Site pictogram Colombiaans.nl

India Catalina

India Catalina
globalsoccershop

Misschien herken je het prachtige standbeeld wel. Iets buiten het centrum van Cartagena kijkt ze in een ‘ergonomisch verantwoorde’ kaarsrechte houding uit over Cartagena. India Catalina is haar naam. Maar waarom staat er een standbeeld van haar in Cartagena? Wat is haar verhaal? We zochten het voor je uit en doken diep de archieven in voor een nieuwe Colombiaans.nl Exclusive. Catalina werd geboren in het jaar 1495 in Galerazamba (nabij Cartagena). Ze was de dochter van een stamhoofd van een Colombiaanse indianenstam, zeer vermoedelijk Calamari (Deze Calamari behoren ook wel tot de Cacique-stam).

India Catalina werd… ontvoerd

In 1509 werd de inheemse indiaanse prinses ontvoerd door de Spaanse Conquistador Diego de Nicuesa die Cartagena binnenviel met zijn troepen (zie foto hierboven). Catalina werd naar Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) gebracht. Officieel werd ze daar verkocht als een weeskind. Een Spaanse heer in een hoge rang kocht haar.

India Catalina werd… Spaans geleerd

Ze leerde Spaans en ontwikkelde zichzelf. Catalina liet zich tevens bekeren tot het Rooms-Katholieke geloof. Nadat haar weesmoeder overlijdt en haar zus trouwt, lijkt ze er alleen voor te staan, maar ze wordt verliefd op een Spaanse soldaat, genaamd Alonso Montañés. Hij is ook wel de neef van Pedro de Heredia, stichter van Cartagena. Pedro de Heredia een Spaanse veroveraar, neef van Montañés, maar ook plunderaar, belooft Catalina om haar weer naar haar geboortestad Cartagena te brengen. Van deze Heredia staat ook een standbeeld op het Plaza de los Coches in Cartagena (zie foto hierboven).

India Catalina werd… voorgelogen

Zo gezegd, zo gedaan. Ze gingen aan boord in Santa Marta. Zo gebeurde het dat Catalina na 20 jaar weer voet zette in haar stad. Ze was inmiddels 26 jaar, erg veranderd en had zich sterk ontwikkeld. Door haar kennis van de inheemse Indiaanse talen, accenten en de cultuur speelde ze een belangrijke rol als vertaler en tolk tijdens de vroege veroveringen van het noorden van Colombia. Ze legde ondermeer contact met de Corinche-indianen op 14 januari 1533. Zij stonden bekend als typische ‘stijders’ en onthoofden hun vijanden om vervolgens hun hoofden op pilaren tentoon te stellen als waarschuwing en troffee.

India Catalina werd… verguisd

Echter, er gebeurde zaken die Catalina niet vooraf verteld waren. Dorpen zoals Turbacos werden leeggeroofd en complete stammen werden uitgeroeid. Catalina had het hier moeilijk mee. Enerzijds had ze zichzelf ontwikkeld, maar anderzijds werd er door haar nieuwe vrienden haar oorspronkelijke bevolking leeggeroofd en uitgemoord.

India Catalina werd… verhoord

Later getuigde zij tegen Heredia toen hij terecht moest staan vanwege de plunderingen en de manier waarop hij met inheemse stammen omging. Catalina verhuisde naar Sevilla in Spanje en niemand hoorde ooit weer van haar. Ze stierf uiteindelijk in 1529.

Vandaag de dag

Vandaag de dag leeft ze voort als award om te winnen tijdens het Cartagena Film Festival en als standbeeld. Dit bronzen beeld (zie foto hierboven) van 190 kilo staat net iets buiten de stadsmuren van Cartagena (Avenida Venezuela). Het beeld is maar liefst 2.95 meter en is gemaakt door Hector Tito Lombana en Eladio Gil Zambrana en is onthuld in 1974.

– Luis Ernesto van Baren
Colombiaans.nl

Colombiaans.nl, Go2Colombia en VisitCartagena Museo Nacional (Bogotá)

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?

Mobiele versie afsluiten