Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse gewoontes deel 3

Colombiaanse gewoontes deel 3

In het katern Colombiaanse gewoontes vertelt Diego je over verschillende gewoontes in taal en verschillende gebruiken in Colombia. Sommige gewoontes zijn heel grappig en anderen net iets anders dan je gewend bent in België of Nederland. Vergis je niet, er zijn veel gewoontes, gebruiken in doen en laten maar ook spreken. Er zijn veel gewoontes die ook nog eens behoorlijk kunnen verschillen per regio of stad. Welkom bij het katern: Colombiaanse gewoontes deel 3.

Door: Diego Alejandro Garzón Florez

Fiar/uitstellen betalen

Veel Colombianen moeten net zoals Nederlanders en Belgen soms betalingen uitstellen of kunnen dit niet in één keer betalen. In Nederland gaat het dan vaak om een huis of een auto maar in Colombia gaat dit net iets anders. Het uitstellen van betalingen wordt ook wel ‘fiar‘ genoemd en gebeurt als het gaat om dagelijkse boodschappen zoals bij eieren, brood of een pak melk.

Winkeleigenaren noteren dan de naam en het product en bedrag in een schriftje en gaan weer over tot de orde van de dag. Zodra er bij de consument weer geld genoeg is komt deze zijn schuld aflossen. Dit is een normaal gebruik in Colombia en geeft helaas aan dat het maandinkomen alleen lastig is om van rond te komen. Dit komt overigens niet alleen voor bij dagelijkse boodschappen maar ook bij speciale gelegenheden zoals een Quinceanera. De jurken, mariachi of ringen worden dan later betaald.

Te laat komen

Als Nederlander of Belg is het soms wat ‘terugschakelen‘. Je zult namelijk doorgaans bij een afspraak met een Colombiaans iemand langer moeten wachten dan je gewend bent. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt om 14.00 uur reken erop dat men sowieso (vanaf) een half uur later zal arriveren. Maar meestal loont geduld.

Dus let op wanneer je met een Colombiaan afspreekt, want neem hiervoor de tijd. ‘Over 10 minuten ben ik er‘, betekent dat men er hopelijk binnen het uur arriveert.

Houdoe… en tot nooit meer ziens

Stel je voor dat je in Colombia leuke mensen hebt leren kennen en dat je probeert om deze contacten warm te houden door regelmatig af te spreken. Dan kan de uitkomst anders zijn dan waarop je hoop. Dus dan kan men je opbellen of Whatsappen dat men je wilt zien. Altijd gezellig natuurlijk maar dit is in Colombia een vorm van beleefdheid. In veel van de gevallen zal een bezoekje of afspraak er nooit van komen. Het zeggen dat je elkaar weer snel zult zien is een beleefheidsvorm.

Slot

Dit waren de Colombiaanse gewoontes deel 3. We hebben nog één aflevering voor je. Laat vooral in de comments achter welke gewoontes jij herkent of die jou zijn overkomen.

Meer lezen over Colombiaanse gewoontes?

– Colombiaanse gewoontes deel 1
– Colombiaanse gewoontes deel 2

Mobiele versie afsluiten