Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 39: Henry

Nederlander in ColombiaDeel 39: Henry
globalsoccershop

‘Mijn naam is Henry en ben woonachtig in de stad van de Salsa, Cali!’


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij voor Colombia gekozen hebben. In deze editie spreken we met Henry. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 39.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Henry en ik woon in Cali. Ik geef virtueel privéles Nederlands en Engels’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Dat is een grappig verhaal. Ik had wat vrienden die mij Colombia aanbeveelden. Toen dacht ik: “Waarom ook niet?”. Diezelfde vrienden zijn later vertrokken naar Chicago, haha. Daarnaast was ik in het verleden op vakantie geweest in Colombia en het klimaat beviel me wel’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had Colombia al eerder bezocht dus mijn verwachtingen waren daardoor hoog. Vooroordelen had ik al niet meer en wilde het land ontdekken. Tuurlijk, Colombia heeft net zoals in veel andere landen te maken met criminaliteit. Ik heb daar zelf overigens nog niet mee te maken gehad.’

‘Voor mij is Colombia net zo gevaarlijk en crimineel als Nederland. Ik bedoel daarmee dat je je boerenverstand moet gebruiken, misschien net iets meer dan in Nederland. Je moet gewoon een beetje opletten en ‘s nachts niet alleen over straat lopen. Van dat cocaïne-gedoe merk je hier absoluut niets. Nederlanders plakken graag etiketten op dingen en landen maar ik vind niet dat Colombia dit verdient’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Nou zij vonden het, in het begin, niet gelijk heel leuk ofzo. Dat komt door diezelfde vooroordelen’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Ik vind het positief dat Colombia in ontwikkeling is. Zo werkt Colombia hard aan een betere infrastructuur. Want met name het wegennet laat te wensen over en een treinnetwerk hebben we überhaupt nog niet. Voor de rest is de metro en het busnetwerk uitgebreid en prima’.

‘Een ander dingetje is de punctualiteit van een Colombiaan. Ze komen rustig een uur te laat. Het bijzondere is, is dat artsen altijd problemen hebben met hun (nieuwe) auto. Het is hier allemaal wat vrijer dan in Nederland. In Nederland is er voor alles wel een wet en een prent. Hier gewoon niet.’

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Ik houd van de ongerepte natuur, de prachtige dorpen en de twee oceanen die beiden hun eigen stijl en charme hebben. Ik vind het heerlijk om te touren door de bergen en te zwemmen in de vele rivieren en meren. Er zijn prachtige watervallen en warmwaterbronnen. Qua natuur kan het niet op’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Tsja, dus de punctualiteit. Het rijgedrag mag van mij ook wel wat hoffelijker. In die zin went het wel. Colombianen hebben een opvliegend karakter. Een ander enorm frustratie en verschil tussen Nederland en Colombia zijn betalingen. Voor de lockdown moest je uren in de rij staan om betalingen te doen. Online betalen gaat in Colombia op dit moment makkelijker maar in Nederland gaan we al jaren niet meer naar een bank’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Altijd superpositief. Alleen als men denkt dat je een gringo bent, dan merk je dat het wat grimmiger wordt. Wanneer je jezelf openstelt en een open karakter hebt maak je snel vrienden. Als je hier op de barricade springt als buitenlander zoals in Nederland word je teruggefloten.’

‘Dat gedoe over racisme speelt hier nog niet zo erg. Vorige week heeft Nestle de Negerzoen hier van de markt gehaald dus je merkt dat de discussie ook hier op gang komt. Ik hoop voor Nederland dat (scheld)woorden zoals bleekscheet en kaaskop ook strafbaar worden, haha’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ja, ik heb wel wat gezien van Colombia. Ik vind de Caribische kust werkelijk geweldig. Van Covenas tot Santa Marta is mij bekend en vond ik zo mooi’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Nee, eigenlijk niet’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik lees elke dag Nederlandse en Colombiaanse kranten en nieuwsbronnen. Colombia is corrupt, hier wordt veel over geklaagd maar niet aan gedaan. Maar goed, ik geloof wel dat er landen zijn waar de politieke situatie nog veel slechter is’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Hoewel ik sporadisch drink vind ik een biertje op z’n tijd wel lekker. Eten doe ik natuurlijk wel, maar uiteten heb ik niet meer gedaan sinds hier de lockdown van start is gegaan. Ik houd van traditionele gerechten zoals plato Paisa. Dat is een gerecht waarbij je een bord krijgt vol met rijst, spek, banaan, salade, bruine bonen. Dat is lekker maar ik eet dit niet iedere dag, hoor. Daarnaast hebben we hier heerlijk geroosterd vlees en dan heb ik het nog niet eens gehad over het exotische fruit en groente. Alles is aanwezig’.

Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Kom hier lekker na je pensioen. Alles is hier goedkoop, met name de huizen. Je kunt hier 100% genieten van alles wat met natuur te maken heeft. Met een inkomen van 1200 euro kun je hier leven als een koning.’

Heb je last van heimwee?

‘Nee eigenlijk totaal niet. Als het aan mij ligt hoef ik nooit meer terug naar Nederland want heb het goed hier. Wel denk ik dat ik over een jaar over zes terug moet komen om mijn AOW te bevestigen, maar dat zien we dan wel weer’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Sommige dingen zoals een moorkop (zie hierboven) en chocolade maar verder eigenlijk niets’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Ik wil doorgaan met de werkzaamheden die ik nu doe tot ik het niet meer kan of hier geen plezier meer aan beleef. Wat ik alleen nog heel leuk zou vinden om te bewerkstelligen is een school vinden in een kansarme wijk om gratis Engelse les aan kinderen te geven. Verder hoop ik zo gelukkig te blijven als dat ik nu ben’.


Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten