Site pictogram Colombiaans.nl

Een Colombiaanse Oranje Leeuwin in wording Ana Nassette

Ana Nassette
globalsoccershop

In “In gesprek met” spreken we met mensen die iets bijzonders met Colombia hebben. Hoe beleven en leven zij hun leven? We spreken met Ana Nassette over haar adoptie en carrière als voetbalster. Ze kwam eerder uit voor FC Twente maar heeft zojuist een mooie transfer gemaakt naar PEC Zwolle.

Ook speelt ze in het Nederlands vrouwenelftal onder 17. Tijd om eens kennis te maken met deze hopelijk aanstaande Oranje Leeuwin met Colombiaanse roots.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

ADOPTIE

Kun je eens wat meer vertellen over jouw adoptie?

‘Op 2 augustus 2006 ben ik samen met mijn broer Carlos geadopteerd. Wij zijn geboren in Itsmina Colombia. Dit ligt in Choco aan de kant van Panama. Toen ik 3 jaar was ben ik samen met mijn tweelingbroer naar Nederland gekomen’.

Hoe heb je jouw adoptie beleefd?

‘Wat ik me kan herinneren is dat mijn moeder niet goed voor haar kinderen kon zorgen, dus was dat het beste wat er zou kunnen gebeuren. Ik woon nu met alle plezier in Nederland en kijk er goed op terug. Ik heb hier ook echt lieve ouders’.

Hoe heb je jouw adoptie beleefd? Negatieve of positieve situaties gekend?

‘Ik was nog heel jong, ik weet dat we in een mooi hotel met een zwembad zaten. Ik voel mij prima thuis in Nederland en heb geen negatieve situaties gekend. Ik heb veel vrienden in Nederland. In Rijsenhout wonen twee vrienden die uit het zelfde tehuis komen als wij. Best wel bijzonder’.

PROFBESTAAN

Wanneer wist je, dat je voetbalster wilde worden?

‘Van klein af aan ging ik veel voetballen met mijn vader op het schoolplein en bij ons in het gangetje tussen twee huizen. Vanaf mijn zesde, na het behalen van mijn zwemdiploma mocht ik op voetbal samen met mijn broer bij Quick 20 in Oldenzaal, later heb ik nog een jaar bij De Esch gepeeld. Hier heb ik tot mijn 13e gevoetbald tussen de jongens. Op mijn twaalfde werd ik door FC Twente gescout toen wist ik het zeker, ik wilde profvoetbalster worden!’

Hoe is jouw droom begonnen? Gaat de selectieprocedure hetzelfde als bij de mannen?

‘Je speelt wedstrijden met je eigen team tegen andere teams. Vaak staan er ouders naar je wedstrijd te kijken. Af en toe staan er scouts aan de zijlijn en die zien of je er bovenuit steekt. Er stond toevallig een scout van Twente die hield een gesprek met mijn ouders. Hoe oud ik was en welke team ik speelde daarna is het snel gegaan. Op mijn 14e maakte ik mijn debuut al in het 1e vrouwenelftal van FC Twente. Ook nam ik toen al deel aan selectiewedstrijden van de KNVB. Bij FC Twente heb ik verder bij de beloften gespeeld en vanaf 2016 speel ik in de nationale selecties van Nederland eerst O16 en nu O17. Ik heb inmiddels al een reeks interlands achter mijn naam staan iets waar ik ontzettend trots op ben’.

‘Ik heb tevens al toernooien mogen spelen in het buitenland, Zweden, Portugal en op Madeira. Helaas ging het EK door Corona niet door’.

Hoe ziet een leven als vrouwelijke voetbalster eruit? Is het deeltijd/ fulltime?

‘Deeltijd, overdag ga ik naar school en vier avonden per week train ik. Daarnaast spelen we op zaterdag en soms op dinsdag ook nog wedstrijden. Los daarvan train ik ook veel voor mijzelf, met name krachttraining. Komend seizoen heb ik gekozen voor de overstap naar PEC Zwolle. Ik zie dit als een mooie stap aangezien het niveau van de beloften veel hoger is dan bij FC Twente. Bij PEC Zwolle ga ik twee keer per dag trainen en komend jaar ga ik ook in Zwolle naar school. Dit is voor mij de ideale combinatie, ik hoop mij bij PEC nog beter door te ontwikkelen. Verder eet ik natuurlijk gezond en pas ik mijn leefstijl aan, dat betekent bijvoorbeeld niet of nauwelijks uitgaan, maar dat maakt mij niets uit’.

Kunnen de vrouwen van FC Twente van het salaris leven of hebben jullie hier naast nog een baan?

‘Nee, de meeste hebben daarnaast nog een studie of baan. Wel krijgen ze een auto van de club en wordt ook soms onderdak geregeld’.

Wanneer beginnen jullie weer met trainen?

‘Tot op heden heb ik gewoon doorgetraind alleen niet toen het door corona niet kon. Ik heb toen van de zolder een heuse sportzolder gemaakt. Voorlopig trainen we nog tot eind juni. Vanuit PEC heb ik een duidelijk overzicht gekregen van alle activiteiten en ook een individueel programma gekregen. Vanaf 3 augustus begint het tweede blok ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik kijk hier echt naar uit en sta te popelen om te laten zien wat ik kan!’

BUITEN HET VOETBAL

Wat doe je buiten het voetbal?

‘Buiten het voetbal game ik af en toe wel eens, ik vind films/series kijken ook erg leuk om te doen. Verder vind ik het leuk om met familie of vrienden iets leuks te gaan doen. Verder hebben we een hond, met hem speel ik ook en ga ik regelmatig wandelen’.

Wat is jouw favoriete serie en film?

‘Ik vind de documentaire van Michael Jordan “the last dance” het mooist! Qua series vind ik Love Island, Temptation Island en Ex On The Beach wel het leukste’.

Naar wat voor muziek luister je?

‘Ik luister het meeste naar rap, Afrikaanse vibe, old school en rustige muziek (ballads). Ik houd ook wel van Nederlandstalig vooral tijdens een feestje’.

Wat zijn een van jouw favoriete artiesten?

‘Ik heb niet echt een specifieke keuze, want ik vind heel erg veel wel echt leuk! Maar als ik dan mocht kiezen waar ik graag naar luister zijn het toch wel: Jonna Fraser, Delany, Yxng Le, Frenna, KM, Why don’t we, James Arthur, Lewis Capaldi en nog heel veel anderen.’

Wat zijn je hobby’s?

‘Naast voetbal vind ik het erg leuk om te shoppen en met mijn gezin op vakantie te gaan. Ik mag ook best wel graag koken en lekkere dingen bakken zoals taart en cake. Natuurlijk niet teveel maar ik vind dit wel leuk om te doen’.

ADOPTIE

Ben je al eens teruggeweest naar Colombia?

‘Nee, maar daar zou ik graag weer een keer naartoe willen maar dan wel naar waar ik geboren ben. Inmiddels schijnt het in Choco wat veiliger te zijn nu de FARC niet meer actief is’.

Hoe is jouw Spaans?

‘Ik kan nog een aantal woorden maar het niet meer echt spreken. Wel wil ik de komende jaren Spaans gaan leren omdat het mooie taal is die in veel landen wordt gesproken’.

Ben je bezig met Colombia of het nieuws uit Colombia?

‘Ja, ik volg regelmatig het nieuws uit Colombia op Colombiaans.nl en ik volg ze ook op Instagram. Wij krijgen ook vanuit het adoptiebureau enkele keren per jaar het Hogar nieuws met allerlei informatie over Colombia. Ook heb ik samen met mij broer al eens meegedaan aan het WK Adoptie kids die jaarlijks wordt georganiseerd’.

TOEKOMST

Een gewetensvraag. Stel je voor dat Nederland in een WK-finale staat tegen Colombia… Welk land support je dan?

‘Ik zou dan toch wel Nederland Supporten, omdat ik hier al zo lang woon. Natuurlijk is ook Colombia voor mij heel speciaal en dit zal ook altijd zo blijven’.

Wat zijn jouw wensen voor de toekomst, op maatschappelijk en / of sportief gebied?

‘Zo snel mogelijk debuteren in het 1e elftal van PEC Zwolle en een vaste waarde worden. Uiteindelijk een transfer maken naar het buitenland. En natuurlijk wil ik zo snel mogelijk proberen om een Oranje Leeuwin te worden!’

Hoe zie je jouw maatschappelijke carrière voor je?

‘Ik zou heel graag naar het buitenland willen om te voetballen bij bijvoorbeeld FC Barcelona of een andere mooie club in Spanje, Engeland of Frankrijk. Daarnaast lijkt het mij super leuk om later jeugd te begeleiden om ook hun doelen helpen te realiseren. Ik ga daarom ook naar Landstede Zwolle om de sportopleiding hiervoor te gaan volgen’.

Foto’s aangeleverd door Ana Nassette

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Mobiele versie afsluiten