Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse vuilnisman spaart boeken en leent deze uit aan de armen

Colombiaanse vuilnisman spaart boeken en leent deze uit aan de armen
globalsoccershop


[adrotate banner=”4″]

De één verzamelt postzegels en de ander boeken. Een Colombiaanse vuilnisman spaart boeken. In de afgelopen 20 jaar leverde hem dit meer dan 20.000 gratis boeken op. Vuilnisman Gutierrez vindt de boeken bij het grofvuil in de rijkere wijken van Bogotá om deze vervolgens uit te lenen aan een ieder die zich geen lidmaatschap kan veroorloven.

De 53 jarige Jose Alberto Gutierrez slaat de boeken bij hem thuis op. Dat zijn er intussen meer dan 20,000. Jose Alberto heeft de liefde voor literatuur meegekregen van zijn moeder, die hem elke dag voor het slapen gaan voorlas. Over wie zijn favoriete schrijvers zijn hoeft hij niet lang na te denken. Peruaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, Russische schrijver Leo Tolstoj en uiteraard Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez zijn z’n favoriete schrijvers.


[adrotate banner=”4″]

“Boeken zijn de grootste uitvinding en het beste wat de mens kan overkomen” zegt Gutierrez, die van mening is dat iedereen op een eenvoudige wijze toegang moet hebben tot een bibliotheek, waarvan er in Bogotá slechts 19 zijn op 8,5 miljoen inwoners. Gutierrez leent de boeken uit aan buurtbewoners die zich geen boeken kunnen veroorloven of een lidmaatschap van een bibliotheek kunnen betalen.

Tot slot zegt Gutierrez: “Alle buurten zou een eigen bibliotheek moeten hebben, niet alleen de steden maar ook de plattelandsgebieden. De boeken zijn onze redding en redding is precies wat Colombia nodig heeft”.


[adrotate banner=”4″]

foto’s: (AP Photo/Fernando Vergara)

Mobiele versie afsluiten