Site pictogram Colombiaans.nl

Een maand kamperen op het Simon Bolivar-plein voor de vrede

Een maand kamperen op het Simon Bolivar-plein voor de vrede
globalsoccershop

Ondertussen is het meer dan een maand geleden dat de uitslag van het referendum bekend werd. Het volk sprak dat de definitieve uitvoer van het vredesakkoord nog even op zich moet laten wachten. Sinds die tijd hebben meer dan honderd mensen hun biezen gepakt en gingen kamperen op het Plaza de Bolivar in Bogotá.

Verdeeld over 85 tenten slapen meer dan honderd mensen al meer dan 34 dagen op het plein in Bogotá. De mensen zijn zowel mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, opleidingsniveau, achtergronden en uit verschillende klasses en regio’s van Colombia.

De kampeerders willen op deze manier de druk opvoeren bij de regering om zo snel mogelijk te komen tot een definitief vredesakkoord en deze tot uitvoer te brengen. Deze kampeerders ondersteunen geen politieke partij en vragen geen geld, alleen vrede.

De kampeerders komen uit onder meer Cúcuta, Buenaventura, Antioquia, Putumayo en Bolivar en kwamen naar Bogotá met de bus. De kampeerders stonden er echter niet alleen voor. Zij kregen van de burgers van Bogotá voedsel, hygiënische producten, dekens en water. Sommige restauranten hebben zelfs een aantal avonden het diner voor de actievoerders verzorgd. Ook universiteiten dragen hun steentje bij. Zij verzorgen colleges en workshops op het plein dat er qua sfeer hierdoor op vooruit is gegaan.

Het kampeergebied op het Simon de Bolivar-plein staat er sinds 5 oktober en inmiddels zijn er dezelfde initiatieven ontstaan in Arauca, Cartagena, Monteria, Cali, Manizales en Armenia.

foto Elizabeth Jiménez

Mobiele versie afsluiten