Site pictogram Colombiaans.nl

De rijke smaak van de Colombiaanse keuken

De rijke smaak van de Colombiaanse keuken
globalsoccershop

We gaan het hebben over eten! En wel over de rijke smaak van de Colombiaanse keuken. Ieder land heeft het wel. Een authentiek gerecht dat symbool staat voor het land. Voor Colombia is dat niet anders. In Colombia vind je een grote diversiteit aan natuurlijke ingrediënten waardoor er iedere dag heerlijke maaltijden kunnen worden bereid en op tafel gezet worden die deel uitmaken van de Colombiaanse geschiedenis en tradities.

– TEKST: LEIDY

Colombia: 5 regio’s, 5 authentieke gerechten

Colombia is verdeeld in vijf regio’s:
– Atlántica
– Pacifica
– Andina
– Llanos Orientales
– Amazonia

In elke regio is er een grote verscheidenheid aan gerechten dankzij de aanwezigheid van natuurlijke en diverse ingrediënten.

Regio: Atlántica

Aan de Caribische kust, in de regio Atlántica, zijn de gerechten op basis van zee- en riviervis erg populair. Deze vis wordt gebakken (foto hierboven), gegrild, gekookt of in een heerlijke soep gedaan. Een bekende soep is de sancocho soep, beroemd en bereid in heel Colombia. Dit wordt gemaakt met een verschillende groenten afkomstig uit de regio. We vinden hier ook de beroemde ei-arepa, carimañola’s op cassave-basis, kaas, ovenschotel met zeevruchten, ceviche, kokosrijst en desserts zoals cocada’s vinden. Maar ook heerlijk klaargemaakte vis zoals tilapia.

Regio: Pacifica

Deze regio is kenmerkend door de zeevaart. Dit komt door de geografische ligging direct naast de grootste en diepste oceaan ter wereld. Evenzo vinden we hier gerelateerde gerechten van het buurland Ecuador, bekend om zijn typische gerechten zoals cavia (foto hierboven), mote en onder andere soepen.

Regio: Andina

We gaan verder naar de Andes-regio waar de grootste diversiteit aan gerechten bestaan vanwege zijn historische rijkdom. De gerechten van deze regio biedt gevarieerde bereidingen van soep met kip; de Sancocho de Gallina (foto hierboven) of de beroemde Ajiaco Santafereño. Dit is soep met rundvlees gegaard in rib bouillon.


Een ander bekend gerecht met varkensvlees is de Cuchuco de Espinazo of riviervis in de Sancocho de Bagre. Tamales (foto hierboven) is een beroemd gerecht waarbij vlees met rijst en groente wordt gestoomd in een verpakking van bananenblad. Lechona is gefrituurde varken met rijst.

Voor het meeste beroemde gerecht uit Colombia; Bandeja Paisa (zie foto hierboven), gaan we naar het departement Antioquia met als hoofdstad Medellin. Bandeja Paisa is een schotel met verschillende producten. Het gerecht bestaat uit rijst, bonen, bakbanaan, ei, avocado, gehakt en gefrituurde varken. Mocht je dit willen eten, willen we je adviseren om met flinke honger aan te schuiven.

Regio: Llanos Orientales

De regio Llanos Orientales staat bekend om zijn uitgestrekte landerijen voor veeteelt. Hier worden gerechten bereid met vooral rundvlees. Hier worden gerechten bereid met het vlees van chiguiro (zie foto boven), een groot knaagdier dat leeft aan de oevers van de rivieren.

Regio: Amazonia

We eindigen met het Amazonegebied dat talrijke vormen van gewassen kent en wordt ook wel de “Longen van de wereld” genoemd. In het Amazonegebied vind je de langste en grootste rivier ter wereld. Hier komen de grenzen van Colombia, Brazilië en Peru samen.


Er bestaan hier vele inheemse bevolkingsgroepen waarvan de cultuur sterk overeen komt. Doordat er veel bijzondere gewassen groeien in deze jungle kun je dat ook terugzien in de recepten die veelal gebruikmaken van onder andere riviervis zoals gamitana, cachama en pirarucú. Deze vissoorten worden gebruikt in gerechten waarbij ook casabe (zie foto hierboven) wordt gebruikt. Casabe kun je vergelijken met tortilla’s op basis van casave.

Een van de delicatessen van de Amazonestreek is gegrilde larven (zie foto hierboven) gevuld met rund of kip.

Echte aanrader: Jugos naturales

Wat je verder zult opvallen is de vele soorten exotische fruit. Dat mogen wij dan ook niet overslaan. Het fruit wat vaak gebruikt wordt zijn de bekendere soorten zoals ananas, passievrucht, avocado, mango en watermeloen. Maar ook de wat meer onbekendere soorten zoals guanabana, guave, lulo, feijoa, goudbes, boomtomaat, sapote, pitahaya, borojo en mangosteen worden gebruikt om lekkere en gezonder sapjes van te maken.

Vaak krijg je op straat de keus of je er een scheut water of melk bij wilt, oh! Zo lekker. De Colombianen noemen deze sapjes ook wel jugos naturales. Zoals je ziet is er voor iedereen wel wat lekkers te eten of te drinken!

Eerder…

– Nederlander in Colombia 41: Wim
– Colombia-captain James naar Everton
– Meerdere keren per week een massamoord in Colombia

AUTEUR

Over Leidy


Leidy is een levensgenieter die erg veel van salsa(dansen) houdt. Zij zoekt graag het avontuur op, vindt reizen leuk en houdt van arroz con pollo met jugo de mora. Haar guilty pleasure is haring met veel uitjes.

Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Mobiele versie afsluiten