Site pictogram Colombiaans.nl

Crepes and Waffles wie kent het niet?

Crepes and Waffles
globalsoccershop

De eerste Crepes and Waffles-winkel werd geopend op 13 april 1980 op Carrera 85 en 11 in Bogotá. Het was een crêpewinkel met ingredienten zoals spinazie, kalfsvlees, kip, bolognese, champignons en andere karakteristieke smaken die vandaag de dag nog steeds bestaan. Vandaag duiken we in de historie van Crepes y Waffles en geven je antwoorden op de vragen: Hoe is Crepes y Waffles ontstaan, wie zijn de eigenaren en wat is hun bedrijfsmodel?

Alle goede ideeën beginnen in een garage

Beatriz Fernández en haar man Eduardo Macía (zie afbeelding hieronder) begonnen dit idee in de garage van het huis van Beatriz’s vader en in 1983 openden ze hun tweede winkel in het Internationale Centrum, ook in Bogotá.

Toen kregen ze het idee om uit te breiden en gingen met hun crêpes naar Cartagena. Dat liep zo goed dat Crepes Y Waffles jaren later is uitgebreid dat het nu beschikt over maar liefst 216 restaurants en 144 ijssalons in Colombia, Ecuador, Chili, Venezuela, Mexico en Spanje.

Trouw aan het originele Crepes and Waffle-recept

Het tijdschrift P&M kwam eerder met de conclusie dat Crepes and Waffles nog steeds het traditionele recept gebruikt van vroeger. Maar weinigen weten dat het recept aan Beatriz werd gegeven door een vrouw die op een dag in haar keuken kwam werken.

De nieuwe collega had een eerlijke en open vizier en ook wel een mening over de huidige smaak van de crepes die geserveerd werden. Die waren volgens haar niet lekker. De nieuwe werknemer zou vervolgens een recept maken dat de tand des tijds zou doorstaan ook nog lang na haar vertrek. De eigenaresse van de zaak noemt haar tot op de dag van vandaag nog steeds een ‘godsgeschenk‘.

Wie is de eigenaar van Crêpes & Wafels?

Beatriz en Eduardo begonnen ook de succesvolle zaak. Beatriz Fernández komt uit Bogota en studeerde Management aan het Colegio de Estudios Superiores de Administración (CESA). Samen met haar man Eduardo creëerde ze het bedrijfsmodel en het model voor sociale verantwoordelijkheid dat Crepes & Waffles vandaag de dag uitdraagt.

Eén van de speerpunten van het bedrijfsmodel is dat men alleen gebruikmaakt van fruit en andere producten uit Colombia. In 2020 creëerden ze ook de ‘Ice Cream Truck’, die naar steden en gemeenten reist waar nog geen Crepes-restaurant is.

Vrouwelijke onafhankelijkheid hoog in het vaandel

De website van Crepes y Waffles beschrijft vrouwen ook wel als strijders, dapper, vechters, toegewijd en verantwoordelijk. Het bedrijf voelt zich verantwoordelijk om een steentje bij te dragen aan de onafhankelijkheid van vrouwen. Daarom werken er nagenoeg alleen maar vrouwen in keuken, receptie en als serveerster. Het doel is om een stabiele baan te bieden zodat deze vrouwen financieel niets te kort komen en om relevante werkervaring op doen.

Het restaurant draagt bij aan het milieu en duurzaamheid in het gebruik van verpakkingsmateriaal, borden en bestek maar ook van afname van producten van Colombiaanse boeren.

Bron: ElTiempo

Mobiele versie afsluiten