Site pictogram Colombiaans.nl

Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?

Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?
globalsoccershop

Het wordt steeds makkelijker voor Colombianen om van Colombia naar Nederland te reizen. Sinds 3 december 2015 mogen Colombianen, met een geldig paspoort, vrij in het Schengengebied, waar ook Nederland deel van uit maakt, reizen zonder visum! Het is dan mogelijk om maximaal drie maanden in Nederland te verblijven, maar ook is er voldoende tijd om andere delen van Europa te ontdekken. Het Verenigd Koninkrijk valt hier echter niet onder, hier is wel een visum voor nodig. Ik neem je stap voor stap mee in de zaken die je moet regelen voor je jouw geliefde weer in jouw armen kan sluiten. Tenminste, als je dit wilt voor langer dan drie maanden.

Stap 1: Regel een formulier

Dit scheelt al een hoop gedoe. Wat moet ik dan nog allemaal doen als ik bezoek krijg uit Colombia? Het belangrijkste wat je moet doen is een formulier van de ‘Immigratie- en Naturalisatiedienst’, genaamd ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ invullen. Deze link om het formulier te downloaden krijg ontvang je via jouw gemeente.

Stap 2: Ondertekenen en stempelen bij de gemeente

Wanneer alles is ingevuld is het de bedoeling dat je een afspraak maakt bij de gemeente om het formulier te laten ondertekenen en te laten stempelen door een ambtenaar, dit kost €9,50.

Stap 3: Het ondertekende en gestempelde document opsturen naar de bezoeker

Vervolgens is het de bedoeling dat je het originele document opstuurt (ja, via de post) naar de persoon die jou komt bezoeken. Mocht er gevraagd worden op een Europees vliegveld hoe de betreffende persoon denkt rond te komen of waar hij of zij verblijft gedurende zijn of haar verblijf, dan hoeft de bezoeker alleen dit formulier te laten zien.

Extra maatregelen

Het bovengenoemde formulier is het belangrijkste wat je moet regelen. Echter wilde ik in mijn geval dat de betreffende persoon mij zou kunnen bereiken per telefoon wanneer zij zou landen. Daarom is het handig om een sim kaartje te regelen waarop ik wat tegoed heb gestort zodat mijn gast kan bellen of sms’en. Er is natuurlijk ook wifi, maar dat werkt nooit helemaal optimaal. Eenmaal aangekomen in mijn huis dan is het ook wel handig dat jouw Colombiaanse gast, zijn of haar elektronische apparaten kan gebruiken of kan opladen. Ik heb daarom een EU adapter voor €9,95 gekocht. Dit kan onder andere bij de ANWB winkel.

Gedurende de periode dat mijn gast er is wil ik hem of haar ook verzekerd hebben, mócht er iets gebeuren. Je weet het maar nooit. Daarom sluit ik een ziektekostenverzekering af voor mijn bezoeker. Dat kan voor een goede prijs via OOM verzekeringen of bij Aon. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen, laten we maar zeggen.

Tegenstrijdige zaken

Voor de scherpe lezers die Colombiaans.nl heeft, hebben sommige zelf ook al ervaringen gehad. Het vreemde is, is dat zij praktijksituaties anders hebben meegemaakt dat ik hierboven heb geschreven. Voor sommige lezers die bezoek voor langere tijd uit Colombia kregen was het geen optie om een ziektekostenverzekering af te sluiten, maar een verplichting. Gele koorts komt officieel niet voor in Nederland, maar geldt voor reizigers richting Colombia wel en is een inenting wel aan te raden. Mocht je gebruikmaken van een ‘Immigratie- en Naturalisatiedienst’, die volgens andere bronnen niet verplicht is, zorg dan ook voor een vertaling in het Engels, zodat wanneer jouw bezoeker arriveert in het Schengengebied de douane het document ook in een andere taal dan Nederlands kan lezen. Sommige bezoekers komen aan in bijvoorbeeld Madrid, Frankfurt of misschien Brussel. Het garantstellingsformulier is niet verplicht volgens sommige bronnen zolang men kan bewijzen over genoeg geld te beschikken en het verblijf kan aantonen. Wil je alles uitsluiten en het zekere voor het onzekere nemen is het formulier ‘Immigratie- en Naturalisatiedienst’ wel aan te raden.

Bronnen:

– Naar Nederland reizen zonder visum
– Vaccinatie op reis
– Welke landen zijn Schengenlanden?

Tot slot

Tot slot wil ik je nog wat extra informatie en tips geven.

– Per gemeente kunnen regels verschillen. Informeer bij jouw gemeente naar de meest actuele informatie;
– Maak wat geld over naar diegene die jouw gaat bezoeken, zodat diegene, mocht hij of zij moeten wachten op bijvoorbeeld het vliegveld, iets te eten of te drinken kan kopen. Er zit toch een groot financieel verschil tussen Colombia en Europa. Want je weet dat alles op het vliegveld super duur is;
– Plan vooral leuke uitjes en dagjes weg in Nederland en in het buitenland, maar niet te veel. Colombia en Europese landen lijken niet veel op elkaar, dus er zijn vele nieuwe indrukken en verschillende culturen en dat kan soms best veel energie kosten. Tot slot wens ik jullie heel veel plezier en geniet van elkaar!

Niek Bredewold
– Colombiaans.nl
Met medewerking van onder andere: Barbara Hernandez Garcia Brak en Michel

Mobiele versie afsluiten