Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse leger doodt rebellenleider ELN

globalsoccershop

Het Colombiaanse leger heeft afgelopen weekend een rebellenleider van het ELN gedood, de op één na grootste guerrillabeweging in het land. Jose Amin Hernandez kwam om bij gevechten in de landelijke gemeente Segovia, in de noordwestelijke provincie Antioquia.

Colombiaanse guerrillero’s gaan vaak met een alias door het leven, die van Hernandez luidde Marquitos. “Marquitos, bevelhebber van het Dario Martinez-front en lid van het nationaal leiderschap van het ELN, is gedood. Felicitaties voor het leger”, liet de Colombiaanse president Juan Manuel Santos weten op Twitter.

Hernandez stond aan het hoofd van 13 eenheden van het ELN in de provincies Antioquia en Bolivar, zowat het bolwerk van de drugs- en wapenhandel en illegale mijnbouw. Volgens de overheid was Marquitos verantwoordelijk voor de kaping van een vliegtuig met 46 passagiers in 1999.

Niet betrokken bij vredesproces

Het ELN (Ejercito por la Liberación Nacional – Nationaal Bevrijdingsleger) is de op één na grootste guerrillabeweging in Colombia. Opgericht door radicale priesters die geïnspireerd werden door de Cubaanse revolutie, voert ze al meer dan vijftig jaar strijd tegen de overheid in een poging om een marxistisch bewind aan de macht te krijgen. Net zoals de FARC verzet(te) het ELN zich tegen de ongelijke verdeling van land en rijkdom.

De grootste rebellenbeweging, de FARC, voert al sinds 2012 vredesgesprekken met de Colombiaanse overheid op neutraal terrein, meer bepaald in de Cubaanse hoofdstad Havana. Eerder werd aangegeven dat de onderhandelingen tegen eind 2015 afgerond zouden kunnen worden, maar recente incidenten waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen, doen vrezen dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Het ELN zelf voerde eerder al aftastende gesprekken met de overheid, maar van een formeel vredesproces zoals bij de FARC is nog geen sprake. Volgens de opperste bevelhebber van het ELN, Nicolas Rodríguez Bautista, is een akkoord om zulke vredesgesprekken op te starten, voor 80 procent rond.

De groep zou naar schatting nog uit zo’n 2.000 actieve strijders bestaan.

Mobiele versie afsluiten