Site pictogram Colombiaans.nl

De 4 belangrijkste Colombiaanse presidentskandidaten

globalsoccershop

Op 27 mei 2018 wordt de nationale presidentsverkiezingen in Colombia gehouden. Hierbij staat veel op het spel. De nieuwe president van Colombia zal een hoop vragen moeten beantwoorden. Wordt het akkoord met de FARC aangepast? Gaat Colombia verder met de huidige economisch model? Welke maatregelen gaan er genomen worden tegen de corruptie die het land al tientallen jaren teistert?

In totaal zijn er 4 kandidaten die er in de peilingen het beste voor staan. Gustavo Petro, Ivan Duque, Sergio Fajardo en German Vargas Lleras. Momenteel is president Juan Manuel Santos, van de Partido de la U, al 8 jaar aan de macht. We leggen je hieronder uit wat de belangrijkste standpunten zijn van de vier presidentskandidaten.

Sergio Fajardo van Compromiso Ciudadano

Versterken van de jongeren: “Jongeren met toekomst is een programma die ontstaan is uit nood om een fundamenteel probleem in het onderwijs op te lossen; Het tekort aan kansen. Gevolgen die Fajardo onder andere wil aanpakken is de “high school dropouts” en dat deze jongeren sneller de wereld van geweld en criminaliteit betreden. Met dit programma hoopt Comporomiso Ciudadano de jongeren meer kansen te bieden waardoor zij minder snel voor een carrière in de criminaliteit zullen kiezen.”

Onderwijs en wetenschap: Hoe begin je aan een nieuwe bladzijde van de Colombiaanse geschiedenis? De partij van Sergio Fajardo denkt dit te doen met onderwijs, wetenschap, technologie, innovatie, ondernemerschap en cultuur. Zo gaat de partij van Fajardo voor intelligentie en vaardigheden van de personen om de Colombiaanse samenleving te transformeren.
Om te vechten tegen de grote ongelijkheid in Colombia vertrouwt de Compromiso Ciudadano op de vaardigheden van de mensen.”

Strijd tegen de corruptie: Hun standpunt over corruptie luidt: “Onze eerste maatregel tegen corruptie is om geen cent te betalen voor een stem en wanneer wij aan de macht zijn geven wij geen zetel of contract aan een congreslid. Wij betalen niet om aan de macht te komen. Alleen op deze manier is het mogelijk te regeren op transparante wijze. Zo deden wij het eerder in Medellín en veroverden later hiermee het Gouverneurschap van Antioquia.”

Verzoening: De vredesakkoorden: Sergio Fajardo en zijn politieke beweging Compromiso Ciudadano zijn voor het vredesakkoord en willen het vredesproces voortzetten.

Iván Duque van Centro Democrático

Het partijprogramma van de Centro Democrático van Iván Duque luidt als volgt:

Gezondheid:

⦁ We moeten ons vooral focussen op structurele preventie van ziektes.
⦁ We moeten het arbeid formaliseren zodat iedereen op een doorzichtige manier bijdraagt aan het gezondheidssysteem. Subsidies moeten alleen gegeven worden aan de meest kwetsbaren in onze samenleving.
⦁ Het hele gezondheidssysteem moet online zijn en worden gecoördineerd en geëvalueerd doormiddel het gebruik van Big Data. Zo vermijden wij misbruik en stellen wij oplossingen voor in real-time.
⦁ De zorgverzekeraars zullen hun schulden van meer dan 90 dagen die ze aan de zorgleveranciers tegoed hebben moeten verminderen. Voortaan zullen de achterstallige betalingen gesanctioneerd worden door de toezichthoudende instantie van de gezondheidszorg.
⦁ De ziekenhuisadministratie moet in handen komen van serieuze professionals, die gekozen zijn door hun ervaring en die regelmatig geëvalueerd worden.
⦁ Het klinisch verleden moet 100% digitaal en toegankelijk zijn voor de professionals vanuit elk punt in het land.
⦁ We hebben digitale systemen van vergelijking nodig om in real-time de eerlijke prijs van de medicijnen in te schatten en zo doorzichtigheid en automatische correcties te bieden ten gunste van de gebruiker.
⦁ De zorgverzekeringen maken op dit moment te makkelijk misbruik van de burgers; we moeten de zorgverzekeraars evalueren en vergoeden, niet alleen kijkend naar hun ledenaantallen maar ook de kwaliteit van zorg die zij bieden.
⦁ We moeten de gezondheidszorg scheiden van politiek: We kunnen niet blijven toekijken hoe de politiek de publieke ziekenhuizen eigen maakt.
⦁ We hebben zoiets als een “gezondheidsagenda” nodig die overgewicht bij de bevolking voorkomt.

Voor de veiligheid:

⦁ We moeten de snelheidsreactie versterken bij de militaire strijdkrachten en de politie
⦁ Het is nodig om gebruik te maken van inteligente technologieën die een samenwerking realiseert tussen veiligheidsinstanties en bevolking.
⦁ Om de ELN, drugshandel, BACRIM en de FARC-dissidenties te bestrijden moeten we de taakgroepen moderniseren.

We gaan in de grondwet de toelaatbaarheid van drugshandel als een gerelateerde politieke misdaad verbieden. Drugshandel kan geen delict zijn waar amnestie aan verleend wordt.

Vredesakkoorden: “We moeten de vredesakkoorden met de FARC niet verbreken, maar belangrijke aanpassingen maken”

Germán Vargas Lleras van Mejor Vargas Lleras

Economie:

⦁ Een belastinghervorming die de concurrentievermogen tusssen bedrijven terugbrengt, dit zal de investeringen stimuleren en zal bijdragen aan de formalisatie van de economie.
⦁ Hervorming van het algemene stelsel van royalty’s waarbij de royalty’s worden aangepast aan de winstgevendheid van de projecten en de deelname van de territoriale entiteiten die ze produceren, zal worden verhoogd.

Veiligheid: Een plan die de ongestrafdheid verminderd en de burgerveiligheid verbeterd. Een plan die ons de kans biedt om de Nationale Politie te versterken en een harde strijd te voeren tegen de misdaden die het volk het meest teistert.

Vredesakkoorden: Vargas Lleras heeft zich grotendeels neutraal opgesteld over de vredesakkoorden, maar heeft recentelijk uitspraken gedaan dat de vredesakkoorden opnieuw bekeken moeten worden.

Gustavo Petro van Colombia Humana

De belangrijkste punten van Gustavo Petro’s programma luidt als volgt:

Versterking van de publieke sector: “We gaan van ons land een territorium maken waarin sociale eerlijkheid is, milieuvriendelijk, duurzaam productief, met een bevolking die vertrouwen heeft in hun instituties en actief participeerd in de versterking van de democratie en van de publieke sector. Ons regering zal zich oriënteren op het in acht nemen van rechten en naar de erkenning van sociale en culturele diversiteit. Op deze manier willen wij fundamentele recht op gezondheid universeel en rechtvaardig garanderen en een kwalitatief en onderwijs garanderen die universeel en gratis is.”

Economie: “We zullen ingrijpende veranderingen implementeren op het economisch model, om zo de milieucrisis aan te pakken. We zullen de economie een boost geven doormiddel van de versterking van de agrarische sector, de herindustrialisatie van strategische sectoren, de transitie naar duurzame energiebronnen en een technologische verandering voortbrengen. Het is urgent om het extractivisme te overwinnen die, samen met de outsourcing van de financiële, transport en servicegerichte sectoren naar de achteruitgang heeft geleid van het productief, industrieel en agrarisch apparaat, en daarmee voor een verwoeste milieu, massale armoede en oneerlijkheid heeft gezorgd”

Vredesakkoord: Gustavo Petro wil verder gaan met het vredesproces en zich inspannen om alle afspraken toe te passen.

Tot slot

De huidige president was de opvolger van voormalig president Álvaro Uribe die regeerde tussen 2002-2008. Aanvankelijk zou Santos de harde strijd tegen de FARC-guerillas voortzetten, maar vaarde zijn eigen, volgens sommige te softe, koers. Hij bereikte met zijn beleid in 2016 een vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en FARC.

De opvolging en vervolg van het vredesverdrag is sindsdien een belangrijk thema geworden voor de aankomende presidentsverkiezingen. We gaan aan het eind van de maand zien welke koers Colombia gaat varen voor de aankomende jaren. Je leest dit het eerst op Colombiaans.nl.

Mobiele versie afsluiten