Site pictogram Colombiaans.nl

Himno nacional – het Colombiaanse volkslied

globalsoccershop

Vele hebben het volkslied van Colombia wel eens gehoord. Maar weet je ook wat ze zingen en waar het over gaat? Men zingt over een opstand die te vergelijken is met die van de Fransen tegen de Franse koning in de tijd van de Franse opstand. De onderdrukking door de Spanjaarden, die te vergelijken is met de opstand van Nederland tegen de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog.

Het is geen volkslied zoals we die in Nederland of Duitsland kennen. Het komt meer overeen met het Italiaanse (weetje: het is ook door een Italiaan gecomponeerd), Franse, en het Mexicaanse volkslied. Je zou het een krijgslied, voor de militairen onder ons, een regimentslied of mars, kunnen noemen.

Het staat bol van lijden, vergelding en gelijkheid. Nu word het vaak wat minder strijdbaar gespeeld maar in de oorspronkelijke partituur staat echt dat het als mars en vurig gespeeld dient te worden.

Naast dat we zingen dat Simon Bolivar de Andes kruist voor onze vrijheid. Zingen we ook over de Spaanse koning die niet door Colombia de kroon is aangeboden en daardoor ook geen staatshoofd kan zijn van Colombia. (U snapt wel dat dit couplet weggelaten word als we een vriendschappelijke wedstrijd voetballen tegen Spanje). Maar voor elke Colombiaan geldt toch wel “La Independencia Grita” ook we vrij kunnen vertalen als: “De vrijheid roept “.

Lees op de pagina ‘Algemeen’ meer over het volkslied en bekijk deze met de tekst

Mobiele versie afsluiten