Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse grenzen open, foutje bedankt!

Colombiaanse grenzen open, foutje bedankt!
globalsoccershop

Foutje, bedankt! Dat waren de woorden van de grenspolitie en gouveneur die zich behoorlijk had verkeken op het aantal Venezolanen dat in Colombia voedsel en medicijnen kwam halen. Voor het eerst in maar liefst 11 maanden had Venezuela de grens met Colombia opengezet.

Maar liefst 25000 mensen renden de grens met Colombia over om zich te verzekeren van hun voedsel en medicatie, die ze in eigen land vanwege de grote economische problemen nagenoeg niet meer kunnen krijgen.

De gouveneur van Norte de Santander, Wiliam Villamizar had niet gerekend op zulke aantallen. Hij zegt er maar op “grofweg 10.000 gerekend te hebben”. De Venezolaanse president Maduro besloot gisteren dat de grenzen opengingen voor 12 uren.

Dure maar noodzakelijke boodschappen

Enkele dagen voor het officieel openen van de grenzen hadden een aantal vrouwen, rond de 500, al geprobeerd de grens over te komen en slaagde hierin. Zij braken door de grensovergang tussen Táchira en Cúcuta op jacht naar voedsel.

Voor de Venezolanen is boodschappen in Colombia doen relatief duur omdat hun munteenheid, de Venezolaanse Bolivar, door de crisis veel minder waard is geworden. Maar volgens de Venezolanen is het dan altijd nog goedkoper dan op de zwarte markt van Venezuela.

Reden van dichte grenzen

Venezuela sloot vorig jaar de 2000 kilometer lange grens met Colombia omdat volgens Maduro, Colombiaanse paramilitairen de Venezolaanse militairen hadden aangevallen.

Schrijnende situaties in Venezuela

De situatie in Venezuela is zeer schrijnend te noemen. Het land staat op instorten. Doordat onder andere de olieprijs tot een dieptepunt is gedaald ontvangt het land nog maar weinig inkomsten, waardoor het in een diepe economische crisis belandde. De extreme inflatie heeft al het spaargeld van de burgers doen verdampen. Supermarkten zijn nagenoeg leeg en door het gebrek aan financiën kunnen de ondernemingen hun grondstoffen die zij nodig hebben niet meer invoeren.

Mobiele versie afsluiten