Site pictogram Colombiaans.nl

Een kennismaking met de Afro-Colombiaanse swing van Samuel Torres Sextet

Een kennismaking met de Afro-Colombiaanse band van Samuel Torres Sextet
globalsoccershop

Festival ColorEs Colombia vindt plaats van 3 tot en met 14 oktober met o.a. twee grote dubbelconcerten, in Rotterdam (12/10) en Amsterdam (13/10). Om Nederland te laten kennismaken met muziek die ook swingt, maken we vandaag kennis met de Colombiaanse percussionist en bandleider Samuel Torres. Met zijn sextet is hij de openingsact op beide avonden.

Samuel Torres Sextet

Een nadere kennismaking…

Ook deze festivaleditie heeft weer een hoofdprogramma met twee weergaloze bands, het Samuel Torres Sextet en Alé Kumá & Dizzy Mandjeku. Samen treden zij op in dubbelconcerten in De Doelen (12/10) en Bimhuis (13/10). Hier een nadere kennismaking met het Samuel Torres Sextet dat beide avonden opent.

Samuel Torres Sextet Deze Afro-Colombiaanse band staat onder de bezielende leiding van de Colombiaanse percussionist en componist Samuel Torres (1976). Zijn werk wordt omschreven als ‘fris, virtuoos en magisch’ en hij is geroemd om zijn ‘adembenemende’ percussiesolo’s. Volgens de Washington Post ‘tovert (hij) met zijn haarscherpe en soepele slag een regenboog aan intrigerende klanken.’

De historie van Samuel Torres

Muzikaal gevormd in Bogotá vertrekt Torres in 1999 naar New York waar hij zich sindsdien succesvol begeeft in het hedendaagse muziekcircuit. Hij trad op met groten als Arturo Sandoval, Tito Puente, Chick Corea, Lila Downs, Alejandro Sanz, Mike Stern en Richard Bona. Een New Jazz Works Grant die Torres in 2012 ontving, zette hem ertoe terug te gaan naar Colombia, op zoek naar de ‘oer’vormen van de Afro-Colombiaanse folkore. Hij reisde o.a. naar het lang geïsoleerde San Juan de Urubá, aan de Caribische kust, en ontmoette er de grootmeester van de Afro-Colombiaanse folkore, Emilsen Pacheco. In de tiendelige suite die Torres na terugkomst in New York componeerde, Forced Displacement, verwerkte hij vele ritmes en klanken die hij opgezogen had tijdens zijn reis, maar doorspekte zijn werk ook rijkelijk met jazz-klanken en klassieke invloeden. De compositie is ook een eerbetoon aan alle Colombianen die hebben geleden onder de Colombiaanse burgeroorlog.

Festival ColorEs Colombia

Het concert maakt deel uit van het Festival ColorEs Colombia dat plaatsvindt van 3 t/m 14 oktober. Er zijn concerten in o.a. De Doelen en Bimhuis, exposities, lezingen, documentaires, en educatieve activiteiten. Zie: www.festivalcolorescolombia.com. Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sena Performers.

SAMUEL TORRES SEXTET:

Samuel Torres – conga’s
Andy Hunter – trombone
Maria Raquel – zang
Bruno Bohmer – piano
Juan Camilo Villa – electrische basgitaar
Pablo Bencid – drums

Lees meer over Festival ColorEs Colombia 2018

– Festival ColorEs Colombia 2018 2e editie
– Festival ColorEs Colombia 2018 komt er weer aan!

Mobiele versie afsluiten