Site pictogram Colombiaans.nl

Lonen omhoog in transportsector Buenaventura

globalsoccershop

De FNV meldt dat na keiharde onderhandelingen, het de Colombiaanse vakbond is gelukt om de lonen in de transportsector omhoog te krijgen in de havenstad Buenaventura. De Colombiaanse vakbond voor Transportsector, de SNTT is erin geslaagd om al maar liefst 20 betere cao’s af te sluiten in eerdere zaken.

Veel bedrijven in Colombia zien vakbonden als vervelende bemoeials. Deze vakbonden zoals de SNTT zijn echter hard nodig om de werknemers in bescherming te nemen. De SNTT had erg veel moeite om betere cao’s voor de werknemers in de transportsector af te sluiten, maar door de tussenkomst van de rechter moesten beide partijen verplicht naar de onderhandelingstafel.

Eerder boekte de SNTT successen door betere cao’s voor transport elders in Colombia af te sluiten en nu was Buenaventura aan de beurt. Buenaventura ligt aan de kust van de Stille Oceaan en draait letterlijk qua inkomsten op haar haven. Hier regeren echter de rechtse paramilitairen en worden veel mensen vermoord. Je werd daar vermoord als je sympathie had voor de guerrilla of concurrerende paramilitaire groep. Een bekend en gruwelijk verhaal zijn de ‘casa de pique’. Hier sneden de paramilitairen hun slachtoffers levend in stukken.

Antônio Rodriguez Fritz is regiosecretaris van de ITF en zegt: “Met deze kennis is het niet heel makkelijk om hier voet aan de grond te krijgen in Buenaventura”. “Ik vind het wel erg goed werk wat SNTT doet, nu komen er zelfs officiële gemeentelijke onderafdelingen in verschillende grote steden”. “Op deze manier gaat de levenskwaliteit van de Colombianen fors vooruit”. “Qua veiligheid wordt het ook beter, sinds dat Colombia met de FARC over vrede onderhandelt, is het veiliger geworden, maar de angst haal je niet zomaar uit de mensen”.

Het resultaat

De meeste in Nederland weten wel hoe het gaat in Colombia. De meeste mensen in Colombia werken 6 dagen in de week van tussen de 10 en 12 uren per dag. En in verschillende havensteden is de 12 tot 14 werkuren op een dag. De SNTT heeft met verschillende bedrijven over een betere cao onderhandelt dat bepaalt dat vanaf nu overuren worden uitbetaald. Daarnaast kunnen werknemers bij het bedrijf een lening afsluiten om een huisje te kopen. Ook komt er een collectieve pensioensregeling en steun aan scholen van de kinderen.

Mobiele versie afsluiten