Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 35: Floor

Nederlander in Colombia 35
globalsoccershop

‘Mijn naam is Floor en ik woon in Bucaramanga. Door toevallige omstandigheden ben ik in Colombia terechtgekomen, heb hier een bedrijf en ben een aantal andere initiatieven gestart’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Floor. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 35.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wie ben je en wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Floor en ben woonachtig in Bucaramanga. Samen met mijn (Nederlandse) echtgenoot Ray, ben ik eigenaar van een exportbedrijf. Op dit moment exporteren we vooral limoenen naar Duitsland. We werken met bijna 50 boeren volgens het “eerlijk handels-principe” in het departement van Santander’.

‘Daarnaast werk ik als lokaal vertegenwoordiger van PUM en ben ik mede-oprichtster van het Nederlandstalige platform www.dewereldwijven.com en kwam eigenlijk per toeval in Colombia terecht’.

Waarom Colombia?

‘Het was echt toeval, we wilden graag iets doen in het buitenland. Stiekem vond ik het zelf wel leuk om Spaans te leren spreken. Eigenlijk wilden we eerst het fruit zelf telen en exporteren. Dat hebben we ook een tijdje gedaan in de buurt van Aguachica (169 kilometer van Bucaramanga, red.)’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik wilde open minded naar Colombia gaan en had me niet al te veel in het land verdiept. Heel naïef achteraf, zeker als je zoals wij op het platteland werkt. Maar het is altijd prima gegaan. We zaten de eerste jaren vlakbij een ELN-regio, maar daar hebben we nooit last van gehad’.

‘Als fruit-exporterend bedrijf let je natuurlijk wel op extra maatregelen rondom drugssmokkel, ons hele bedrijf is bijvoorbeeld voorzien van camera’s die 24 uur per dag aan staan’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘De meeste mensen vonden het stoer en zagen Colombia wel zitten als vakantieadres. Dat was toen, in 2011, nog niet zo vanzelfsprekend als nu. Mijn ouders waren iets minder enthousiast, maar hebben me altijd gesteund. Nog steeds trouwens!’

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Ik denk dat de Colombianen kampioen zijn in het vieren van het leven. De problemen zijn zichtbaar en niet te ontkennen maar de Colombianen blijven doorgaans vrolijk en gastvrij. Dat vind ik heel bijzonder’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Tussen leuk en bizar zit nog wel een verschil denk ik. Wat ik bizar vind is hoe de verkiezingen hier verlopen. Zo openlijk corrupt, daar kijk ik met verbazing naar. Maar dat vind ik niet leuk, uiteraard. Wat ik echt leuk vind aan Colombia zijn de Colombianen’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Zelf heb ik wel eens last van het klassensysteem wat overal vertegenwoordigd is. Voor mij is Colombia een heel ander land dan voor bijvoorbeeld mijn schoonmaakster. De ongelijkheid in toegang tot zorg en opleiding vind ik regelmatig moeilijk om te zien, maar ik weet na ruim acht jaar ook nog niet goed wat ik daar zelf persoonlijk aan kan doen’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Bucaramanga is een stad met relatief weinig buitenlanders en ik heb in de acht jaar die ik hier nu woon nog nooit problemen gehad. Mensen zijn nieuwsgierig en ik heb denk ik al wel drieduizend keer mijn verhaal verteld’.

‘Daar kunnen we in Nederland wat van leren vind ik, die openheid naar andere culturen toe’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb al veel van mijn lijstje af kunnen strepen. Vorig jaar zijn we walvissen gaan kijken, dat vond ik echt een unieke ervaring. Ik zou nog wel graag meer zien van het zuiden van Colombia. Als ik eerlijk ben vind ik Colombia op zijn mooist en puurst als we op een zondagmiddag bij een van de boeren gaan BBQ-en en een spelletje bolos criollos spelen’.

‘Santander is overigens ook een prachtig en nog heel, door toeristen, onontdekt stukje van Colombia. Je kunt hier heel mooi wandelen en dat doe ik dan ook graag. Wat ik overigens niet per se mooi vond, maar wel echt heel erg leuk en een unieke ervaring was het Festival de Vallenato. We verbleven bij de familie van een vriend die ons drie dagen lang mee op sleeptouw namen. Van te voren werd ik niet wild enthousiast van het idee om drie dagen Vallenato te luisteren, maar we gaan zeker nog een keer!’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Zakelijk hebben we goed contact met de Nederlandse ambassade, wat we als erg waardevol ervaren. We proberen ook altijd bij de Koningsdagreceptie te zijn. Maar verder zoeken we het niet echt op, we hebben hier een leuke mix van Colombiaanse en internationale vrienden. We hebben in de loop van de jaren wel heel wat leuke Nederlanders ontmoet, waar we eigenlijk nog eens een keertje langs moeten!’

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Vrij veel. Ik vind dat ook belangrijk. Ik lees graag La Semana, la Silla Vacia, El Espectador, de lokale Vanguardia, Colombiaans.nl of Colombia Reports. Waar ik wel van gruwel zijn de foto’s in de lokale kranten, in Nederland zijn de foto’s van verkeersongelukken bijvoorbeeld wat subtieler’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Het is niet per se typisch, maar Colombia heeft ook geweldige cacao, en ik ben toevallig dol op chocola! Verder ben ik dol op de fruitsappen en af en toe een goede empanada met extra aji’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis de seizoenen want ben namelijk dol op de kou. In tegenstelling tot Bucaramanga want hier is het altijd rond de 25 graden. Ook mis ik de fiets. Nu moet ik alles met de auto doen of ga lopen, mocht de afstand en zon het toelaten. Al met al leuk, maar fietsen geeft net dat beetje meer gevoel van vrijheid’.

Heb je last van heimwee?

‘Nee, dat niet. Ik ben een echt familiemens, en mis mijn familie en vrienden wel, maar ik ga heel regelmatig terug naar Nederland en probeer dan echt voor de volle 100% te genieten. Daarnaast krijgen we heel vaak bezoek, helemaal geen tijd voor heimwee dus!’

Floor
Je las Nederlander in Colombia 35.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees ook

– Een ode aan koloniaal Bogota
– Het magische dorp Jardín
– De top-10 mooiste stranden van Colombia!

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten