Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse indianen vermoord voor goud

Colombiaanse indianen vermoord voor goud
globalsoccershop

Op 370 kilometer van Bogotá ligt het indianenreservaat Cañamomo Lomaprieta. Deze wordt bestuurd door de lokale indianenraad. Salazar Calvo is één van die leiders die zich inzet om de landrechten van de indianenbevolking te verdedigen.

Het is verschrikkelijk nieuws waarover OneWorld een paar dagen geleden berichtte. Steeds vaker moeten natuurbeschermers en milieuactivisten, die zich inzetten voor bescherming van natuur en milieu, hun moeite vaker met de dood bekopen.

Uit het rapport, ‘On Dangerous Ground’, van Global Witness, dat een paar dagen geleden is gepubliceerd blijkt dat er in 2015 maar liefst 185 activisten werden vermoord. Zo ook Fernando Salazar Calvo. Hij was een actief lid en woordvoerder voor de kleine inheemse mijnwerkers in het indianenreservaat.

De moord

Het is 7 april van vorig jaar. Calvo brengt de dag door met zijn collega Fabio Moreno. Ze wonen een aantal vergaderingen bij en brengen een bezoek aan de lokale indianengemeenschap. Tot zover niets bijzonders. Maar in de weken ervoor worden ze beiden regelmatig bedreigd. Die bedreigingen komen van onbekende mannen die aangeven dat hun inzet voor de inheemse mijnbouw niet gewaardeerd wordt.
Die dag nemen ze na de vergaderingen, 4 uren erna, afscheid van elkaar. Bij aankomst bij Calvo’s huis wordt hij vermoord. Sindsdien is ook Fabio Moreno op de vlucht geslagen. “Ik heb aangifte gedaan, maar de regering doet veel te weinig”. “Ik heb een kogelvrij vest en mobiele telefoon gekregen”. “Ik mag niet teveel thuis zijn en kan mijn familie heel af en toe zien”.

De daders

Wie de werkelijke daders en bedreigers zijn, is tot op de dag van vandaag niet bekend. De moord is onopgelost gebleven. Lokale leiders hebben jarenlang gestreden om de kleinschalige mijnbouw in Cañamomo Lomaprieta voort te zetten. Dit project wordt door andere inheemse bevolking zelfs als voorbeeld gezien. De daders van de moorden en bedreigingen zijn gewapende roversbendes en grotere mijnbouwbedrijven. Zij zijn geïnteresseerd in de bodemrijkdommen die het land biedt. De verwachting is dat de indianenbevolking de controle over hun eigen grondgebied zal verliezen als het zo doorgaat.

Al eeuwen winnen de indianen in het gebied op traditionele wijze goud. Tot op de dag van vandaag wordt die werkwijze in stand gehouden. Maar de grotere mijnbouwbedrijven en illegale mijnbouwbendes hebben hun oog laten vallen op het mineraalrijke heuvelachtige gebied.

Titel: Colombiaanse indianen vermoord voor goud
Genre: Maatschappij
Foto: news.mongabay

Mobiele versie afsluiten