Site pictogram Colombiaans.nl

Inheemse bevolkingsgroepen naar Bogotá om dialoog Colombiaanse regering te openen

Inheemse bevolkingsgroepen naar Bogotá om dialoog Colombiaanse regering te openen
globalsoccershop

In zijn eerste werkweek als nieuwe president van Colombia mocht Iván Duque gelijk aan de bak en kreeg bezoek. Een aantal leden van inheemse bevolkingsgroepen kogui, wiwa en arhuaca kwamen op bezoek om te praten over hun kennisoverdracht.

Wat de inheemse bevolking zou willen is dat de kennis niet verloren gaat. Zij willen de ‘jeugd van tegenwoordig’ op academisch niveau gaan bijscholen. De kogui-, arhuaca- en wiwa-indianen streven er naar, om hun ‘voorouderlijke kennis’ over te dragen aan de academische gemeenschap zodat zij hieraan herinnert blijven. Maar niet alleen studenten…

Nog meer wensen

Het is algemeen bekend dat de inheemse bevolking van Colombia veel moeite heeft met modernisering als dit ten koste gaat van de natuur. Daarom wilde Leonor Zalabata, een lid van een van de bevolkingsgroepen, president Duque laten weten dat zij de regering willen helpen en hulpmiddelen te willen bieden voor de bescherming van de natuur. “Vandaag hebben we iets in werking gezet, waarvan de inheemse bevolkingsgroepen in met name Sierra Nevada hopelijk op termijn veel plezier aan kunnen beleven”, zei Leonor Zalabata (vertegenwoordiger Inheemse Tayrona Gemeenschap).

“Het dialoog tussen de inheemse bevolking en de regering moet geopend worden”, zei professor Francisco Román Campos, vice-kanselier van Onderzoek van de V.S.. “De academische wereld weet te weinig over de kennis van de inheemse bevolking over de natuur en kan daar veel van leren. Kennisoverdracht is de sleutel naar succes”, zei hij verder.


Román Campos zei verder: “We communiceren te weinig met de natuur. Door de excessieve groei van de consumptiemaatschappij zien we, als we er niets aan gaan doen, in de recente toekomst een milieuramp gebeuren. Daarom is de kennis van de inheemse gemeenschappen absolute noodzaak om naar te luisteren en naar te handelen”.

Mobiele versie afsluiten