Site pictogram Colombiaans.nl

De toekomst van het Colombiaanse voetbal

globalsoccershop

Het wereldkampioenschap voetbal is voorbij en het werd een lichte teleurstelling voor Colombia met de uitschakeling in de achtste finale. Van een aantal spelers is het maar de vraag of ze er bij het volgende WK nog bij zijn. Welke talenten zullen de komende tijd waarschijnlijk hun debuut gaan maken in het Colombiaanse elftal?

Juan Camilo ‘el Cucho’ Hernández – SD Huesca, Spanje

El Cucho, zoals de bijnaam van Juan Camilo Hernández luidt, brak op 16-jarige leeftijd op stormachtige wijze door bij Pereira. De spits was een jaar later aanvoerder van zijn team en topscorer in de Colombiaanse tweede divisie. Halverwege 2017 werd Hernández opgepikt opgepikt door het Engelse Watford en direct uitgeleend aan SD Huesca in de Spaanse tweede divisie. De spits was direct succesvol en met 16 doelpunten hielp hij Huesca naar een historische promotie naar de Primera Division. De nu 19-jarige technische en doelgerichte spits die ook uit de voeten kan als aanvallende middenvelder, wordt gezien als de opvolger van Falcao in de punt van de aanval van de Cafeteros.

Nicolas Benedetti – Deportivo Cali, Colombia

El poeta’ ofwel ‘de dichter’, zoals Nicolas Benedetti ook wel genoemd wordt omdat hij zijn achternaam deelt met de beroemde Uruguayaanse dichter Mario Benedetti, stond deze zomer in de nadrukkelijke belangstelling van Ajax, en dat is niet voor niets. De 21-jarige Benedetti is al jaren het creatieve brein op het middenveld van Deportivo Cali en heeft ook in de continentale wedstrijden laten zien dat hij het niveau goed aankan. Hoewel de aanvallende middenvelder nog wel eens teveel met de bal wil lopen, combineert hij een redelijk goed inzicht met snelheid, doelgerichtheid en een hoog werkethos en is één van de gegadigden om in de toekomst met James het aanvallende middenveld van de Colombiaanse selectie te vormen.

Carlos Cuesta – Atlético Nacional, Colombia

De nu 19-jarige centrale verdediger nam de positie van Davinson Sánchez bij Atlético Nacional bijna geruisloos over toen die naar Ajax vertrok halverwege 2016. Cuesta, een rustige verdediger die een fantastisch inzicht in de duels combineert met een prima overzicht aan de bal, stond al in de belangstelling van Ajax om de plek van Sánchez over te nemen, maar van een transfer kwam het niet. Het afgelopen half jaar heeft Cuesta om moeten gaan met zijn eerste tegenslag na wat foutjes en een vervelende schouderblessure, maar daar komt hij langzaam uit. In het centrum van de Colombiaanse verdediging heeft Cuesta zware concurrentie van Yerry Mina en Davinson Sánchez van wie ook verwacht wordt dat ze nog jaren meegaan, maar Cuesta is zeker een kandidaat.

https://www.youtube.com/watch?v=BPbKShwkpJc

Sebastián Villa – Boca Juniors, Argentinië

De 22-jarige Sebastián Villa was nog vrijwel onbekend toen 2018 begon, maar de rechtsbuiten was een van de hoofdverantwoordelijken voor Tolima’s tweede titel in de historie. Villa stond al bekend als snelle vleugelspeler maar had voor dit jaar nog geen competitie doelpunt gescoord, dit jaar kwam daar verandering in met vijf doelpunten en met ook nog vier assists. De watervlugge en sterke rechtsbuiten die er niet vies van is veel meters af te leggen werd deze zomer opgepikt door de Argentijnse topclub Boca Juniors en maakte al indruk in de de Joan Gamper Trofee tegen Barcelona. Villa is een van de belangrijkste gegadigden voor de rechtsbuiten positie in het nationale elftal achter Juan Guillermo Cuadrado

Álvaro Montero – Deportes Tolima, Colombia

Na David Ospina is er een gebrek aan goede keepers in Colombia, Camilo Vargas is tot nu toe steeds de tweede keus geweest, maar voormalig Colombia onder-20 keeper Álvaro Montero klopt ook op de deur na het verrassende kampioenschap met Deportes Tolima. Montero begon het seizoen als tweede keus na een aantal matige jaren in de marges van het Colombiaanse voetbal. Door een blessure van zijn concurrent nam hij de plek in het doel over en groeide hij uit tot een van de sensaties van de kampioen. De 23-jarige keeper is samen met Iván Arboleda van Banfield en Giovanny Banguera van Atlético Huila de belangrijkste kandidaat om zich als derde keeper bij het nationale elftal te melden.

Jorman Campuzano – Atlético Nacional, Colombia

De defensieve middenvelder van Atlético Nacional, 22 jaar oud, die zowel aanvallend, centraal als verdedigend op het middenveld uit de voeten kan kwam begin 2018 over uit de Colombiaanse tweede divisie en heeft zich in zes maanden gemanifesteerd als onmisbare speler op het middenveld van de Copa Libertadores winnaars van 2016. Campuzano, die bekend staat om zijn felheid, loopvermogen en prima overzicht aan de bal is nog niet opgeroepen voor het nationale team, maar dat zit eraan te komen. Hij zal de komende jaren onder andere met Wilmar Barrios gaan concurreren om de definitieve opvolging van Carlos Sánchez die met zijn 32 jaar richting het einde van zijn interlandcarrière gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=vZWanMAIxSo

Alfredo Morelos – Rangers FC, Schotland

De 22-jarige Morelos heeft een wat apart carrièrepad gekozen. Na een aanvankelijke doorbraak bij Independiente Medellín, kwam de spits in zijn tweede seizoen niet aan de bak en koos hij eieren voor zijn geld door naar Finland te gaan spelen bij HJK Helsinki. Morelo’s verblijf in Finland werd een groot success, met 46 doelpunten in 62 wedstrijden verdiende Morelo een transfer naar Schotland, naar Rangers FC. In Schotland gaat hij door met wat hij ervoor deed, scoren. Morelo is een sterke spits, goed in de combinatie die altijd in scoringspositie komt. Hij scoort veel maar mist ook veel goede kansen. Zijn statistieken zijn fantastisch, maar hij zal waarschijnlijk nog een stap hogerop moeten om definitief om de opvolging van Falcao te strijden.

Luis Díaz – Junior de Barranquilla, Colombia

De snelle linksbuiten, afkomstig viel in 2015 op 15-jarige leeftijd voor het eerst op, toen hij een van de uitblinker voor Colombia was op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor inheemse volkeren onder coach Carlos Valderrama. Díaz komt uit een Wayuu familie, een inheems volk aan de Colombiaanse kust waar veel problemen voorkomen door gebrek aan water en steun van de Colombiaanse overheid. Barranquilla FC, satelliet club van Junior de Barranquilla gaf Díaz een kans en al snel groeide hij door naar het eerste team van Junior en dit jaar is hij regelmatig de uitblinker. Zijn lange krachtige rushes zijn zijn handelsmerk alhoewel hij nog wel eens te enthousiast in tackles duikt. Kan hij de eerste speler met een Wayuu achtergrond in het nationale team worden?

Luis Sinisterra – Feyenoord

Sinisterra werd op slag bekend in Nederland toen Feyenoord hem overnam van Once Caldas, maar de pas 19-jarige rechtsbuiten maakte in Colombia al een tijdje naam. In het begin van 2017 brak hij stormachtig door in het Once Caldas team dat het erg lastig had in de competitie. Hij deed het zo goed, dat Club Brugge, die eerder ook Carlos Bacca en José Izquierdo uit Colombia gehaald hebben verregaande interesse had. Om niet geheel duidelijke redenen ging een deal niet door en Sinisterra keerde terug naar Once Caldas waar hij in eerste instantie niet aan de bak kwam, Sinisterra zette echter door en na een goed seizoen stond Feyenoord op de stoep voor de snelle rechtsbuiten die niet vies is van hard werken. Of hij de nieuwe Cuadrado wordt is de vraag, maar hij heeft nog flink wat jaren om het waar te maken.

– Freek Huigen
Colombiaans.nl

Mobiele versie afsluiten