Site pictogram Colombiaans.nl

Interview Colombiaanse voetballer Luis Sinisterra

Interview Colombiaanse voetballer Luis Sinisterra

Luis Sinisterra is een van de meest getalenteerde voetballers op de Nederlandse velden. Sinds 2018 speelt hij bij Feyenoord waar hij sinds dit seizoen echt uitgroeide tot sterkhouder van het team én international van zijn thuisland Colombia. We proberen het al 4 seizoenen maar eindelijk is het gelukt; we hebben samen een bakkie koffie gedaan met de 22-jarige vleugelflitser van Feyenoord, vamos!

Door:
Luis Ernesto van Baren
Diego Garzón

Mondiaal hoogtepunt

Sinisterra komt van een relatief klein dorpsclubje genaamd Once Caldas in Manizales. Toch heeft de Colombiaanse voetbalclub in 2004 een mooi hoogtepunt bereikt door eerst de Zuid-Amerikaanse Champions League (Copa Libertadores, zie foto hierboven) te winnen en vervolgens te mogen uitkomen tegen het FC Porto van toenmalig coach José Mourinho. Porto had penalty’s nodig om de Wereldbeker tegen de Colombianen te winnen. Helaas wonnen de Colombianen niet, maar kende wel een moment van faam.

Debuut Once Caldas

Als kleine jongen van nog net geen zeventien jaar debuteerde Luis Sinisterra bij de club waar hij het grootste deel van de jeugdafdeling had doorlopen (zie foto hierboven in dienst van Once Caldas). Met zijn rechterbeen is de linksbuiten een plaag voor de vele verdedigers die de Colombiaanse Primera A rijk is. Uiteindelijk komt de rappe aanvaller in 43 wedstrijden tot vijf doelpunten. Genoeg voor Feyenoord om hem in 2018 over te nemen tegen twee miljoen dollar.

Feyenoord

Bij de Rotterdamse formatie tekent hij aanvankelijk voor drie seizoenen met de optie op nog eens twee seizoenen. Hij mag gelijk mee naar Zwitserland voor het trainingskamp ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij debuteert een aantal weken later wel maar krijgt dat seizoen weinig speeltijd van trainer Van Bronckhorst. Het seizoen daarna krijgt hij van trainer Jaap Stam en later Dick Advocaat kan hij steevast rekenen op speeltijd.

Net wanneer hij met vijf doelpunten op stoom lijkt te komen loopt Luis in de uitwedstrijd bij PEC Zwolle op 16 februari 2020 een zware blessure op die hem 9 maanden aan de kant zal houden. In augustus van dat jaar verlengt Feyenoord ondanks de blessure toch zijn contract met twee seizoenen middels het lichten van de eerder genoemde optie. Tegen de winterstop keert de Colombiaan terug en betaalt Sinisterra dit vertrouwen terug door doelpunten en goed spel. Hij debuteert zelfs met Los Cafeteros als international. We spreken hem in de Kuip over het verleden, heden en toekomst.

Waar in Colombia groeide je op?

‘Ik groeide op in een klein dorpje genaamd Santander de Quilichoa (departement Cauca). Het was een fijne plek om te wonen en ik begon daar al vroeg met voetballen. Ik heb veel mooie herinneringen aan het dorp. De mensen hebben mij echt gevormd tot de man die ik ben geworden’.

‘Iedereen in het dorp vind het prachtig dat ik nu voetbal op professioneel niveau speel en dan ook nog in het buitenland. Ik heb veel geleerd in het dorp en zal de mensen in Santander de Quilichoa daar altijd dankbaar voor zijn’.

‘Mijn moeder zag dat ik al vroeg hield van voetbal en steunde mij daarin altijd. Ze zag dat ik talent had en liet mij al snel lid worden van een vereniging. Deze vereniging Independiente Santander heeft voor een groot deel mijn speelstijl gevormd’.

Hoe heb je de coronatijd en lockdown in Nederland doorgebracht?

‘Ik vond dat erg zwaar. Dat kwam ook doordat ik net zwaargeblesseerd was geraakt (kruisbandblessure, red.). In die tijd leek het alsof iedere dag hetzelfde was. Het was verschrikkelijk want ik moest hele dagen op dezelfde manier doorbrengen, liggend of zittend en vooral thuis’.

‘Dat moet je je voorstellen dat ik niet lopen, geen leuke dingen kon doen en geen enkele afleiding had. Dit was vooral op mentaal vlak erg moeilijk, soms was ik het echt zat maar had gelukkig mijn moeder (zie foto hierboven) aan mijn zijde. Zij heeft mij geholpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Ook aan de club onder wie aan Leigh Egger, met wie ik revalideerde, en mijn ploeggenoten heb ik veel steun gehad’.

Ben je met broers/zussen opgegroeid?

‘Ik heb een oudere broer en zus die mij altijd hebben gesteund en geholpen. Als je zo jong bent is het erg belangrijk om hulp te krijgen’.

Hoe kwam je bij Once Caldas terecht?

‘Toen ik 9 jaar oud was ging ik naar een club die Colo Colo heette, in Caloto (Cauca, red.) . Daar begon ik te spelen op een hogere niveau. Daar speelde ik belangrijke toernooien en werd ik ontdekt. Daarna speelde ik bij Boca Juniors de Cali. Deze club speelde op hoog niveau wat erg dicht tegen professioneel nationaal- en internationaal niveau aan zit. Hierna belandde ik in Manizales bij Once Caldas’.

Wat wist je van Nederland voordat je hier kwam?

‘Heel weinig. Ik had altijd wel het doel om in Europa te gaan voetballen. Toen ik hoorde dat Feyenoord interesse had heb ik uitgezocht wie en wat Feyenoord was, waar het lag en wat voor land Nederland is. Ik ben altijd vrij soepel geweest in het aanpassen in verschillende situaties en ik ben op dit moment erg gelukkig en heb een fijne tijd in Rotterdam’.

Waar zou je graag willen voetballen?

‘In Colombia worden veel Spaanstalige voetbalcompetities uitgezonden. Zo ook de La Liga van Spanje. Ik heb hierdoor altijd veel Spaans voetbal gekeken. Uiteraard ligt mijn huidige focus op Feyenoord maar hoop ik als de tijd daar is mooie stap naar het buitenland en bijvoorbeeld in een mooie competitie als La Liga te kunnen spelen’.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Colombia en Nederland?

‘Er zijn veel verschillen. De verschillen zit hem echt in het eten, mensen en het weer. In Nederland zijn de mensen meer thuis, gefocust op werk. Nederlanders zijn als mens ook rustiger. Colombianen zijn emotioneler en euforischer’.

Hoe gaat het met jouw Nederlands?

‘Nog niet zo goed, haha. Ik doe mijn best maar vind het moeilijk. In het veld ken ik de taal beter. Woorden als ‘rug, diep, links, rechts’. Ik ben ook blij dat ik iemand kan bedanken’.

Ga je met Nederlanders om of vooral mensen van Feyenoord?

‘Ik ga veel om met mijn Argentijnse teamgenoot Marcos Senesi, maar kan met iedereen op de club goed opschieten’.

Naast het leven in en rondom de club, wat doe je verder in Nederland? Ga je er op uit?

‘Als ik tijd heb wel, al is het moeilijk met deze corona-regels. Van wat ik gezien heb van Nederland vind ik het een mooi land. Daarnaast ga ik uit eten met vrienden’.

Kun je hier rustig over straat?

‘Ja, zeker! De mensen hier respecteren je. Men herkent je wel maar zijn nooit vervelend’.

Wat is de beste speler waarmee je hebt gespeeld?

‘Dat is echt Robin van Persie geweest. Zelfs in het laatste jaar was hij nog zó goed en had nog prima door kunnen gaan met voetballen. Hij is rustig, nederig en gaf je aanwijzingen op de training. Zelden heb ik zo’n compleet persoon ontmoet’.

Wat is je favoriete gerecht van Colombia?

‘Linzen vind ik erg lekker’.

Wat is je favoriete muziek?

‘Ik houd ontzettend veel van Salsa’.

Welke artiesten?

‘Roberto Lugo (zie foto hierboven), want ik hou van romantische salsa. Eddie Santiago, Grupo Niche. Ik ging veel om met mijn oom, die erg van Salsa houdt en daardoor ben ik erg van dat muziek gaan houden’.

Wat is je favoriete film?

‘Moeilijke vraag… komedie films. Films van Sanky Panky (zie foto hierboven). Met heel overdreven humor. Als een film geen komedie bevat dan geniet ik er niet van’.

Mis je Colombia?

‘Natuurlijk, ik zou liegen als ik zei van niet. Maar gelukkig kan ik soms op vakantie. Ik mis vooral mijn familie, de positieve energie die zij geven. Nu de zomerstop is aangebroken, kijk ik er dan ook heel erg naar uit om wat meer tijd met ze door te brengen’.

Handtekening van Sinisterra winnen?

Op de foto zie je Luis een aantal handtekeningen zetten. Like en deel dit bericht dan maak je zaterdag kans om een foto met handtekening van Luis Sinisterra te winnen! Zaterdag maken we de winnaars van de foto met handtekening bekend. We geven er 4 weg!

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Laatste nieuws uit Colombia

– Netflix komt met meerdere Colombiaanse series
– Colombiaans oud-international Freddy Rincon overleden
– Review boek De Pizarro’s
– Colombiaanse film Encanto wint Oscar voor Beste Animatiefilm

Mobiele versie afsluiten