Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 19: Esther

globalsoccershop

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Esther. Welkom bij Nederlander in Colombia 19.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Ik ben Esther de Vries, en ik woon sinds 5.5 jaar in Bogotá, Colombia’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk als docent klinische epidemiologie en ben bovendien de directeur van het doctoraal programma in klinische epidemiologia aan de Pontificia Universidad Javeriana. Dat houdt in dat ik lesgeeft vooral aan al afgestudeerde artsen, die zich willen bekwamen in het doen van onderzoek in de medische sector. Mijn eigen onderzoek gaat vooral over hoe vaak kanker in Colombia voorkomt, hoe we de beschikbare informatie kunnen verbeteren en ook hoe de kwaliteit van sterven voor ernstig zieke kankerpatiënten geregeld is. De dood is nog een groot taboe hier en daar kan veel gewonnen worden denk ik’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?
‘In 2003 heb ik mijn man, echte Bogotaan, in Rotterdam leren kennen. Hij komt uit Bogotá. In 2013 zijn we naar Colombia verhuisd om onze kinderen ook hier op te laten groeien’.

Waarom Colombia?

‘Vanwege de liefde dus!’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Hardwerkende mensen (ik kende al veel Colombianen) en veel chaos, maar ook veel uitdagingen in mijn sector van onderzoek. In Nederland veel in de marge, hier meer direct toepasbaar. Veel ongelijkheid en prachtige natuur en lieve mensen’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Geschrokken, maar toch niet echt onverwacht. Het zat er in ons geval natuurlijk “wel in”. Veel mensen vonden het raar dat we onze carrière en leven in Nederland opgaven om naar “dat gevaarlijke Colombia” te gaan’.


* Een filmpje over het werk van Esther

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Positief: de lieve mensen, de energie, de vakkennis van mensen, hun toewijding. De natuurlijk en het fruit natuurlijk ook. Negatief: de smaak van het brood en de kaas (daar heb ik inmiddels een oplossing voor gevonden dankzij Tobias Rijndorp met zijn HolAndes), het voor Nederlandse begrippen zeer zware programma dat kleine kinderen op school hebben, en de moeite van mensen om te plannen, op tijd te komen en “nee” te zeggen. Ook papierwerk is soms om gek van te worden’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Alles kan, niks is onmogelijk, ook al lijkt het zo. Er is echt nooit een saaie dag, het leven is letterlijk en figuurlijk heel kleurrijk en verrassend hier’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Precies die onvoorspelbaarheid. Soms word je daar, zeker als georganiseerde Nederlandse, erg moe van, en het verbaast me nog steeds. Op werkgebied ook het wantrouwen en daarmee gebrek aan samenwerking en organisatie’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Heel positief, eigenlijk nooit negatief. Zeker omdat mijn Spaans heel goed is, al zeg ik het zelf, staan mensen verbaasd. Veel buitenlanders zijn hier maar tijdelijk maar ons plan is vooralsnog om hier te blijven en men vindt dat heel positief. Ook willen ze graag een andere blik op de dingen zien, al denken ze vaak dat alles buiten Colombia beter is, en dat is zeker niet altijd het geval’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb meer van Colombia gezien voordat we hier woonden dan toen we eenmaal verhuisd waren, onze kinderen hebben een hekel aan autorijden en we zijn bijvoorbeeld dit jaar pas voor het eerst met de naar de kust geweest. Maar het is rondom Bogotá ook zo mooi, elke kant die je de stad uit rijdt zijn de bergen weer anders, de uitzichten prachtig, de planten en dieren anders. Het verveelt me nooit. Het koffiegebied en Los Llanos staan wel hoog op mijn lijstje. Voor mijn werk ben ik in Manizales, Barranquilla, Pasto en Bucaramanga geweest. Vooral Manizales vond ik mooi’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ja, we hebben een Nederlands schooltje voor mensen met jonge kinderen in Bogotá, dus daar zien we elkaar wekelijks. Ook met Sabine Boogaard, bekend van Colombiaans, heb ik vaak en gezellig contact. We waren ooit collega´s op het kankerinstituut hier in Colombia’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Weinig, ik word gek van het hoge roddelgehalte van de nieuwsberichten, dus ik lees een beetje mee, maar erg oppervlakkig. Eigenlijk moet ik me er meer in verdiepen maar het is altijd veel roddel en achterklap en veel corruptie. Weinig nieuws onder de zon. En lokaal nieuws gaat altijd over overvallen en dergelijke, maakt je alleen maar bang, schiet je weinig mee op vind ik’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Bij ons thuis is ajiaco favoriet en jugo de lulo. Ook van granadillas kan ik niet genoeg krijgen’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Vooral mijn familie en dat dingen gewoon georganiseerd zijn, dat je kan bouwen op afspraken en data. Tegelijkertijd kan ik er dus ook van genieten dat het hier soms losgelaten kan worden, beetje dubbel dus! Maar een beetje organisatie zou wel welkom zijn… alles met mate!’

Heb je last van heimwee?

‘Echt heimwee niet. Wel dat ik niet even bij familie langs kan, zeker nu mijn oma echt oud begint te worden, mijn ouders ook niet meer de jongsten zijn. Als er iemand ziek is wil je gewoon even langs… en dat gaat niet. Verder heb ik het hier prima naar mijn zin eigenlijk!’

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.





* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 18: Maarten

Mobiele versie afsluiten