Site pictogram Colombiaans.nl

Historisch: Schip vol goud gevonden voor de kust van Colombia van 300 jaar oud

globalsoccershop


Colombiaans.nl EXCLUSIVE

Colombiaanse duikers deden een opmerkelijke en historische vondst nadat zij de Caribische Zee bij het eiland Baru (Cartagena) afstruinden naar “bijzonderheden”. De duikers stuitte op het historische schip de San Jose dat zonk in het jaar 1708.




De San Jose was in tijd een onderdeel van de vloot van Spaanse koning Filips V. Men schatte dat aan boord van het schip over maar liefst meer dan 11 miljoen gouden munten en juwelen beschikte toen het zonk. Ook de bemanningsaantallen waren niet mis. Er zouden rond de 600 man en muis te water zijn gegaan toen het schip voor havenstad Cartagena zonk.

De Colombiaanse duikers vonden in het wrak niet alleen een grote lading goud, maar ook edelstenen. President Santos meldde gisteren dit bijzondere het nieuws al op zijn twitteraccount en was verheugd dat er nog zulke grote schatten zo goed bewaard zijn gebleven.

300 honderd jaar later… weer een gevecht?


Colombia claimt dat het schip eigendom van hun is. Het Amerikaanse SSA, ook wel bekend als de Sea Search Armada beweerd dat zij het wrakstuk San Jose al in 1981 gelokaliseerd hadden en geclaimd te hebben. In 1981 hield de Colombiaanse regering en de SSA dit nog angstvallig stil en zei Colombia aanvankelijk de “buit” te willen delen. Later zei Colombia dit wrakstuk compleet zelf opeisen en zegt dat de schat aan Bogotá toebehoort.

Deze kwestie is diverse keren uitgevochten in de rechtbank zonder dat iemand wist waar het schip nu ook alweer precies lag


en laat staan wat de waarde was van de schatten die zich in het schip bevonden. In 2007 bepaalde het Colombiaanse Hooggerechtshof dat alles met betrekking tot de San Jose toebehoort aan het Colombiaans cultureel erfgoed. Ook in 2011 deed een Amerikaanse rechter al de uitspraak dat het wrak toebehoort aan Colombia.

Hoe groot de exacte buit van de schatten is, is niet bekend. Sommige bronnen melden een paar miljoen, andere een paar miljard. De waarde was tot nog toe onbekend… tot president Santos gisternacht zijn persbijeenkomst hield over deze ontdekking.




President Santos verklaart het verhaal achter de buit San Jose

Vannacht heeft Santos in Cartagena een persbijeenkomst gehouden om de bevindingen en de waarde van de buit van de San Jose uit te leggen. Hij vertelde dat er al jaren in het geheim naar het schip gezocht is en hier sinds heel recent succes in behaalt is. Hij vertelde dat de waarde van de schat tussen de 3000 en 17.000 miljoen (!) ligt. “Ik ben erg verheugd mee te delen dat we de San Jose na 307 eindelijk weer hebben gevonden, alsmede de schatten waarvan de Colombianen de oorspronkelijke eigenaren zijn”.

Santos zei verder dat het Colombiaans Instituut voor Antropologie en Geschiedenis had bevestigd dat het zinken van de San Jose het werk was van Britse kanonnen. Hij zei ook: “Deze ontdekking van het wrakstuk San Jose is van grote historische betekenis en het is één van de grootste ontdekkingen in de geschiedenis van de mensheid”. “Daarnaast is het één van de meest waardevolle onderwatervondsten die ooit is gevonden”.




Achtergrondinformatie

Wat was er in die bewuste 18e eeuw aan de hand? Het verhaal van het schip de San Jose gaat terug naar de tijd waarin er een complex geschil ontstond waarin het draaide om de vraag wie er aanspraak had op de Spaanse troon. Dit omdat de Spaanse koning Filips V niet erkend werd door de Britten.

De Britten vochten deze onenigheden niet alleen uit in Europa, maar ook in andere werelddelen. Deze strijd reikten ver tot aan havenstad Cartagena toe.

De Britten verschijnen ten tonele

De Britse admiraal Charles Wager wilde verhinderen dat de Spaanse goudschepen de oceaan overstaken en op deze manier de oorlog in Europa zouden kunnen financieren met hun verworven goud en edelstenen.

Daarnaast wilde hij zoveel mogelijk schatten van de Spanjaarden stelen, dit allemaal over de ruggen van de Colombianen, toen nog Indianen die de rechtmatige eigenaren waren.




De Britten vielen op 8 juni 1708 de San Jose aan met kanonnen en kort hierna ontstond er een explosie op de San Jose waardoor het zonk. Van de 600 personen aan boord overleefden er maar 11. De Engelsen waren blij met de overwinning maar de buit was veel kleiner dan vooraf verwacht was. Echter hadden ze niet goed gezocht want het goud, zilver en edelstenen zijn anno 2015 pas weer “boven water komen drijven” door een paar handige duikers.

Heilige graal der scheepswrakken

De exacte en juiste locatie van de San Jose is lang een mysterie geweest. Uiteraard was het bestaan van het schip al langer bekend en werden er zoekacties ondernomen door schattenjagers en gelukszoekers maar nog zonder succes. Voor sommige werd het een onbereikbare obsessie en een mysterie. Daarom noemde men dit schip ook wel “de heilige graal der scheepswrakken”.

Mobiele versie afsluiten