Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 26: Guillermo

Nederlander in Colombia 26
globalsoccershop

‘Mijn naam is Guillermo en net zoals veel andere Nederlanders in Colombia ben ik woonachtig in Medellín. Ik ben hier werkzaam als accountmanager’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Guillermo. Welkom bij Nederlander in Colombia 26.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Guillermo Mahecha en ik woon in San Antonio de Pereira, dat is onderdeel van Rionegro en ligt ongeveer een uurtje rijden van Medellín, in de bergen.’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik verdien mijn brood als accountmanager bij Dekker Chrysanten (zie foto hieronder). Dat is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met het kweken van nieuwe chrysantrassen. Ik ben de vertegenwoordiger van de rassen en zorg dat ze in productie komen bij verschillende kwekers hier in Colombia’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Met een vliegtuig, hoezo? Grapje natuurlijk! Ik ben geadopteerd in 1976 en ben toen naar Nederland gekomen ik heb er 38 jaar gewoond. Het klinkt misschien een beetje kort door de bocht maar ik was er klaar mee. In de letterlijke zin van het woord. Ik was zonder al te zuur te klinken even klaar met de mensen, klimaat en de veranderingen in de Nederlandse maatschappij en had een behoorlijke drang om mijn thuisland te leren kennen. Vanwege mijn achtergrond was het makkelijk om eens te kijken of ik in Colombia kon gaan wonen. Een grote beslissing maar ik woon er nu met ontzettend veel plezier alweer 3 jaar! Natuurlijk speelde mijn adoptie ook een rol, ik wilde ook wel wat meer weten van mijn afkomst. Ik ben in 2015 aangekomen in El Carmen de Viboral en daarna na 2 maand verhuist naar waar ik nu woon’.

Waarom Colombia?

‘Voor mijn gevoel was het voor mij tijd om terug te gaan naar Colombia. Daarnaast was het vrij eenvoudig om papieren te regelen waarmee mijn verblijf werd gelegaliseerd. Ik had hier ook kennissen die mij op verschillende vlakken konden helpen’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Voordat ik ging had ik geen verwachtingen of oordelen. Ik was zeer open minded en nieuwsgierig naar de nieuwe ervaring die ik zou gaan beleven en mij te wachten stond. Ik wist niet wat te verwachten. Ik volgde al wel het lokale nieuws van Medellín maar dan zit je er ineens zelf en dan is het wel iets anders. Beelden geven geen gevoel, maar geuren wel..’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Verrast en verbaasd. In eerste instantie begrepen veel mensen het niet. Dat kreeg ik opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd zoals; “Je hebt het toch goed hier?” “Je hebt toch alles hier?” “Je hebt je leven, je werk, huis, familie en vrienden, waarom ga je dit achterlaten?” Ik snapte enerzijds hun reactie wel, alle verhalen hebben twee kanten, maar zij hadden op dat moment geen idee hoe ik hier in stond. Ik probeerde uit te leggen dat ik voor mijn gevoel klaar was met veel dingen en situaties in de Nederlandse maatschappij en dat ik graag iets anders wilde’.

‘Een ander, nieuw avontuur aangaan, dat wilde ik graag. Een ander leven beginnen. Je hebt altijd mensen die dit wel begrijpen en anderen die dit niet begrijpen. Onder aan de streep vond ik het niet al te belangrijk wat anderen dachten. Het is mijn leven en ik bepaal waar ik gelukkig wordt. Aan het einde van de dag moet ik verantwoording afleggen aan alleen mijzelf, zo simpel is het.’

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Goede vraag. Want uiteraard is niet alles perfect. In negatief opzicht een paar dingetjes zoals het gedrag in het verkeer. Colombianen lijken niet na te denken en zijn erg roekeloos. Hierdoor zijn er veel ongelukken waarvan er regelmatig een met een dodelijke afloop. Verder lijken Colombianen niet al te bewust van de schoonheid van hun land en lijken zonder schroom maar te vervuilen. Het lijkt al iets te verbeteren omdat hier ook veel op het bewustzijn van de mensen wordt gespeeld dat de natuur mooi maar fragiel is en dat iedereen hier zuinig op zou moeten zijn. Die plastic tasjes die je overal krijgt zijn daardoor een ontzettende plaag en helpt niet’.

‘Iets wat ik als zeer positief heb ervaren is de aard van de mensen. De warmte en het gevoel van welkom zijn, dat is onvergetelijk. De importantie van familie en altijd de vraag krijgen of je nog wat wilt eten, de gastvrijheid en vrolijkheid. Colombianen klagen niet over het weer, files of werk. Tuurlijk hoor je wel eens wat, maar hier geeft men dan direct een positieve draai aan. Daar Ik kan wel even doorgaan, haha. Mijn levensstandaard ten opzichte van Nederland is gestegen maar geeft me niet per se een positief gevoel. Dat positieve gevoel krijg ik door het idee dat ik mijn thuis heb gevonden en het gevoel heb dat ik hier graag oud wil worden’.

Wat vind je het meest leuke en/of bizarre aan Colombia?

‘Het leukste vind ik de mensen. Deze zijn bijna altijd vrolijk en optimistisch. Ik vind het weer hier ook lekker. Wat ik ook erg prettig vind is dat ook in Medellín op alle zondagen men de grote wegen afsluiten zodat je hier kunt wandelen en fietsen. Colombia is nog steeds behoorlijk Katholiek en dat houdt in dat we veel feestdagen hebben en hier en daar nog weleens een vrije dag hebben. Colombia heeft hiermee het grootste aantal verplichte vrije dagen ter wereld’.

‘Bizarre dingen zie je hier overal, haha. In grote steden zie je de verschillen tussen rijk en arm sneller. Je ziet mensen werken met grote zakken op hun rug door het afval scharrelen, zoekend naar iets te eten of bruikbaars. Hier gebruiken de mensen gewoon drugs op straat en langs de weg. “Pico y Placa“, vind ik ook nog steeds bizar. Dat houdt in dat je op bepaalde tijdstippen van de dag niet mag autorijden vanwege de vervuiling. Als jouw nummerbord bijvoorbeeld eindigt op een 2 mag je die week niet rijden op dinsdag en donderdag tussen 16.00 – 19.00 uur’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Dat je het grote verschil tussen arm en rijk ziet vind ik na jaren nog steeds moeilijk om te zien. Er is een grote groep die geen geld heeft maar daardoor ook niets te verliezen heeft. Hierdoor zijn er veel roofovervallen met een dodelijke afloop. Het is veel minder geworden maar komt nog steeds voor. Wat ik verder niet leuk vind aan Colombia is de vervuiling’.

‘Mensen zijn naar mijn mening nog niet bewust genoeg van de schoonheid van Colombia. Niet alleen dat bewustzijn moet er komen, maar ook het besef dat je dit zult moeten onderhouden en niet zomaar alles van je af kunt gooien. Heel langzaam lijkt men dit door te dringen maar heeft meer tijd nodig’.


Foto van Guillermo met het bord van zijn werkgever, Dekker Chrysanten

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Men ziet mij in eerste instantie als een buitenlander vanwege mijn accent maar als je jouw verhaal vertelt over je geschiedenis ben je volgens hun “gewoon” Colombiaan. Men wil altijd weten hoe het nu is om in Holland te wonen. Sommigen verklaarden me voor gek dat ik in Colombia ben gaan wonen. Zij weten dat Nederland een ontwikkeld land is en dat dáár meer kansen liggen. Het is maar net hoe je het bekijkt’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb ondertussen wel wat gezien van Colombia maar het is nooit genoeg. Er valt zoveel te zien en te ontdekken. Voor mij is tot nu toe Parque Tayrona het mooiste wat ik gezien het. Dat is een natuurpark wat aan de kust nabij Santa Marta ligt’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Jazeker! Ik heb een aantal mensen hier leren kennen die ook in de bloemindustrie werken en hier wonen. Hier heb ik contact mee’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Politiek interesseert me niet zo. Grote bedrijven hebben de macht en regeren. Zij bepalen wat er gebeurt in het land. De regering hier is voor een gedeelte ook nog eens corrupt dus daar hoef ik niets van te weten of te horen. Op lokaal niveau stem ik wel, maar nationaal niet. Lokaal nieuws haal ik uit de krant of hoor ik bij de supermarkt. Af en toe koop ik wel een nationale krant om het economisch nieuws te checken maar heb geen televisie met kabel dus kijk geen nieuws. Op mijn mobiele telefoon check ik wel het nieuws. Dan kijk ik op de websites van El Colombiano of Minuto30‘.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Dat is chorizo. Een pittig worstje dat in Nederland ook verkrijgbaar is. Verder houd ik van bocadillo, geperst fruitsap en sancocho. Ook vind ik alle visgerechten van de kust met kokosrijst werkelijk heerlijk’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Hierover kan ik kort zijn: Vrienden en familie, verder niets’.

Heb je last van heimwee?

‘Nee. Althans, niet naar Nederland. Als ik op zakenreis ben, wat nogal eens gebeurt, krijg ik na een dag of 3 last van heimwee om weer terug te keren naar mijn huis in Colombia’.

Guillermo
Je las Nederlander in Colombia 26.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

Bekijk Guillermo op YouTube

Guillermo vertelde aan de Bucket Boys in ‘Verre Vrienden’ ook over zijn nieuwe leven.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.





* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra

Mobiele versie afsluiten