Site pictogram Colombiaans.nl

Eilanddrama V: Nederlands onderzoeksteam naar Colombia voor onderzoek naar moord

eilanddrama in Colombia
globalsoccershop

De zogenoemde roofmoord nabij de Rosario-eilanden van 7 maanden geleden wordt nu nog gedetailleerder onderzocht. In september verklaarde de 65-jarige gepensioneerd dierenarts, heer Putker, tegen de Colombiaanse politie dat een ‘roofmoord’ op zijn vrouw had plaatsgevonden.

Hij vertelde tegen de politie dat de rovers aan boord waren gekomen, hem hadden vastgebonden en in het toilet hadden gezet. Putker kon zichzelf vervolgens bevrijden en trof zijn vrouw levenloos aan met een handdoek over haar gezicht. Toen luidde de doodsoorzaak van het vrouwelijke slachtoffer, Durdana, dood door verstikking. De politie twijfelt aan de waarheid van Putker omdat er nagenoeg niets was gestolen. Zaken zoals horloges, juwelen en de portemonnee van Putker waren nog aanwezig op de boot. Volgens onderzoek van de politie was de netto buit van de roofmoord rond de 50,- euro.

Ook het openbaar ministerie van Cartagena twijfelt aan het verhaal omdat er volgens hun in dat specifieke gebied geen sprake is van misdaad. Het openbaar ministerie in Colombia is op dit moment samen met het Ministerie van Justitie van Nederland bezig om een strafzaak voor te bereiden tegen Putker. Dat houdt in dat zij hem wellicht verantwoordelijk gaan houden voor de moord op zijn vrouw.

De Telegraaf deed ook een onderzoek naar deze zaak en kwam erachter dat de Colombianen belangrijke bewijzen achterhouden. Putker had bijvoorbeeld wel degelijk alarm geslagen en een vuurpijl afgeschoten. Dit verklaarden ook meerdere getuigen. En in dat gebied zijn er wel degelijk rovers actief. Afgelopen week zijn er Nederlandse rechercheurs naar Colombia vertrokken om de zaak verder te onderzoeken. Ook de zoon van het stel is inmiddels aangekomen in Colombia om de zaak te bekijken.

Het stel was op wereldreis en wilde aanmeren in Cartagena om hun reis voort te zetten. De Lazy Duck ligt op dit moment aan een ketting bij de marinehaven van Cartagena voor onderzoek. Het blijft een mysterieus verhaal want welk verhaal is waar? Waren het toch zeerovers? Of willen de Colombianen de goede naam van Colombia / Cartagena in ere houden uit angst voor een daling van het toerismecijfer? Of heeft Putker inderdaad zijn vrouw vermoord en het roofverhaal ‘verzonnen’? Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Mobiele versie afsluiten