Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 24: Elske

globalsoccershop

‘Mijn naam is Elske en ik woon in Bogotá bij een bedrijf waarmee we verschillende merken vertegenwoordigen’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Elske. Welkom bij Nederlander in Colombia 24.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Elske Kaja Möring en ik woon in Bogotá, Colombia’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk voor het bedrijf Wequips Colombia SAS. We vertegenwoordigen verschillende merken in Colombia, maar ook in andere landen als Panama, Mexico en Peru. Eigenlijk werken we in heel Latijns-Amerika. De merken die wij vertegenwoordigen zijn erg verschillend, maar zijn voornamelijk gerelateerd aan de constructiesector. Denk hierbij aan perforeer, tril en tril machines, polyemeren en tanden. Maar we bieden ook geo-technische instrumentatie, Divers (water monitoring) en waterpompen aan’.

‘Ik werk op de sales-afdeling en het bevalt erg goed. Ik moest erg wennen aan het commerciële gedeelte van het werk. Verder ben ik aan het kijken of er ook mogelijkheden zijn in de landbouw, waterbouw en mijnbouw sector. Hier komt mijn expertise als MSc International land and water management goed van pas en in contact komen met nieuwe potentiële klanten vind ik erg leuk. Onze producten bieden vaak een oplossing, waar de klant een probleem heeft. Samen een oplossing zoeken is wat ik erg leuk vind om te doen. Het werk is erg divers. De ene dag ben je op kantoor aan het werk, de andere dag bezoek je klanten. Ook het klantenbezoek kan verschillen. Zo sta je de ene dag met je voeten in de drek en sta je de andere dag op een event te netwerken. De diversiteit vind ik erg leuk, net zoals de contacten opdoen en onderhouden’.

‘Leuk om te vertellen is dat ik dit werk doe in combinatie met het Young Expert Program. Dit is een traineeship/subsidieprogramma vanuit BZ, NWP en het Food & Business Knowledge Platform. Dit programma is speciaal voor de water en landbouw sector met als doelen om jonge experts de mogelijkheid te bieden om ervaring op te doen in het buitenland, de water en landbouw sector de promoten en het netwerk te vergroten. Voordat ik bij Wequips begon, heb ik eerst drie weken training gevolg in Nederland om mij voor te bereiden op het werk hier. Dit deed ik met mijn YEP groep, batch 15, een groep van 28 hele toffe jonge experts vanuit de hele wereld. De trainingen varieerden van negotiation skills tot facilitation en interculturele samenwerkingen. Erg inspirerend en ook erg nuttig. Het programma biedt verder nog extra trainingen en we hebben een coach die ons helpt in onze ontwikkeling. Het programma duurt voor mij twee jaar, en ik moet zeggen dat ik erg blij ben om op deze manier mijn professionele carrière te beginnen!’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Ik ben verschillende keren in Colombia geweest. De eerste keer is alweer 8 jaar geleden. Ik was toentertijd in Latijns-Amerika aan het reizen, maar Colombia stond niet op de planning. Toen een vriend van mij daar heen ging ben ik er ook maar heen gegaan, ik was immers in de buurt. En ik denk dat toen de liefde voor Colombia al een beetje is begonnen met groeien. Waar ik in Peru en Ecuador meer werd aangezien als toerist, waren de Colombianen oprecht geïnteresseerd in wie ik was en waar ik vandaan kwam’.

‘In februari 2017 ben ik weer in Colombia beland om mijn thesis voor mijn master International Land and Water Management aan de WUR uit te voeren. Dit deed ik in combinatie met de UPTC in Tunja, nou niet echt een hotspot zoals Medellin of Cartagena, maar ik vond het fantastisch. Boyaca, het departement waar Tunja de hoofdstad van is, is ontzettend mooi en nog niet erg toeristisch. Ik deed mijn onderzoek over de verschillende percepties van lokale stakeholders over klimaat verandering, watergebruik en vervuiling van het meer Tota (lago de Tota). Ik heb veel met de lokale vissers en boeren mogen praten en al was dat soms erg lastig, het was vooral erg interessant en leuk’.

‘Na mijn onderzoek had ik nog niet genoeg van Colombia en ben ik op zoek gegaan naar een stage in Colombia. Zo ben ik als stagiair bij de Nederlandse ambassade in Bogotá terecht gekomen op de economische afdeling, waarbij ik veel met de watersector mocht werken. Ik heb hier veel geleerd van alle relaties tussen Nederland en Colombia en heb het erg naar mijn zin gehad.
En nog steeds was ik niet uitgekeken op Colombia, en toen de mogelijkheid zich voordeed om via het YEP voor Wequips te werken heb ik dat meteen aangepakt’.

Waarom Colombia?

‘Tja, de vraag moet eerder zijn, waarom niet Colombia? Ik voel me erg fijn in dit land. De mensen zijn ontzettend aardig en open naar mij toe, de cultuur is ontzettend mooi en leuk (al soms een beetje frustrerend voor het Hollandse in mij) en het land zelf is fantastisch. Ik leer hier ontzettend veel over hoe je ook kunt leven, en het heeft mij veel relaxter gemaakt. And what is not to like.. Colombia heeft alles! Van woestijn, tot bergen, twee zeeën, de amazone en Zona Cafetera, prachtig! En ook al heb ik al veel gezien, mijn lijst wordt alleen maar langer in plaats van korter. Er is ontzettend veel mogelijk in Colombia, zeker als je kijkt naar de water en landbouw sector, dan zie ik alleen maar kansen waar het zich kan ontwikkelen. Ik hoop dan ook dat dat in de komende jaren goed zichtbaar gaat worden. Verder helpt het ook dat ik een Colombiaanse vriend heb natuurlijk’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Verwachtingen en vooroordelen.. Tja, toen ik in 2017 terug kwam had ik niet verwacht dat er zoveel veranderd zou zijn met betrekking tot het toerisme in Colombia. Toen ik hier in 2011 was, was het nog redelijk ongewoon om naar Colombia te reizen. Nu is Colombia juist ontzettend populair en zijn er overal toeristen. Des te leuker om de plekken te ontdekken die nog niet zo populair zijn. Vooroordelen zijn vooral de meest gangbare, over de machocultuur, het vele feesten, drugs en niet te veel over de volgende dag of verder nadenken. Maar ik moet zeggen dat, ondanks de vooroordelen (vaak) wel waar zijn, ik vaak verrast word door mensen die er niet (helemaal) aan voldoen. Wel word ik meer bewust van de vooroordelen die er over Nederlanders zijn, en moet ik concluderen dat ik ook zeker af en toe flink wordt geconfronteerd met mijn “Nederlandse” ik. Je kunt er alleen maar het beste van maken, haha’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Ik denk dat het voor mijn familie en vrienden al heel lang duidelijk was dat ik graag een paar jaar in het buitenland wil werken, en dat de kans groot was dat het Colombia zou worden. Ik was eerder verbaasd over mijzelf dat ik het zo lastig vond om afscheid te nemen van iedereen in Nederland, terwijl ik juist diegene ben die weg wilde’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Positief in de zin van hoe ik mijzelf voel in dit land. Wellicht klinkt het wat zweverig, maar ik voel mij erg gelukkig en rustig hier in Colombia, en ook al ben ik ook erg gelukkig in Nederland, het is toch een ander gevoel’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Ik vind de mensen, cultuur en de diversiteit aan natuur het allerleukste aan Colombia. Ik begin eindelijk grapjes te snappen in het Spaans, en het is echt waar, Colombianen zijn erg grappig. Ze maken overal een feestje van en zijn blij met de dingen die ze hebben, dat vind ik mooi. Bijvoorbeeld met oud en nieuw, hebben we de hele avond en nacht met de familie in de huis kamer gedanst. En dat was ook met Kerst. Ik vind dansen heerlijk om te doen, dus deze manier van deze dagen vieren bevalt mij zeker!’

Wat zijn de mindere kanten?

‘Ik moest soms nog erg wennen dat er in Colombia flink gedronken wordt. Ook op formele of werk gerelateerde momenten. Verder dat veel mensen niet aan lange termijn planning doen (wat ik juist heel graag doe) is soms jammer, zo zijn er vaak veel ideeën (werk, tripjes), maar komt er weinig van terecht. Aan de andere kant, de spontane, last-minute bedenksels zijn vaak wel echt heel erg leuk. In het begin moest ik hier heel erg aan wennen, maar het gaat langzaam wat beter in dat ik accepteer dat de dag toch niet loopt zoals ik hem had gepland.
Verder zijn natuurlijk de politieke spanningen hier nog wel aanwezig, zoals met de aanslag in Bogotá van vorige week. Ik moet zeggen dat ik dit soms niet zo goed snap of kan snappen, puur omdat mijn referentiekader zo anders is. Overigens heb ik mij nog nooit onveilig gevoeld in Colombia, maar je moet toch altijd een beetje oppassen’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘De meeste mensen reageren met “Hola Mona“. Ze kunnen direct aan mij zien en horen dat ik hier niet vandaan kom, maar over het algemeen zijn mensen erg aardig en vriendelijk. Ik denk dat het soms juist kan helpen dat ik er als een buitenlandse eruit zie, zeker met eerste contacten. Maar soms is het ook een nadeel, zoals met in de avond over straat of dat er soms mannen (werkgerelateerd) denken dat ze een avontuurtje kunnen beleven. Dat is soms wel lastig, maar tot nu toe gaat dat wel oké denk ik’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik vind eigenlijk alles mooi. Zoals ik al eerder noemde ben ik echt gek op Boyacá. Zo mooi groen en divers, van hoge koude en natte Paramo, tot koffie en bananengebied tot vlakke graslanden aan de Rio Magdalena. Bijvoorbeeld Las Quinchas was erg mooi om te bezoeken, de kleine dorpjes in Boyacá waar je de lekkerste empanadas kunt eten en natuurlijk Villa de Leyva. Al zijn Mongui, Nobsa, Paipa, Raquira, Ramiriqui en nog veel meer dorpjes om te bezoeken. Ik reis veel met mijn vriend op zijn motor door Boyacá, en dat is echt een heerlijk gevoel’.

‘Verder ben ik absoluut fan van Jardin, Antioquia. Daar heb ik het heel erg fijn gehad met mijn vriendinnetje Ruth, en het is echt een heel mooi authentiek dorpje.
Mijn ervaring bij Casa Gregorio was echt ontzettend tof! Midden in een community in de amazone. Veel geleerd over de cultuur en het leven daar. Echt fantastisch!
En dan natuurlijk de nationale parken, Valle de Cocora, Paramos, woestijnen. Eigenlijk alles gewoon’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Met een aantal heb ik zeker contact (zie hierboven de foto met Kaasmaker Tobias). Een aantal zijn er voor langere tijd, andere zijn er maar voor korte tijd. Maar het is altijd fijn om even Nederlands te kunnen praten. Al vind ik het juist erg belangrijk om ook veel contact te hebben met Colombianen. Immers ben ik voor hun land en cultuur hier gekomen’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg het nieuws geregeld en heb het er ook vaak over met vrienden en familie. De recente bomaanslag in Bogotá was bijvoorbeeld wel iets waar veel over is gesproken. Maar snel neemt het dagelijkse leven het weer over. De economie hou ik goed in de gaten, om nieuwe kansen en mogelijkheden te zoeken’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik zou zeggen aguardiente van Lider. Al is dat eigenlijk helemaal niet lekker. Ik vind wel de Canela zowel lekker af en toe. En een goede pot koffie ook erg lekker. Verder ben ik gek op empanada’s, patacon con queso en bijna alle soepen. Maar ik eet eigenlijk bijna alles wel. Het jammere vind ik dat bijna alles vet en zoet is, en dat de heerlijke groente en fruit veel te weinig gegeten wordt’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Dat ik mijn familie en vrienden niet even een knuffel kan geven wanneer ik daar zin in heb. Gelukkig is het makkelijk om contact te hebben door whatsapp en bellen. Maar toch, een echte knuffel is beter. En het verschil in seizoenen mis ik heel erg. Zeker lange zomer avonden. Maar last van heimwee heb ik geen moment’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.





* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Je las Nederlander in Colombia 23.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra

Mobiele versie afsluiten