit je echter hoger in functie en ben je bijvoorbeeld business manager, dan verdien je zelfs maar 868.000 pesos (€278,-), terwijl een arts een salaris van 2.520.000 pesos kan ontvangen (€806,-). Dit zijn de harde cijfers van net afgestudeerden en Young Professionals.

[adrotate banner=”4″]

Paulina Layva Casas is de directrice van het onderzoekbureau van Alumni van de de Santo Thomas Universidad in Colombia. Ze zegt in een interview het volgende: “Colombiaanse jongeren die studeren worden gedwongen om een moeilijke keuze te maken. Óf je bent net klaar met je studie en neemt genoegen met een salaris die echt veel te laag ligt als het gaat om door jouw nieuw verworven academische kwalificaties en zeg je nee, óf ga je voor dat lage salaris als “investering” en leer je in de praktijk?Deze moeilijke keuzes leiden ertoe dat de
afgestudeerden niet bepaald gestimuleerd worden om direct beter te worden en zeker niet de illusie hebben om qua loon te stijgen binnen een (leer)jaar. Dit is logisch, want ze worden dan gedwongen om genoegen te nemen met een salaris waarvan je moet leven. Dit lukt van de meeste salarissen zoals deze niet. Het erge is dat is doorgaat voor maar liefst 5 jaar.” Deze “bizar”-lage lonen zijn een raar fenomeen. Daarom ligt er een wetsvoorstel bij de regering die zorg moet dragen voor een eerlijke lonen voor de net afgestudeerde. Dit voorstel ligt er eigenlijk al veel te lang.

Jorge Ruiz van Corficolombiana zegt hierover het volgende: “vroeger wilde men als net afgestudeerde nog weleens die gok nemen en jaren bij één baas blijven. Het gevolg hiervan was er veel mogelijkheden waren, qua loon en doorgroeimogelijkheden. Daarnaast moet ook gezegd worden dat de nieuwe werknemers met een pakket eisen komen en een dynamische baan willen. Iets wat in veel bedrijven niet zomaar kan.

Aan de andere kant, als je werktuigbouwkundige hebt gestudeerd moet je tussen 2.500.000 en 3.000.000 verdienen (960,-). Maar ben je “new in the game” als bijvoorbeeld accountant, dan verdien je wel “normaal”. Soms wil het ook zo zijn dat bedrijven de vers-afgestudeerden al “scouten” en direct na hun afstuderen wel een normaal salaris geven.”
[adrotate banner=”4″]

Aandacht voor kwaliteit

Paulina Leyva Casas zegt tenslotte nog dat de regering inderdaad werkt aan een wetgeving die gaat over een “eerste baan” voor net afgestudeerden. Echter waarschuwt ze wel dat de regering de afgestudeerden serieus moet nemen omdat het wel gaat om de toekomst van Colombia. Studenten moeten wél gemotiveerd blijven om überhaupt te gaan studeren. Zolang die wet er nu nog niet is, is het belangrijk dat de net afgestudeerden werk hebben en niet werkloos raken.

Op deze manier kunnen hun kennis en vaardigheden uitbreiden. Maar de bedrijven zelf moeten ook zien dat zij hun “nieuwe professionals” echt te weinig betalen en moeten koesteren. Die lonen zijn zo laag dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het leven. Anderzijds zorgt deze gang van zaken er wel voor dat ondernemerschap wordt gestimuleerd. Verschillende universiteiten zien dit en richten hiervoor diverse opleidingen in.

Mobiele versie afsluiten