Site pictogram Colombiaans.nl

Minister Koenders bij ondertekening vredesakkoord Colombia en Farc

globalsoccershop

De rijksoverheid meldt dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken op 26 september in Colombia aanwezig zal zijn tijdens de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering van Colombia en de FARC.

De ondertekening zal plaatsvinden in de havenstad Cartagena. Met zijn bezoek wil Koenders laten zien dat het Koninkrijk der Nederlanden bij het vredesakkoord betrokken is en blijft. Hij zegt: ‘Het historische vredesakkoord in Colombia is een belangrijke stap richting vrede en stabiliteit in het land dat ruim 50 jaar geteisterd werd door oorlog. Het komt er nu op aan deze afspraken om te zetten in daden die leiden tot duurzame vrede. Nederland zal ook daarin Colombia blijven steunen’

Op 2 oktober zal het volk van Colombia zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord. Nederland draagt ook financieel bij. 3 miljoen euro wordt er uit getrokken voor de uitwerking van het vredesakkoord. Dit geld is met name bedoeld voor de plattelandsgebieden waar de FARC actief is geweest.

Koenders zei dit afgelopen week tijdens de bijeenkomst over de ontmijning in Colombia in New York. ‘Er zijn in Colombia 220.000 mensen omgekomen, velen door landmijnen’. ‘Daarom is de ontmijning nu topprioriteit’.

Mobiele versie afsluiten