Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 33: Johanna

nederlander in Colombia 33
globalsoccershop

‘Ik verdien mijn pan als vertaler. Ik ben beëdigd vertaler Engels Nederlands. Mijn naam is Johanna en woon in Bogotá’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Johanna. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 33.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Janneke Hazelaar en ik woon in Bogotá’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn “pan” verdien ik met verschillende dingen. Mijn core business, als je zo wilt noemen, bestaat uit juridische vertalingen van het Engels naar het Nederlands en van het Nederlands naar Engels. Ik ben beëdigd vertaler Engels Nederlands. Ik heb een master Nederlands recht en focus daarom met name op juridische vertalingen, zowel van het Nederlands naar het Engels als van het Engels naar het Nederlands. Daarnaast ben ik lerares Engels (TESOL) en verzorg lessen Engels (en Nederlands) via Skype en in persoon’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Het voordeel aan het werk dat doe is dat ik het overal ter wereld kan doen. Zolang ik mijn computer en een internetverbinding heb kan ik aan de slag. Voordat ik naar Colombia verhuisde heb ik 6 jaar in Australië gewoond en gewerkt. Ik liep al een tijdje rond met het idee om een nieuwe taal te leren en Spaans stond hoog op mijn lijstje, dus toen de gelegenheid zich voordeed om eens aan de andere kant van de wereld te gaan kijken heb ik die kans met beide handen aangegrepen’.

Waarom Colombia?

‘In eerste instantie ben ik hier naartoe gekomen omdat ik jaren geleden (in Australië) een Colombiaan tegen het lijf ben gelopen. We hebben al die tijd contact gehouden en begin vorig besloten om te kijken of we samen iets op zouden kunnen bouwen. In juni 2019 ben ik hier voor het eerst naar toe gekomen. Helaas is de relatie op niets uitgelopen, maar het leven hier past goed bij me, dus na mijn eerste bezoek van 2 maanden heb ik besloten om terug naar Colombia te gaan’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had niet echt een beeld van Colombia om eerlijk te zijn. Ik had dan ook echt geen enkel idee waar ik mezelf in zou gaan storten. Maar zo leef ik mijn leven eigenlijk wel een beetje. Ik ga ergens voor en dan zie ik gaandeweg wel hoe of wat Er zijn zoveel landen in de wereld, lukt het hier niet, dan wel weer ergens anders!’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘De eerste keer dat ik nadacht over verhuizen naar Colombia (4 jaar geleden) waren de reacties niet erg positief. Met name de oh zo bekende Netflix-serie “Narcos” speelde daarbij, denk ik, een grote rol. Een andere welbekende serie, “Wie is de Mol” bracht daar gek genoeg verandering in. Die liet begin 2019 het land van een hele andere kant zien. Ik was me niet bewust van het feit dat “Wie is de Mol” in Colombia werd opgenomen toen ik familie en vrienden verstelde dat ik eindelijk de knoop had doorgehakt en naar Colombia zou vertrekken. In plaat van de “zou je dat nou wel doen?” en “het is heel gevaarlijk in Colombia hoor!” kreeg ik nu reacties als “oh, Colombia is zooooo mooi!” en “wow, wat tof. Daar zou ik ook nog wel eens heen willen.” Dat verbaasde me nogal, maar ik was natuurlijk blij met de positieve reacties. Dat geeft toch een fijner gevoel als je naar een nieuw land verhuist’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Eén van de weinige negatieve dingen hier (in de grote stad) vind ik de vervuiling, in de vorm van de slechte luchtkwaliteit. Misschien met name omdat ik inmiddels gewend was geraakt aan de extreem schone lucht in Perth (West Australië). Dat valt me soms erg tegen. Anders dan dat zijn er eigenlijk geen echte negatieve dingen’.

‘Er zijn wel veel positieve dingen! Met stip op 1 staan de mensen in Colombia. Iedereen is zo ontzettend aardig en lief en behulpzaam. De Colombianen geven me echt een gevoel van thuiskomen. Zelfs met de taalbarrière (mijn Spaans is nog altijd een drama…) voel je dat men je graag op alle mogelijke manieren willen helpen’.

‘Daarnaast vind ik het eten hier heerlijk! Typische Colombiaanse gerechten doen me denken aan een gezellige winterse avond in Nederland met familie en vrienden. Het gevoel dat waarschijnlijk erwtensoep of gourmetten bij veel Nederlanders oproept. Het eten hier is zonder opsmuk of poespas, maar gewoon eerlijk en simpel. En zo veel vers fruit en groente voor een habbekrats; geweldig’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het meest bizarre hier is zonder twijfel het verkeer! Je doet hier met gemak 45 minuten over een stukje van 5 kilometer als het druk is (wat bijna altijd het geval is). Hoe vaak ik hier al niet te laat op een afspraak ben gekomen is niet meer te tellen… Ik ben van nature een heel punctueel mens, maar hier heb ik dat een beetje los moeten laten. Gelukkig zijn de meeste Colombianen niet zo van de tijd, dus een half uur later aankomen is hier echt geen enkel probleem’.

‘De eerst paar keer zat ik met hartkloppingen te hopen op een wonder om toch nog op tijd ergens te arriveren, maar inmiddels weet ik dat het buiten mijn controle ligt. Je komt of ergens veel te vroeg of te laat. Dat zij dan maar zo. Een ander bizar ding, dat daar mee samenhangt, is de manier waarop Colombianen omgaan met tijd. Als je ergens wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld 7 uur en komt ook daadwerkelijk om 7 uur binnen, dan wordt je echt raar aangekeken. Het is de norm zou ik haast zeggen dat je minstens een uur later dan aangegeven aankomt. Daar moet ik nog steeds wel een beetje aan wennen’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Waar ter wereld je ook woont, ver bij je familie en vrienden vandaan zijn, blijft een ding. Dat heeft op zich niks met Colombia zelf te maken natuurlijk, maar het is een gevoel dat je 24 uur per dag met je meedraagt. Zelfs na 7 jaar niet meer in Nederland te wonen vind ik dit nog altijd lastig op bepaalde momenten. Colombia maakt wel een hoop goed. Ik heb hier inmiddels al een fijn netwerk van vrienden en iedereen wil altijd wel een kopje koffie drinken of ’s avonds ergens gaan dansen’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Heel positief! Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wat je doet. En zodra ik vertel dat ik Engelse les geef is het ijs gebroken. Mensen willen hier graag op een beter niveau Engels leren spreken en het aantal studenten Engels dat ik heb is dan ook enorm gegroeid sinds ik hier woon’.

‘Mensen zijn ook heel erg beleefd en hoewel ik daar in het begin nogal aan moest wennen neem ik dat nu langzaamaan een beetje over en het is een hele fijne manier van met elkaar omgaan. Overal wordt “dankjewel” opgezegd’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb nog niet veel gezien van Colombia helaas… Ik werk fulltime vanuit huis en ben niet vaak in de gelegenheid om zomaar ergens naar toe te gaan. Ik heb wel plaatsen om Bogotá gezien, zoals Villa de Leyva en Guatavita en ik vind Guatavita echt prachtig! Ik ben daar twee weekenden geweest en ik vind het heerlijk om daar te zijn. Het is daar rustig, prachtige uitzichten op de bergen en je kunt er hele mooie wandelingen maken. Op het meer (stuwmeer als ik me niet vergis) kun je van allerlei watersporten beoefenen en er zijn ook veel plekken waar je kunt vissen. Genoeg te doen dus’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik ben sinds een paar weken lid van een WhatsApp groep met Nederlandse dames en ga een aantal van hen binnenkort ontmoeten. Verder heb ik vooral contact met lokale mensen. Ik ben niet zo’n “Nederlandse kliekjes” type ’

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Via vrienden krijg ik veel mee. Die houden me op de hoogte van dingen die zich hier in de stad afspelen. Dingen waar ik op moet letten bijvoorbeeld, of wanneer er gestaakt wordt (zodat ik weet wanneer de bus niet rijdt). Verder houd ik me in het algemeen niet erg bezig met het nieuws. Ik lees geen kranten en kijk geen tv (lekker rustig) ’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik ben gek op chicha en masato! Dat zijn gefermenteerde dranken. Chicha (zie foto hierboven) is gemaakt van gefermenteerde mais en masato is gefermenteerde rijst. Super lekker! Daarnaast ben ik gek op empanadas en Bandejapaisa (een bord vol met vlees, aardappels, rijst, avocado, een ei en nog veel meer!)’

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis mijn familie en vrienden maar voor de rest eigenlijk niets’.

Heb je last van heimwee?

‘Op sommige momenten, zoals bijvoorbeeld een verjaardag van één van mijn nichtjes of bij de geboorte van mijn neefje. Dat zijn momenten waar je graag bij wilt zijn. Maar over het algemeen heb ik geen last van heimwee, nee’.

Johanna
Je las Nederlander in Colombia 33.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees ook

– Een ode aan koloniaal Bogota

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten